fredag 31 oktober 2008

Hasselnöts & muscovadobullar


Vetebullar med hasselnötter & muscovadosocker
bjuds det på till helgen!
Smaskig fyllning i stora saftiga bullar...
ca 30 stora bullar
Smält 150 gram smör och tillsätt 8 dl mjölk, värm till fingervarmt. Tillsätt 2 tsk kardemumma, 1 tsk salt och 1 dl strösocker. Rör runt och slå degspadet över 100 gram jäst.
Blanda och tillsätt ca 24 dl vetemjöl. Degen ska släppa från bunkens kanter, men vara så lös som möjligt. Häll upp degen på mjölat bakbord/köksbänk. Täck m bakduk o låt jäsa övertäckt minst 30 minuter.
Baka ut med kavel eller platta ut med händerna till en rektangel, tillsätt så lite mer mjöl som möjligt, se bara till att det är mjölat under.
Bred på en fyllning bestående av:
150 gram rumsvarmt smör, 1,5 dl mörkt muscovadosocker (eller farinsocker), 2 tsk vaniljsocker och 2 dl hackade hasselnötter ( går bra tex med valnötter också...)
Vik ihop dubbelt, och snurra till 2cm breda remsor till knutar. Lägg på bakpapper. Låt jäsa minst 30 minuter. Grädda i ca 10 minuter i 225 grader mitt i ugnen.
Låt kallna och pudra sedan över florsocker.
MUMS!
Det är svårt att beskriva degkonsistensen, skulle finnas känselknapp på bloggen!
( Doftknapp me, förstås...)
Men ju mindre mjöl du lyckas tillsätta, ju saftigare bullar. Mjölet drar ur vätskan ur degen...
Lisbeth

onsdag 29 oktober 2008

Tack alla snälla för trevliga kommentarer till kakor & recept!


Apropå...

Cafe Bagarstugans samarbete med UFprojektet "Sinnets goda" som ger ut en liten kakbok,

som många undrar om...


Boken kommer kanske nu till helgen annars senast nästa vecka.
(Är på tryckeriet!)

Säljs bla i Bagarstugan för 80:- så snart den finns...
övriga frågor kan ställas till
Må gott!
så kommer fler godsaker snart...
Lisbeth







tisdag 28 oktober 2008

Daim & Valnötskaka




Glutenfri lättbakad kaka för alla!


Smält 200 gram smör och lägg i 200 gram god mörk choklad att smälta.


Vispa 5 ägg pösigt med 3 dl strösocker, tillsätt smör o chokladblandningen tillsammans med 3 dl malda valnötter. Häll i en smord vid form och strö över 2 finhackade dubbeldaim.


Grädda i 150 grader ca 45 minuter. Täck med ett bakplåtspapper mot slutet om den blir mörk.


Den stannar när den svalnar... Kan kännas lite smulig, men det är som det ska... Mumsigt.


Så enkelt och uppskattas som sagt av de flesta!

Fika på!

måndag 27 oktober 2008

Vit kladdkaka m lime & bär



Prova att baka en Vit Kladdkaka som variation till alla andra goda kladdkakor!

Smaksatt med lime och tex hallon eller jordgubbar till blir det smaskens..

Smält 125 gram smör och lägg i 150 gram vit blockchoklad för att smälta.
Blanda sedan ner 1,5 dl strösocker, 3 ägg, 1 tsk vaniljsocker, 2 dl vetemjöl och skalet från två lime. Det behöver bara röras, inte vispas...

Häll ut i en bra form, jag brukar använda en pajform, som inte behöver smörjas.
Grädda i 180 grader ca 15 minuter. Den ska var lite kladdig i mitten, stelnar efter litegrann...

Garnera med valfria bär färska eller frysta och limeskivor.

Gottigott gott med vispgrädde och starkt kaffe!

Lycka till!
Lisbeth

lördag 25 oktober 2008

Äppel & lingonkaka m kanel

Äppeltider!

Baka en god äppelkaka med lingon o kanel i långpanna......räcker till fler fikastunder!


Vispa 4 ägg pösigt med 3 dl strösocker, tillsätt 125 gram smält smör. Blanda ner 2 tsk vaniljsocker, 1 msk bakpulver och 4 dl vetemjöl.

Bred ut i lite mindre långpanna, då blir kakan lite högre. (Vanlig långpanna funkar också!)

Skär 3 äpplen i klyftor, jag brukar inte skala de först. Strö över kanel o socker över äppelklyftorna och fördela ut klyftorna över kakan. Strö över lite frysta lingon.

Grädda ca 35 min i 175 grader, beroende på formens storlek får du kolla tiden!

Lite lingon som garnering blir fint!

Naturligtvis god vaniljsås eller lite vaniljvisp till!


Smaklig spis!

Lisbeth








torsdag 23 oktober 2008

Krispkolasås på kladdkaka

Smaskig kladdkaka med krispkolasås!
Mmmm, fredagsgodis blir en smaskig kladdkaka med kletig kolasås...
Så här gör du:
Vispa 2 ägg med 2 dl strösocker pösigt. Tillsätt 100 gram smält smör, 2 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver, 2 dl vetemjöl och 1 dl kakao. Blanda väl.
Häll i smord springform, grädda ca 20 minuter i 175 grader. Den ska vara lite kladdig...
Koka upp 2 dl vispgrädde med 2 dl strösocker och 0,5 dl sirap i en rymlig kastrull. Låt sjuda på svag värme ca 30 minuter. Ju längre ju segare kolasås...
När du är nöjd, ta av från värmen och rör ner 75 gram smör och 3 dl Rice Krispies (flingor, Corn flakes fungerar också bra...)Bred ut kolasåskrispet över kakan och ställ kallt. Gärna över natten.
Mums filibaba med grädde till fredagsmyset.
Trevlig helg!
Lisbeth


onsdag 22 oktober 2008

Valnötsmarängrulle m sylt & bär


Valnötter är supergott i denna marängrulle...
..men har du andra nötter hemma går det lika bra!

God sylt och lite bär i blir friskt!

Vill du kan du göra en god smörkräm kanske smaksatt med krossad choklad, rom, baileys eller daim att fylla den med!


Vispa 4 ägg med 2,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt 2 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver och 1 dl potatismjöl. Blanda väl.
Bred ut i en stor långpanna på bakplåtspapper.
Vispa 4 äggvitor till hårt skum, rör ner 2 dl strösocker till en slät marängsmet. Blanda ner 1,5 dl malda valnötskärnor.
Bred ut marängsmeten över kaksmeten i formen.

Grädda i 200 grader ca 13 minuter.
Stjälp upp på sockrat papper, dra av bakplåtspappret. Låt ånga av något.

Bred ut ett tunt lager sylt, och ev lite frysta bär.
Rulla ihop från långsidan. Låt ligga och kallna inna den serveras.


Otroligt gott med lättvispad grädde!
Min rulltårta blev det idag blåbärssylt och lingon i...

Den här rullen är både gluten o laktosfri!

Lycka till!
Lisbeth

måndag 20 oktober 2008

Blåbärsmuffins med vit choklad

Goda Blåbärsmuffins

är dagens godis från

bagarstugan.


Vispa 125 gram rumsvarmt smör med 2,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt 2 ägg under vispning, blanda väl.

Tillsätt 3,5 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker. Rör också ner 1,5 dl mjölk.

Klicka ut en stor matsked i stora muffinsformar,smeten räcker till ca 10 stora muffins.

Strö över en sked blåbär över varje.

Koka upp 1 dl vispgrädde, lägg i 75 gram vit choklad och låt smälta ner. Fördela sedan den vita chokladtryffeln över muffisarna.

Grädda i ca 20 minuter i 175 grader. De ska inte övergräddas.

Hacka 25 gram vit choklad och strö över medan de fortfarande är varma.


Så goda lite ljumma med iskall vaniljvisp!

Njut!!

Hälsar Lisbeth


Havre & valnötskakor



Kanonsmaskiga Havre & valnötskakor
till kaffe eller en kopp choklad i höstrusket!


200 gram mjukt smör röres poröst med 2 dl strösocker. Tillsätt 1 msk vaniljsocker, 1 tsk bikarbonat, 2 dl havregryn, 50 gram malda valnötter och 2,5 dl vetemjöl.
Blanda ihop allt, rulla rätt stora bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Lägg de inte för tätt då de flyter ut en del, det behövs två normalstora plåtar. Grädda i 175 g ca 18 minuter.

Det blir ca 20 kakor av satsen.


Luktar lika gudomligt som de smakar!!!

Lisbeth

måndag 13 oktober 2008

Världens godaste Limebakelser!



Krämig limefyllning i ett mjuksegt skal...

En succe bland alla provsmakare!


Vispa 2 ägg med 2 dl strösocker pösigt, tillsätt 100 gram smält smör och 1 krm salt, 1 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker. Blanda allt och fördela i aluminiumformar, 1 stor msk i varje form och det räcker då till ca 20 st.

Grädda i 200 gr i ca 10 minuter. De ska sjunka ihop något efter du tagit ut dem. Låt kallna.


Blanda 75 gram smält smör med 1,5 dl strösocker, 2 dl vispgrädde, 1 msk vetemjöl och saft och skal av två lime. Sjud upp under omrörning tills det tjocknar.


Fördela fyllningen i formarna.
Låt de stå en stund och stelna. Gärna över natten!


Alldeles gudomligt ljuvliga toppade med en klick lättvispad grädde...


Ät och njut!


Lisbeth

Hallon o citronkaka m pistage




Hoppas ni haft en underbar helg i höstsolen...

Hallon och Citronkaka m pistagenötter
blir det idag!

Vispa 150 gram smör med 2,5 dl strösocker poröst och tillsätt 3 ägg under vispning.

Riv skalet av två citroner, pressa ur saften också... Tillsätt det tillsammans med 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker och 0,5 dl mjölk. Blanda väl.

Häll i smord springform, grädda ca 30 minuter i 175 g. Ta ur ugnen och strö över rikligt med hallon och en näve skalade pistagenötter. Grädda ca 15 minuter till. Låt svalna innan du tar ur den ur formen.
Stort lycka till och njut av de vackra soliga dagarna med de underbaraste färger som nu är!

Lisbeth




fredag 10 oktober 2008

Färskostkaka med blåbär




Blåa bär är gott i denna kaka!


Blir lite som en cheesecake i konsistensen, lite magrare än vanliga kakor...


Vispa 75 gram mjukt smör med en liten ask färskost light (200g) och 2 dl strösocker. Tillsätt 3 ägg och blanda väl, ha i 2,5 dl vetemjöl, 1 msk vaniljsocker och 1 tsk bakpulver. Blanda allt väl och bred ut i smörad springform. Häll över ca 2 dl bär (blåbär, hallon, björnbär eller vinbär...)

Grädda i 175 g ca 30 minuter. Låt kallna och stå till sig innan du tar den ur formen...


Gott med vaniljvisp!

Alltid fint att garnera med lite citronmeliss...


Smaklig spis!


Lisbeth

torsdag 9 oktober 2008

Tobleronebrownie

Dagens godisbit från
bagarstugan
är
Tobleronebrownie!




Smält 200 gram smör, dra kastrullen åt sidan och lägg i 200 gram god mörk choklad. Låt smälta och svalna något.

Vispa under tiden 4 ägg med 2,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt smör o chokladblandningen samt 2,5 dl vetemjöl och 1 msk vaniljsocker. Blanda väl.

Häll i liten långpanna (ca 20x30 cm) på bakplåtspapper. Hacka en stor toblerone (eller två små) och strö över smeten. Grädda i 175 grader ca 15-20 minuter. Den ska vara lite ogräddad, brownie stelnar när den kallnar. Skär i rutor.

En stor klick grädde hör till... Smaskens!


Jag vill bara tillägga att jag sällan eller aldrig använder tiden som "färdig-koll" när jag bakar, därav cirkatider. Alla ugnar är olika, ingredienserna kanske är kalla osv... Kika in i ugnen istället, lukta och kläm lite...

Var den för kladdig? Ställ in en stund till på eftervärmen..Hellre för kort än för länge!

Good luck!

Lisbeth







onsdag 8 oktober 2008

Äppelmazarintårta

En smaskig Äppelmazarintårta
bjuder
bagarstugan
på till kvällsfikat...

Lägg 125 gram smör, 3 dl mjöl, 1 ägg och 3 msk socker i en skål.

Blanda allt till en pajdeg, som trycks ut i mjölad springform. Ställ kallt en stund.

Vispa 3 ägg med 1,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt 2 dl grovt malen sötmandel, 1 dl vetemjöl, 5 droppar bittermandelessens och 75 gram smält smör. Blanda i 2 st grovt rivna svenska goda äpplen.

Häll fyllningen i den mördegsklädda formen och grädda i 175 g ca 40 minuter. Den ska ha stannat nästan helt. Låt kallna.

Blanda 2 dl florsocker med 1 msk äppeljuice/must till glasyr. Bred ut över kakan. Den är lika god efter några dagar... Och smakar utmärkt med vispad grädde!

Lycka till!

Lisbeth


Snart kommer recepten...

Här kommer att presenteras mina egna recept på fikabröd och matbröd.


Detta är bara början...


Många av bilderna kommer från den suveräna bloggen

Guldkant på Livet...


Då jag håller på att lära mig bloggandets värld, tar jag små steg i taget och hoppas Ni har överseende.


Återkommer med recept och bilder snart!


Lisbeth


som varmt rekommenderar

Välkomna till bagarstugan!