onsdag 31 december 2008

Gott Nytt Bak-År!

Gott slut på 2008 till alla bloggare & andra!

Från oss på

bagarstugebloggen!


Vi möts i ett alldeles sprillans 2009.




tisdag 30 december 2008

Smaskig rulle med sylt och mascarpone!

Bakar idag en rulltårta igen...
Det är något nostalgiskt över det också!
Lätt snabbt och gott dessutom.
Vispa 4 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker.
Tillsätt 1 msk vaniljsocker, 1 dl potatismjöl och 2 tsk bakpulver.
Blanda ordentligt.
Häll upp i stor långpanna klädd med bakplåtspapper, grädda i 200 grader ca 10-12 minuter.
Stjälp upp på bakplåtspapper som sockrats. Dra av pappret.
Låt kallna.
Blanda 1 burk mascarpone, 1 tsk vaniljsocker och 1 dl florsocker med sked till en bredbar fyllning.
Bred på den svalnade rulltårtan.
Bred på en god sylt ( jag tog drottningsylt idag...) i ett tunt lager på mascarpone fyllningen.
Rulla ihop från långsidan.
Låt stå till sig en liten stund i kylen!
Friskt och gott, lite lättare än med smörkräm.
Njut!
Lisbeth

måndag 29 december 2008

Så goda Solrosbröd!

Prova de här otroligt goda matbröden nästa gång du bakar!
Smula ner 1 pkt jäst i degbunken. Tillsätt 5 dl fingervarmt vatten, 2 msk olivolja, 1 tsk salt och 1 msk honung. Blanda ut jästen...
Tillsätt 2 dl fiberhavregryn, 1 dl rostade solroskärnor och ca 8-9 dl vetemjöl.
Degen ska arbetas ordentligt.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Baka ut till ca 10-12 bullar som rullas i rostade solroskärnor och läggs på plåt.
Jäs i ytterligare ca 20 minuter.
Grädda i 225 grader ca 15 minuter.
Så gott!
Lycka till!

söndag 28 december 2008

Snabbaste äppelbakelserna!

Goda snabba äppelbakelser blev med till släkten på julfirande!
Hade en liten hög juläpplen att ta reda på...
...och ett paket smördegsplattor i kylen!
Tina smördegsplattorna ( 5 st i mitt paket, som blir vardera ett rätt stort flan. Räcker till 3 pers/flan)
Kavla ut de lite grann, så de blir tunnare. (ca 12x15 cm?)
Skiva 4-5 äpplen tunt, de behöver inte skalas. Fördela på plattorna...Som du lagt på två plåtar med bakplåtspapper.
Strö över 2 msk strösocker och 1 tsk kanel över varje. Och lite vaniljsocker med!
Vispa 4 äggvitor pösigt, tillsätt 1,5 dl strösocker, vispa lite till. Blanda ner 1 dl flagad mandel och 100 gram riven mandelmassa. Fördela över plattorna.
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter, kan behövas täckas lite om marängen blir mörk!
Pudra över florsocker och lite kanel när de är varma...
Så goda ljumma (går att ljumma lite i mikron om det behövs)
med en stor klick vispgrädde eller god vaniljglass!
Enkelt och gott...
God fortsättning!
Lisbeth

torsdag 25 december 2008

Drottningkaka

... här dubbellagd för inslagning som julgåva...

Smaklig och lättbakad bärkaka i liten långpanna!
Vispa 4 ägg och 2,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt 100 gram smör smält tillsammans med 1 dl mjölk. Vispa ner 1,5 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker och 3,5 dl vetemjöl.
Blanda väl.

Häll ut på bakplåtspappersklädd liten långpanna ( ca 20x20cm)
Strö över en liten kartong frysta hallon och blåbär (ca 200 gram)

Grädda i 30 minuter i 175 grader.

Ätes med fördel något ljummen!

Gott med iskall vaniljsås eller vaniljvisp till!

Lisbeth

tisdag 23 december 2008

De godaste Saffransbullarna med vit choklad & pinjekärnor!

Så helt underbart ljuvliga saffransbullar!
Med en god fyllning med vanilj, vit choklad och pinjekärnor..
..helt oemotståndliga!


100 gram smör smältes och värmes med 5 dl mjölk och 1 pkt saffran till fingervarmt. Häll degspadet över 1 pkt jäst ( 50 gram), 1 tsk salt och 1 dl strösocker.
Rör tills jästen löst sig...
Tillsätt ca 12 dl vetemjöl.
Jäs till dubbel storlek.


Kavla ut till en rektangel, bred över en fyllning av 100 gram smör, 1 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 100 gram hackad choklad och 1 dl pinjekärnor.
Vik degen dubbel och skär smala remsor, forma till knutar eller egen önskad form.


Jäs ca 20 minuter.


Grädda i 225 grader ca 10-12 minuter. Låt svalna och sikta florsocker över.
Blir ca 20 små bullar eller 12 STORA!


Mumsa på och NJUT!
Lisbeth


Sexåringen hugger in på bullarna...

måndag 22 december 2008

Julens vörtbröd



Juligt gott är det med vört, nästan synd vi inte äter det oftare...

Smält 50 gram smör, slå över 1 st julmust ( 33 cl) och låt det bli fingervarmt.
Häll degspadet över 1 pkt jäst ( 50 gram), en halv stor påse med vörtmix, 1 tsk malen nejlika, 1,5 tsk salt. Rör så jästen löser sig. Tillsätt 4 dl vardera av vetemjöl och rågsikt, och om du gillar det ca 2 dl russin.
Blanda en stund.
Låt jäsa ca 30 minuter. Stjälp upp på bakbordet och platta lätt ut till en rektangel, rulla ihop från långsidan och lägg "rullen" med skarven neråt i en bakpappersklädd avlång bakform. Eller direkt på bakpappersklädd plåt. Blir då lite plattare bröd.

Går också bra att göra ca 12 st småbröd av.
Jäs ca 20 minuter på varm plats.

Grädda i 200 grader limpa/ 40 minuter och i 225 grader småbröd / ca 15 minuter.

Mmmm med en tjock skiva whiskeycheddar!

Stressa ner och njut av JUL!
Lisbeth


söndag 21 december 2008

Mjuk Pepparkaka m mandel & lingon

Ljuvlig vinterdag hos oss!
Njuter av ledighet, har aldrig varit ledig och njutit så mycket som nu!
Att kunna vara med barn & familj och att kanske...

...Baka en mjuk Pepparkaka!
Juligare blir det inte...



Vispa 3 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker. Tillsätt 50 gram smält smör, 1 dl gräddfil el filmjölk, 1 dl lingonsylt, 3,5 dl vetemjöl, 1 tsk bikarbonat, 1 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker och en påse pepparkakskryddor. ( Eller 2 tsk vardera av malen nejlika, ingefära, kanel o kardemumma)
Häll i smord hålform som är bröad med flagad mandel.
Grädda i 175 grader ca 35 minuter, låt svalna innan du stjälper upp kakan.

Vill du göra det festligare kan du med fördel servera kakan med lingongrädde.
Vispa grädde, blanda i ett par matskedar lingonsylt och 1 tsk vaniljsocker.

Lycka till!
Trevlig 4e advent!
Lisbeth

lördag 20 december 2008

Godaste chokladsnittarna!

Den vita lyktan har min sexåring gjort! Klister på en glasburk och sedan rulla i pärlsocker!!!
Många användningsområden för socker...

Sååå goda, så det var det
enda fikat min åttaåring önskade till
avslutningsfikat i skolan..

Rör 100 gram rumsvarmt smör med 1,5 dl strösocker, 2 msk sirap och 1 msk vaniljsocker.
Rör tills det blir rätt så poröst.
Tillsätt 3,5 dl vetemjöl och 1 tsk bikarbonat tillsammans med 0,75 dl kakao.
Blanda!
Rulla två långa rullar och platta till något, de flyter ut i ugnen.
Grädda i ca 15 minuter i 175 grader.

Låt svalna, men skär sneda bitar innan det kallnar helt.

Smaskigt värre...

Lisbeth


fredag 19 december 2008

Marshmallows & jordnötschoklad


Godis är gott!
Lätta för barnen att göra själva, med lite assistans för de små!

Smält 100 gram ljus choklad med 100 gram mörk choklad (tex Marabou) i ett vattenbad.
Rör så det smälter helt!
Blanda i en näve salta jordnötter (ca 1,5 dl) och 10 ituklippta marshmallows. Rör runt!
Häll upp i en bakplåtspappersklädd låda, ca 10x10 ca (glasslåda kanske...)
Ställ i frysen en liten stund.

Skär i bitar...
SMASK!
Lisbeth o barnen..

torsdag 18 december 2008

Rågkrossbröd med honung


Gott saftigt matbröd som påminner om en grövre siktkaka!

Hela familjens favorit...



Koka upp 3 dl vatten med 2 dl rågkross. Låt stå och svälla i ca 10 minuter.
Lägg 1 pkt jäst i en degbunke med 1 tsk salt, 2 msk olivolja och 2 msk honung.
Tillsätt 5 dl kallt vatten i rågkrosskastrullen, det ska bli ca fingervarmt.
Häll över degspadet i degbunken och blanda.
Tillsätt ca 12-14 dl rågsikt, rätt lös deg.

Låt jäsa ca 25 minuter.

Baka ut till siktkakor eller bullar.
Lägg på bakplåt och jäs ca 15 minuter ytterligare.

Grädda i ca 18 minuter för kakor och ca 12 minuter för bullar/ 225 grader.
Blir ca 8-10 kakor eller ca 20 bullar.


Gott!

Lisbeth
ps.. som nu korr receptet en aning...
är ju en notorisk skvättbagare...Tar vad jag har och alltid i skvättar, kan missa med mätning och ögonmått då...
jan 2009



onsdag 17 december 2008

Brownieformar


En lagom munsbit efter maten kanske, eller i matsäcken på skidturen.
Ger garanterat lite ny energi!

Gör en mördeg.
100 gram rumsvarmt smör blandas med 1 ägg, 1 dl strösocker och 3 dl vetemjöl.
Tryck ut i ca 20 typ mazarin-folieformar.
Gör fyllningen.
Vispa 2 ägg och 1 dl strösocker pösigt.
Smält 75 gram smör, lägg i 100 gram Marabou mjölkchoklad samt 100 gram god mörk choklad. Låt smälta ihop.
Häll i smör och chokladblandningen i äggsmeten. Tillsätt 2 msk vetemjöl. Blanda.

Fördela i folieformarna.
Grädda i 175 grader ca 15 minuter. Ska gärna vara lite kladdiga...

En klick god vaniljglass till är helt ok!

Smaklig spis!

Lisbeth


tisdag 16 december 2008

Hallon & marsipankaka/muffins


En så god syrligt söt kaka med bittermandelton..
Är lite av min favoritsmak/doft.
Barndomsminnen i form av mammas mandelkubb & skolans Björnklister kanske...

Vispa 125 gram rumsvarmt smör med 2,5 dl strösocker poröst. Tillsätt 2 ägg, 1 tsk vaniljsocker, några droppar bittermandelessens, 3,5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 1 dl mjölk. Blanda precis ihop.

Häll i en smord springform, alternativt ca 12 stora muffinsformar i muffinsplåt.

Strö över rikligt med frysta hallon, flagad mandel och tryck ner hackad mandelmassa över hela kakan/i alla muffinsarna.

Grädda ca 35 minuter för kakan alternativt ca 20 minuter för muffinsarna. 175 grader.


Grädde är ju underbart gott till förstås...

Lycka till!
Lisbeth

måndag 15 december 2008

Valnöts & fröbröd


Valnötsbröd med frön...
Gott matbröd som är bakat på vete, men blanda i mer grovt om du vill... Kanske lite kesella om du vill ha mkt grovt, annars kan det bli lite smuligt...

Smula sönder ett pkt jäst i en degbunke, slå över 5 dl fingervarmt vatten (byt ut en liten mångd av vätskan till tex kesella om du öskar ha i grovt mjöl) . Blanda tills jästen löst sig. Tillsätt 1 tsk salt, 1 msk olivolja, 2 dl hackade valnötter och ca 7,5 dl vetemjöl ( eller blandade sorter...)
Arbeta ihop och låt jäsa ca 40 minuter.

Rulla till en rulle och läggs i avlång form, jag brukar ha ett bakplåtspapper i. Strö rikligt med en blandning av rostade solrosfrön, svarta och vita sesamfrön, rostade pumpakärnor och lite flingsalt över.

Jäs i ytterligare 15 minuter i formen.

Grädda i 225 grader ca 35 minuter, du kan grädda efter lite utan formen...

Gott som det är eller rostat med en god ost och marmelad på!
Har ni provat saffrans & brännvinsosten från Falbygden???

Livsfarligt ljuvligt...

Lisbeth


söndag 14 december 2008

Trevlig Advent & Efterlysning!

Det närmar sig jul!

Ha en skön underbar VIT advent med mys!




Vi har varit på mysig
Djur-Julmarknad
på Harmsarvets Gård
i Falun.


Tänkte passa på att göra en efterlysning!
Är det någon bloggare som kan tipsa om något mysigt fik/lunchställe/julmarknad
mellan Falun och Filipstad???
Som har öppet till helgen 20-21 december...
Jag och min man ska ut och åka och söker trevliga ställen att göra stopp på..

Synd om vi skulle missa något bra!

Tackar gör Lisbeth m make!






fredag 12 december 2008

Citronkaka

Snabbt gör du denna saftigt goda Citronkaka!

Vispa ihop 150 gram smält smör med 2,5 dl strösocker, tillsätt 3 ägg och vispa det pösigt.

Blanda ner saft och skal av 2 citroner, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver, 0,5 dl vispgrädde och 4 dl vetemjöl. Blanda ordentligt, men inte för mycket.

Häll i smord springform.

Grädda ca 25 minuter i 175 grader.

Kakan blir lite tung i mitten, då är den klar!

Gott!

Lisbeth




torsdag 11 december 2008

Saffransbullar med valnötter.

Ännu en saffransbullevariant!

Valnötter här, man kan naturligtvis ta hasselnötter, pekannötter eller mandlar...

Smält 75 gram smör och tillsätt 5 dl mjölk. Värm degspadet till fingervarmt. Tillsätt 1 påse (0,5 g) saffran.

Häll över spadet över 1 pkt jäst (50 gram) i en degbunke. Tillsätt 1 tsk salt, 1 dl strösocker och ca 12 dl vetemjöl. Blanda till en jämn deg, den ska vara lite lös.

Låt jäsa ca 30 minuter.

Baka ut till en avlång rektangel, bred på en blandning av 100 gram grovhackade nötter, 1 tsk vaniljsocker, 1 dl strösocker och 100 gram halvsmält smör.

Rulla ihop från långsidan till en rulle. Kapa av bitar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt med snittytan uppåt. Jäs ca 20 minuter.

Pensla med ägg och strö över pärlsocker.

Grädda 225 grader ca 10-12 minuter.

Det blir ca 20 mindre bullar av degen...

Saffran är så gott i alla andra fomer än traditionella lussekatter, tycker

Lisbeth

onsdag 10 december 2008

Saftig chokladkaka med julsmak.

Här kommer en smaskig chokladvariant...

Choklad smakar mums med lite smak av julen i form av kanel och kardemumma!

Vispa 200 gram rumsvarmt smör med 2,5 dl strösocker poröst, tillsätt 3 ägg och vispa lite till.

Tillsätt 1 dl kokande vatten, 2 tsk vaniljsocker, 1 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 1 dl kakao, 1 tsk bikarbonat, 1 tsk bakpulver och 4 dl vetemjöl. Blanda väl, men inte för länge.

Häll i avlång bakpappersklädd form. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 40 minuter, ska vara lite svajig i formen.

Låt svalna i formen.

Lycka till!

Lisbeth

måndag 8 december 2008

Tack för fem fantastiska år i Bagarstugan!

NU är jag däckad!

Har nu avslutat vårt cafe sedan 5 år och 1 vecka, Cafe Bagarstugan vid Gruvan i Falun.


Fick så många vackra blommor och presenter av uppskattande gäster,

STORT tack snälla ni.

Det värmer att känna att så många har uppskattat det vi gjort under den här tiden.


Som på ett kort från GruvLasse vi fick;

Gör det Du tycker om, och tyck om det Du gör!


Därför slutar vi på topp, och kan minnas Bagarstugan med värme, glädje och stor kärlek.


Jag bloggar vidare, och återkommer strax med fler recept...

...idag tog jag lite välförjänt timeout...


Lisbeth

som har en blogg-bagarstuga!








lördag 6 december 2008

Äppelpepparkaka m valnöts & honungskolasås

En ny liten kombo, som faktiskt blev riktigt smaskig!!!
Mjuk pepparkaka med äpplen och över det en riktigt söt valnötskolasås,
visst låter det rätt ok???
Vispa 3 ägg med 2,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt 100 gram smält smör, 3,5 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat, 1 påse pepparkakskrydda och 1 dl filmjölk eller gräddfil.
Häll i smord springform. Skiva ett äpple fint (jag behåller alltid skalet på...) och bred ut över kakan. Grädde i ca 45 minuter i 175 grader.
Gör en kolasås under tiden.
Koka upp 0,5 dl sirap, 1,5 dl strösocker, 0,5 dl flytande honung och 2 dl vispgrädde. När det kokar upp sänk värmen till låg, och låt det stå och sjuda ca 40 minuter. Rör då och då, det ska börja bli seg kola. Sedan så tillsätts 75 gram smör och 3 dl valnötter. Rör samman ordentligt.
Bred över den avsvalnade kakan. Ställ svalt för att kolan ska stelna till något, gör ju inte så mycket om den rinner lite heller... Ta ur formen.
God som den är eller med vispgrädde till!
Lisbeth

fredag 5 december 2008

...dan innan, dan innan....

NU är det nedräkning i bagarstugan...


På söndag 7 december har vi vår sista cafe'dag!

Vi öppnar kl 11 och stänger kl 17


Det är också den årliga Julmarknaden

vid Gruvan i Falun.


Varmt välkomna att fika med oss den sista dagen...

...det är tack vare er alla goa gäster det blivit bra!


Lev väl!


Lisbeth




Hallon & kokosrutor

Hallonkaka med smaskig kokostopping!
Bekväm långpannekaka...
Vispa 150 gram rumsvarmt smör med 2,5 dl strösocker poröst. Tillsätt 4 ägg, 2 tsk vaniljsocker, 1 msk bakpulver och 5 dl vetemjöl. Blanda också ner 1 dl mjölk.
Rör till en jämn smet. Bred ut i långpanna på bakplåtspapper. Grädda i ca 25 minuter på 175 grader, ska börja bli färdig... Häll över 4 dl frysta hallon och en blandning av 100 gram smält smör, 2 tsk vaniljsocker, 4 dl kokos, 2 dl grädde och 1 dl strösocker.
Grädda till fin färg, ca 15 minuter i 175 grader.
Låt svalna och skär i rutor eller bitar...
Gott lite ljummen med vaniljglass...
Lycka till!
Lisbeth

torsdag 4 december 2008

Tigercheesecake med mandelmäng

En lite annorlunda cheesecake med ett marängtäcke...
Lent, mjukt och GOTT.
Smält 125 gram smör, smula ner ca ett halvt paket digestivekex. Bred ut i en pajform och grädda ca 10 minuter i 175 grader. Låt svalna något.
Vispa 3 ägg med 1,5 dl strösocker en kort stund, blanda i 1 tsk vaniljsocker, 1 ask phildelphiaost naturell (200gram). Blanda väl. Häll ovanpå den avsvalnade kexbotten. Smält 100 gram mörk Marabou eller blockchoklad tex i micron. Ringla chokladen över cheesecaken.
Grädda i ca 40 minuter i 150 grader. Ska precis stanna.
Vispa 3 äggvitor till hårt marängskum, vispa ner 1 dl strösocker och vispa lite till. Rör i 50 gram mandelspån. Bred marängen över cheesecaken och grädda ytterligare ca 10 minuter på 150 grader.
Låt kallna innan servering.
Lycka till!
Lisbeth

onsdag 3 december 2008

Stort tack x två!!!




Tack så mycket kära bloggvänner...
Jag har haft lite fullt upp och inte hunnit blogga aktivt på ett par dagar, så jag tackar x2...
Med stolthet skickar jag vidare
en award till:
Det är många många mer som är värda en award för sina kreativa sidor...
Alltid lika trevligt att besöka era bloggar!
Ha en bra kväll!
Lisbeth

Gräddmarängbakelse m blåbär!

En smarrig dessert eller godsak till kaffet..
Marängunderdel med blåbärsgrädde ovanpå och hackad vit choklad!
Vispa 6 äggvitor styvt med 1 krm ättikssprit. Tillsätt 3 dl strösocker och vispa lite till.
Klicka ut så stora bakelser du önskar på ett bakplåtspapper. Jag gjorde 8 rätt så stora sist...
Platta till en liten grop i mitten på varje.
Grädda i 125 grader ca 1h, sänk ev värmen till 100 grader mot slutet. De ska torka på ytan, men blir lite spröda inuti..
Låt kallna innan du lossar dem från pappret.
Vispa ca 5 dl vispgrädde, tillsätt 1 tsk vaniljsocker mot slutet. Tillsätt ca 3 dl halvtinade blåbär och rör bara runt.
Montera strax innan fikastunden med maräng, grädden, blåbär och hackad vit choklad överst.
Gottgottigottgott!
Lisbeth

tisdag 2 december 2008

Pepparkaksrulltårta med citronkräm

Pepparkaksrulle med citronkräm!
Smaskigt till decemberfikat...
Glutenfritt.
Vispa 4 ägg med 2,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt 1 påse pepparkakskryddor ( eller 1 tsk av vardera kanel, kardemumma, malda nejlikor och ingefära), 1 dl potatismjöl samt 2 tsk bakpulver. Blanda väl.
Bred ut på bakplåtspapper i stor långpanna, grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter, 200 grader.
Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper. Låt kallna.
Gör en smörkräm av 150 gram rumsvarmt smör som vispas poröst med 1 äggula, 3 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker och rivet skal av 1 stor citron.
Bred på fyllningen på den kalla botten. Är det svårt att få ut den? Ha hett vatten i en kopp där du värmer slickepotten eller kniven du brer med...
Rulla ihop från långsidan.
Lägg kallt en stund...
MMM..
Gott som bara den.
Lisbeth


måndag 1 december 2008

Passionsfruktkaka

Passionsfruktskaka!

En len frisk kaka med ett krämigt innehåll...

...mångas favorit

Gör ett mördegsskal.

Blanda 125 gram rumsvarmt smör med 3 dl vetemjöl, 3 msk strösocker, 1 tsk vaniljsocker och 1 ägg. Tryck ut i en mjölad springform.

Ställ kallt en stund.

Vispa 3 ägg med 2 dl strösocker pösigt. Tillsätt 1,5 dl vispgrädde, saft och skal av en lime, innehållet i 3 passionsfrukter och 2 msk vetemjöl. Blanda väl.

Häll äggsmeten i skalet och grädda i ca 160 graders ugnsvärme ca 45 minuter. Ska dallra lite, den ska nämnligen vara lite krämig inuti..

Låt kallna. Dekorera med några till passionsfrukter samt florsocker..Vackert!

Mums med vispad grädde!


Smaklig spis!

Lisbeth