lördag 31 januari 2009

Mandelrulle med sylt & bär



En liten rulltårta igen...
Går ju så snabbt till en plötslig fika impuls!

Vispa 4 ägg med 2,5 dl strösocker pösigt. Blanda i 1 dl potatismjöl, 2 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker. Blanda väl.

Häll i bakplåtspappersklädd långpanna. Och strö över rikligt med flagad mandel.

Grädda i ca 10-12 min i 200 grader.

Stjälp upp på sockrat papper och dra av det du gräddade den på.

Låt svalna något.

Bred på tex ett tunt lager lingonsylt och frusna blåbär.
Eller lite jordgubbssylt och frusna hallon.
Eller hallonsylt och rivet äpple...

Ta minst sylt och mest bär i viket fall som helst, då det annars kan bli lite väl sött!

En god vaniljsås kanske det blir till,
eller skiva upp rejäla skivor och klicka grädde på skivan
och strö över mer bär...
Så har du godaste bakelsen på ett kick!
Lisbeth

fredag 30 januari 2009

Grova Lingonbröd med kross

Gott saftigt lite grövre bröd...
Koka upp 3 dl vatten med 2 dl rågkross, låt koka 10 minuter. Ställ åt sidan för att svalna något. Tillsätt efter en stund 3 dl kallt vatten och låt bli fingervarmt.
Lös 75 gram jäst (1,5 pkt) i det avsvalnade degspadet. Tillsätt ca 1 dl lingon, 2 tsk salt, 2 msk matolja och 3 dl grahamsmjöl. Blanda väl, tillsätt 3 dl fullkornsdinkel och ca 6 dl vetemjöl.
Jäs i ca 30 minuter, baka ut till ca 15 st bullar. Jäs ytterligare ca 20 minuter.
Grädda i 12 minuter 225 grader.
Lingonens syrlighet passar bra till en god ädelost!
Lycka till!
Lisbeth

torsdag 29 januari 2009

Banan & kokosmuffins med kokosmaräng!

I mitten på tårtfatet:
Banan o kokosmuffins med smaskig kokosmaräng!
En otroligt bra kombo...
Vispa 125 gram rumsvarmt smör med 2,5 dl strösocker poröst. Tillsätt 2 ägg och 2 äggulor, vispa lite till och ha i 2 mosade bananer. Blanda sedan i 4 dl vetemjöl, 1 dl mjölk, 2 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker och 1 dl kokos. Rör till en jämn smet.
Blir ca 12 st stora muffins.
Skeda i stora muffinsformar, gärna i muffinsplåt.
Grädda i 200 grader ca 20 minuter.
Vispa under tiden 2 äggvitor till maräng med 1 dl strösocker. Tillsätt 1 dl kokos och blanda runt.
Ta ut de nästan färdiga muffinsarna, spritsa eller skeda på marängsmeten. Grädda i ytterligare ca 8-10 minuter i 175 grader.
Lite rostad kokos är fint att strö över vid servering...
Lycka till!
Lisbeth


onsdag 28 januari 2009

Ostbröd


Ett gott matbröd kommer här...
Passar både till maten och till frukosten.
Ljust är det här brödet, det behövs ju variation i allt!


Lös upp 1 pkt jäst i 5 dl ljummet vatten, tillsätt 1 tsk salt, 2 dl god grovriven ost, 2 msk olivolja och ca 10 dl vetemjöl.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Baka ut med så lite mjöl som möjligt. Häll lite riven ost på bakbordet och rulla brödet i det.
Det blir ca 12 st inte alltför små bröd...
Jäs på plåten ca 15 minuter.
Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.

Gott matsäcksbröd också...
Blir nog ett ostbröd med salami till chokladen på utflykten idag!

Lisbeth

tisdag 27 januari 2009

Drömrulltårta med vaniljsmörkräm

Drömrulle!
En drömrulltårta är alltid vad namnet antyder; En dröm...
Mmmm!
Vispa 4 ägg med 2,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt 1 tsk vaniljsocker, 1 dl potatismjöl, 2 tsk bakpulver och 3 msk kakao. Blanda väl.
Häll på bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 200 grader ca 10-12 minuter.
Stjälp upp rulltårtsbotten på strösockrat bakplåtspapper. Låt kallna.
Vispa 100 gram rumsvarmt smör med 3 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker och 1 äggula.
Det ska bli lite fluffigt.
Bred på den kalla botten.
Rulla ihop från långsidan.
Låt ligga svalt en stund.
Dröm dig bort!
Lisbeth


måndag 26 januari 2009

Kokoskaka med chokladtryffel



En glutenfri kaka som är en riktigt godsak.
Skär i små rutor, den är rätt mastig.

Går utmärkt att göra i en stor springform också...

Vispa 4 ägg pösigt med 2 dl strösocker och 1 dl farinsocker. Tillsätt 25 gram smält smör, 5 dl kokos, 1 tsk vaniljsocker, 2 msk kakao och 0,5 tsk bakpulver.
Bred ut på bakplåtspapperklädd liten långpanna.
Grädda i 15 minuter i 200 grader.
Låt kallna.

Smält 50 gram smör och koka upp med 3 dl vispgrädde. Ta av från plattan och lägg i 100 gram ljus choklad och 100 gram mörk choklad.
Låt smälta ihop, rör tills det är en slät smet.
Häll tryffeln över kakan i långpannan och ställ kallt eller svalt att stelna. ( Ute går bra den här årstiden...)

Grädde är givet, eller hur?!

Lisbeth

söndag 25 januari 2009

Morotsmuffins med glasyr


Variant på Morotskakan...


Vispa 2 dl matloja med 1,5 dl strösocker och 1,5 d strösocker rätt pösigt.
Tillsätt 2 ägg och vispa lite till.
Blanda ner 3 dl rivna morötter, 2,5 dl vetemjöl, 1 tsk bikarbonat, 1 tsk bakpulver, 1 tsk kanel, 1 tsk kardemumma och 1 tsk vaniljsocker.
Blanda väl.
Häll i ca 12 st muffins i normalstorlek. Jag tycker det är lättast att ställa de i muffinsplåt, annars kan man ta dubbla formar.
Grädda i 175 grader ca 18-20 minuter.
Låt kallna.

Vispa 50 gram rumsvarmt smör med 200 gram naturell philadelphiaost, 2 tsk vaniljsocker, 3 dl florsocker och skalet av 1 lime.

Bred över de kalla muffinsarna. Strö ev på lite mer limeskal, eller strössel om du vill!

Lycka till!

Lisbeth

lördag 24 januari 2009

Biskvier med nougat & vit choklad


Nu kommer det en godiskaka som lördagstips!
En slags biskvi som är gudomlig till en god cappuccino...
Vispa 3 äggvitor till marängkonsistens, tillsätt 1 dl strösocker och vispa lite till.
Riv 200 gram mandelmassa grovt och vispa ner. Blanda väl.
Klicka ut på bakplåtspapper ( ca 1 msk smet i varje klick) blir ca 20 st av den här satsen.
Grädda i 10 minuter i 200 grader. De ska få lite färg, men passa så de inte bränns...
Låt kallna på plåt innan de lossas. Vänd undersidan upp.
Bred på en kräm bestående av:
100 gram rumsvarmt smör, 100 gram nougat, 1 dl florsocker, 3 msk vispgrädde, 1 äggula och 1 tsk vaniljsocker. Allt vispas en bra stund så det blir riktigt fluffigt!
Klicka ut ca 1 msk smet på de kalla biskvierna. Bred ut med slickepott, hur noga avgör du själv!
Ställ en liten stund i kylen, så smörkrämen stelnar.
Smält under tiden 200 gram vit choklad i vattenbad eller i micron.
Pensla på den vita chokladen på krämen. Men snabbt, annars smälter krämen...
Förvaras i kylen, eller frysen ( de är lika goda lite halvfrysna...tyvärr...)
Mumsa på kära vänner
& ha en skön helg!
Lisbeth

fredag 23 januari 2009

Vaniljfylld sockerkaka/ Sverigekaka / PRO kaka/ Pensionärskaka...

Ja, kärt barn har många namn...
I stort sett alla jag känner tycker mycket om den här kakan. Ni har den säkert som recept redan, men favorit värd att nämnas.
Vi brukar ha den som tårta på barnkalas ibland, med några skålar brevid med vispad grädde, vaniljvisp och bär. Så får barnen göra sin egen tårtbit...
Vispa 3 ägg pösigt med 3 dl strösocker. Tillsätt 1 dl kokande vatten. Blanda väl. Tillsätt 2,5 dl vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker och 2 tsk bakpulver. Blanda och häll i springform.
Grädda i 175 grader i 35 minuter.
Låt kallna.
Smält 75 gram smör, koka upp med 1 dl mjölk.
Ta av värmen och tillsätt 1 msk vaniljsocker.
Dela den kalla kakan i 2 bottnar, häll smörblandningen över båda bottnarna. Lägg ihop.
Pudra med florsocker.
Saftig och så smaskig kaka!
Lycka till!
Lisbeth

torsdag 22 januari 2009

Dinkel & Solrosbröd

den fina gröna vågen har jag fått av en god vän!

Ett gott matbröd bakat med Dinkelmjöl och favoriten solroskärnor blev det idag!
Lös upp 25 gram jäst (0,5 pkt) i 4 dl ljummet vatten. Tillsätt 1 tsk salt, 2 dl rostade solroskärnor, 1 msk honung, 1 msk matolja, 4 dl fullkornsdinkel och 3,5 dl vanligt dinkelmjöl.

Låt jäsa i bunken ca 25 minuter.

Knåda lätt och forma en limpa som läggs i avlång form klädd med bakplåtspapper.
Strö över rikligt med solroskärnor, dessa behöver inte vara rostade, de blir ju det ändå!

Jäs ytterligare ca 30 minuter.

Grädda i 200 grader i 30 minuter.

Låt svalna ur formen...

Saftigt, gott och bra till kvällsfikat!

Lisbeth

onsdag 21 januari 2009

Chokladmuffins med vit choklad

Lite kladdiga chokladmuffins med en bit vit choklad som får smälta ner...
Vispa 100 gram rumsvarmt smör med 2 dl strösocker och tillsätt 2 ägg. Smält 100 gram mörk choklad i vattenbad/mikro och blanda ner tillsammans med 2 tsk vaniljsocker, 2 msk kakao och 1,5 dl vetemjöl.
Fördela i ca 12 st muffinsformar till drygt hälften.
Lägg en bit vit choklad i varje muffins, grädda i 200 grader ca 12-15 minuter. De ska vara kladdiga, stelnar efter lite.
Grädde är givet förstås!
Lisbeth

tisdag 20 januari 2009

Havre o pistagekakor

Goda smöriga knaperkakor!
Vispa 100 gram rumsvarmt smör med 2 dl strösocker lite poröst. Blanda i 2 dl havregryn och ca 3 dl vetemjöl tillsammans med 1,5 tsk bikarbonat, 2 tsk vaniljsocker och 1 dl finhackade pistagenötter ( eller andra favoritnötter/mandel).
Tryck ihop degen mot slutet, ska vara rätt fast kakdeg. Gör små bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt, det blir en hel plåt av den här satsen.
Grädda i 200 grader ca 12 minuter, de ska bli gyllengula!
Njut!

måndag 19 januari 2009

Nougatrulle



Nougatrulltårta är smaskigt till kaffe eller som dessert kanske...

Vispa 4 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker. Tillsätt 1 dl potatismjöl, 2 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker. Blanda väl.

Häll på bakpappersklädd långpanna, grädda i ca 10-12 minuter i 200 grader.

Stjälp upp på sockrat papper. Låt svalna.

Gör fyllningen!
Rör ihop 75 gram rumsvarmt smör med 3 dl florsocker, 100 gram nougat och 1 tsk vaniljsocker. Vispa tills det känns luftigt.
Bred på den avsvalnade kakan.

Mmm, gott
hälsar alla provsmakare...

Lisbeth

fredag 16 januari 2009

Tjolahopp!

Man blir sååå glad av sådana här leenden!
You make my day, Wille!
Kram & trevlig helg önskar
Lisbeth


torsdag 15 januari 2009

Smaskig Toscakaka

Den lilla figuren är en hund hälsar den 8 åriga tillverkaren.
Blev en saftig & god toscakaka idag!
Ska gärna var lite kladdig mot mitten och härligt knäckig ut i kanten...
Vispa 2 ägg och 2 dl strösocker pösigt, tillsätt 100 gram smält smör och 2 msk mjölk. Vispa ihop och ha sedan i 3,5 dl vetemjöl, 1 msk vaniljsocker och 2 tsk bakpulver. Blanda väl.
Häll i springform.
Grädda i 175 grader i ca 25 minuter.
Gör under tiden toscasmeten.
Smält 75 gram smör och tillsätt 1 dl vispgrädde, 2 msk vetemjöl, 100 gram flagad mandel och 1,5 dl strösocker. Sjud ihop på låg temperatur.
Häll över kakan efter 25 minuter. Höj temperaturen till 200 grader och grädda till fin färg max 10 minuter till.
Den högre tempen gör att kakan förblir lite "ofärdig" inuti med ett knäckigt gott täcke.
Ljuvlig kaka med härlig gammeldags smörsmak!
Alltid äkta smör och äkta vispgrädde, jag tror inte på ersättningar och fusk.
Vår kropp kan inte bryta ner alla "light"produkter och ingredienser.
Carpe Diem!
Lisbeth

onsdag 14 januari 2009

Solrosbröd med potatis


Saftigt gott matbröd med solroskärnor och lite mosad potatis.
Bakat på vetemjöl, men känns ändå lite grövre... Byt ut mot dinkelvete om du vill!

Lös upp 1 pkt jäst i 5 dl fingerljummet vatten, tillsätt 2 dl solroskärnor, 3 små mosade eller grovt rivna kokta potatisar, 1,5 tsk salt, 2 msk olivolja och ca 11-12 dl vetemjöl.

Låt jäsa i 30 minuter.

Baka ut till bullar, som du doppar i lite solroskärnor och lägger på plåt.

Jäs igen, ca 15 minuter.

Grädda i 225 grader ca 15 minuter.

Blir ca 15 mindre bröd.

Bra sätt att ta rätt på överbliven kokt potatis, ger ett saftigt och matigt bröd...

Kvällsfikat klart!

Lisbeth

tisdag 13 januari 2009

Stort tack till
Artic Sisters
för den gulliga utmäkelsen!

Vilka kreativa systrar..



Har evinnerligt svårt att välja bara åtta som är värd att utmärkas speciellt av alla ER mycket speciella.

Skickar ut en STOR ros till alla som bloggar för inspirationens skull och med hjärtats lust!

Känn ER utsedda!

NI är värda det kära bloggare...


Lisbeth





måndag 12 januari 2009

Muscovado & hallonkaka med pistage o pinje

Annorlunda hallonkaka med lite kolasås...
Det fanns lite rester i skåpet av pinjekärnor och pistagenötter efter julen,
så blev denna kakan till!
Vispa 2 ägg pösigt med 1,5 dl ljust muscovadosocker och 1 dl strösocker. Tillsätt 100 gram smält smör, 2 tsk vaniljsocker, 0,5 msk bakpulver och 3,5 dl vetemjöl. Blanda väl.
Häll i springform. Strö över ett par dl frusna hallon.
Grädda 25 minuter i 175 grader.
Smält 75 gram smör och tillsätt 2 msk mjölk, 1 msk vetemjöl, 2 msk sirap, 1 dl strösocker och ca 0,5 dl vardera av pinjekärnor och pistagenötter. (Du kan ta det du har av nötter eller mandel...)
Låt sjuda på svag värme medan kakan gräddas.
Efter 25 minuter tar du ut kakan och häller över kolasåsen, ställ in i 8-10 minuter till, höj temperaturen på ugnen till 200 grader.
Håll lite koll, det ska bara krispa till sig och inte bli för brunt!
Låt svalna och ta ur formen...
God som den är eller med vispgrädde
(någon som listat ut att jag tycker bra om vispgrädde?!)
Lisbeth

söndag 11 januari 2009

Graham o äppelbröd



Saftigt matbröd med grahamsmjöl, vete och rivet äpple!


Slå 8 dl ljummet vatten över 2 pkt jäst (100g) och låt det lösas upp tillsammans med 2 tsk salt och 2 msk olivolja. Tillsätt 2 små rivna äpplen med skalet kvar, 5 dl grahamsmjöl och 13-14 dl vetemjöl. Låt bli en bra deg, inte för lös.

Jäs ca 30 minuter eller till dubbel storlek.

Baka ut ca 16-20 st bullar. Tillsätt inte mer vetemjöl... Låt jäsa på plåtarna i ytterligare 15 minuter.

Grädda i 225 grader ca 15 minuter.

Gott...

Vårt bröd äts ikväll till en god soppa!


Lisbeth



lördag 10 januari 2009

Segmjuka Chokladkakor m nötter


Härligt mjuksega chokladkakor med valfria nötter!
Allas favorit tror jag, går alltid först på kakfatet...

Vispa 200 gram rumsvarmt smör med 3 dl strösocker poröst, tillsätt 2 ägg. Vispa lite till.
Tillsätt 2,5 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker och 0,5 dl kakao. Blanda väl.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på plåt. Det blir ett tunt lager.

Hacka 2 dl nötter (tex pekannötter, valnötter eller hasselnötter) medelfint och strö över smeten. Tryck till lite så de fastnar i smeten.

Grädda i 200 grader ca 12-15 minuter.

Dela i munsbitar när de fortfarnade är lite ljumma... Stelnar efter något.

MUMS säger hela familjen!

Lisbeth

fredag 9 januari 2009

Tack till alla julkortsskickande vänner & bekanta

Jag vill passa på att tacka så mycket för alla vackra, roliga och underbara julkort vi fått under december 2008...
De har prytt sin plats på vår hallspegel under helgerna.
God fortsättning kära vänner!
Lisbeth

torsdag 8 januari 2009

Havretekakor

Gott saftigt matbröd med havregryn...
Mina tjejers önskebröd just nu!
1 pkt jäst löses upp med 5 dl ljummet vatten. Tillsätt 1 tsk salt, 2 msk olja, 2,5 dl havregryn och ca 8-9 dl rågsikt. Blanda allt till en jämn deg. Jäs ca 30 minuter.
Gör ca 8-10 tekakor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Picka tekakorna med en gaffel lite innan du jäser brödet igen ca 20 minuter. Pensla med lite mjölk och strö över lite havregryn. Grädda i 15 minuter ca i 225 graders ugn.
Gott mellanmål!
Lisbeth

onsdag 7 januari 2009

Godaste banankakan

Lättbakad god favorit!
Och halvbruna bananer har vi ju alltid liggande...
Vispa 2 ägg med 2 dl strösocker pösigt. Tillsätt 2 msk kallt kaffe, 75 gram smält smör, 1 dl gräddfil, filmjölk eller youghurt, 2 väl mogna mosade bananer, 1 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver och 4 dl vetemjöl.
Blanda allt väl. Häll i smord form.
Grädda i ca 45 minuter i 175 grader.
Känn med en sticka så den är genomgräddad.
Den här kakan räcker till många, är en rätt så mäktig en...
Lycka till!
Lisbeth

lördag 3 januari 2009

Äppelkaka


God saftig äppelkaka...
Går så bra att dubbla receptet för långpanna. Kan kanske behövas, åtgången är stor!

Vispa 100 gram smält smör med 2 dl strösocker rätt så vitt, tillsätt 3 stycken ägg och vispa lite till.
Blanda i 1 msk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver och 3,5 dl vetemjöl. Blanda väl.
Häll i form som är klädd med tunna äppelklyftor. Skär några äpplen till i tunna klyftor och blanda de med strösocker samt kanel. Fördela äppelbitarna över kakan.

Grädda i ca 30 minuter i 175 grader.

Låt kallna i formen och stjälp upp!

Lite vaniljvisp så är lyckan gjord!
Lisbeth

fredag 2 januari 2009

Goda havre & sesambröd



Goda matbrödsbullar du bakar snabbt!

Lös upp 1 pkt jäst (50 gram) i 6 dl ljummet vatten. Tillsätt 2 msk olja, 1 tsk salt, 1 dl rostade sesamfrön, 1 dl havregryn och ca 9-10 dl vetemjöl.
Blanda till en bra deg.
Jäs i 30 minuter.
Baka ut ca 12-15 bullar, jäs ytterligare ca 20 minuter.
Grädda i ca 12 minuter i 225 grader.

Mmmm!

Lisbeth