fredag 30 oktober 2009

Pepparkakslimpa med torkad frukt & nötter!

Baka ett bröd som är så gott med ädelost till...
Eller en god gorgonzola!
Pepparkakskryddorna kan uteslutas, men jag lovar att det är värt att
prova med kryddorna i!!!

Blanda i en degbunke;
1 liter filmjölk, 1 msk bikarbonat, 1 dl torkade aprikoser, 1 dl russin, 1 dl torkade plommon, 3 msk sirap, 1 msk salt, 1 dl grovhackade hasselnötter, 1 liten påse blandade pepparkakskryddor (ca 2 msk),4 dl havregryn, 4 dl rågsikt och 4 dl vetemjöl.

Häll i en limpform som du klätt med bakplåtspapper.
Grädda i 180 grader i ca 1 timme, kolla sedan om du kan ta ur limpan, och eftergrädda den ca 15 minuter ytterligare utan form.

Låt svalna.

Mycket hållbart.

Njut!
Lisbeth


onsdag 28 oktober 2009

Saffransdrömmar!

Drömmar är alltid
ljuvligt gott...
Jag gillar med choklad, nötter, pepparkakskryddor och
här blev det med saffran!
Vispa 100 gram rumsvarmt smör poröst med 3 dl strösocker och 1 pkt saffran.
Häll i 1 dl matolja under omvispning, blanda sedan ner 4 dl vetemjöl, 1 tsk hjorthornssalt och 1 tsk vaniljsocker.
Blanda väl.
Rulla bollar och lägg på ett par bakplåtspappersklädda plåtar, det blir ca 30 rätt stora drömmar.
Om du vill kläm fast en valnöt eller en skållad mandel på varje dröm.
Grädda i 25 minuter i 150 grader.
Låt kallna på plåten.
Gott!
Lycka till!
Lisbeth

måndag 26 oktober 2009

Vaniljbullar med vit choklad!



Nu blir det vaniljbullens dag...
Mumsigt blir det med vit choklad i också!
Smält 100 gram smör och tillsätt 5 dl mjölk, låt bli fingervarmt. Lös upp 50 gram jäst, 1 tsk salt och 1 dl strösocker i degvätskan. Blanda ner 11-12 dl vetemjöl. Degen ska vara rätt lös för saftigare bullar!
Låt jäsa i 40 minuter.
Knåda degen, platta ut till en rektangel.
Bred på en fyllning bestående av 100 gram rumsvarmt smör, 100 gram finhackad vit choklad och 1 msk vaniljsocker. Vik ihop och skär remsor som du virar/knyter till en bullknut! Det blir ca 20-25 bullar av en sats...
Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa i ca 25 minuter ytterligare.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 225 grader i ca 12 minuter.
Låt svalna något.
En saftig och underbart god
bullvariant!
Lisbeth

lördag 24 oktober 2009

Kardemumma & vinbärskaka


Jag kombinerade ihop två favoritsmaker
idag...Kardemumma och röda vinbär!
Blev super!
Vispa 2 ägg pösigt med 1,5 dl strösocker, tillsätt 1 msk kardemumma, 1 msk vaniljsocker, 0,5 dl vispgrädde och 100 gram smält smör. Blanda sist ner 3 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver.

Häll i springform.
Strö över ca 2-3 dl vinbär och rikligt med pärlsocker.
Grädda i 35 minuter i 175 grader.
Låt svalna i formen.

Grädde, grädde, grädde...

Lisbeth

torsdag 22 oktober 2009

Mina siktkakor!


Rågsiktskakor
tycker alla hemma om...
Lättbakat också!

Smält 50 gram smör och tillsätt 4 dl mjölk och 4 dl vatten, låt bli fingervarmt.
Häll degspadet över 100 gram jäst, tillsätt 1 liten påse med blandade brödkryddor (ca 1 msk vardera av anis och fänkål), 0,5 dl sirap och 1 msk salt.
Blanda ner ca 10-12 dl rågsikt och 4 dl vetemjöl.
Blanda väl.
Låt jäsa i ca 30 minuter.

Baka ut brödkakor, blir ca 8-10 stora av den här satsen (3-4 på varje plåt) lågg på bakpappersklädda plåtar. Nagga med en nagg eller en gaffel.
Låt jäsa i 25 minuter.

Grädda i 225 grader i 12-15 minuter.
Låt kallna under duk.
Såå gott nybakat med en skiva god ost...
...och varm choklad!
Mmmm.
Lisbeth

tisdag 20 oktober 2009

Marie's GI kladdkaka...

En glutenfri & supergod kladdkaka!
Grattis Marie på födelsedagen!!!
Vispa 4 äggvitor till vitt skum och ställ åt sidan.
Vispa 4 äggulor med 0,5 dl strösocker (fruktsocker går också bra) pösigt.
Blanda ner 100 gram smält smör blandat med 200 gram smält mörk choklad (sockerfri mörk choklad går, men blir lite kladdigare...) och 1 krm salt. Tillsätt försiktigt äggvitorna, blanda allt.
Häll i springform, grädda i 175 grader i 15 minuter. Inte längre, den ska vara lite kladdig, den stelnar efter.
Grädde förstås...
Kanske smaksatt med lite amaretto???
Njut!!!
Lisbeth

söndag 18 oktober 2009

Vaniljformar!

Goda vaniljsmakande formar,
perfekt till eftermiddagskaffet!
Gör en deg av 125 gram rumsvarmt smör, 4 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, 1 äggula, 1 msk vispgrädde och 1 tsk vaniljsocker.
Tryck ut i ca 20 st aluminiumformar.
Låt stå svalt en stund.
Vispa 3 ägg pösigt med 2 dl strösocker. Tillsätt 2 msk vaniljsocker, 1 dl vetemjöl och 2 msk vispgrädde.
Fördela ut smeten i formarna.
Grädda i ca 15 minuter i 175 grader.
Låt svalna.
Enkel Njutning!

Lisbeth


fredag 16 oktober 2009

Havrekakor m vit choklad...

En favorit hos mig är havrekakor av alla de slag...
...ni som följer bloggen har säkert noterat det.
Hoppas ni orkar med lite repetion!
Vispa 200 gram rumsvarmt smör med 2,5 dl strösocker poröst.
Blanda i 2,5 dl vetemjöl, 4,5 dl havregryn, 1,5 tsk bikarbonat, 2 tsk vaniljsocker och 100 gram finhackad vit choklad.
Blanda väl.
Forma till bollar och lägg på två plåtar. Det blir ca 30 st kakor.
Platta till litegrann.
Grädda i 175 grader i ca 10 minuter.
Låt kallna på plåten.
Mmm, det blir till att ta några stycken...
...minst!

Lisbeth


onsdag 14 oktober 2009

Mandeltoscabullar!

En god variant av bullar,
smaskig fyllning och en godisknäckig tosca på topp!
Kan inte bli bättre...
Smält 100 gram smör. Tllsätt 5 dl mjölk, låt bli fingervarmt.
Lös upp i en degbunke; 50 gram jäst, 1 dl strösocker, 1 tsk salt i degspadet.
Tillsätt 11-12 dl vetemjöl.
Blanda allt ordentligt. Degen ska vara rätt lös, det blir saftigare bullar då...
Låt jäsa i 40 minuter.
Ta upp på mjölat underlag. Undvik dock att baka in så mycket mer mjöl.
Tryck ut en avlång och smal rektangel. Bred på en blandning av 200 gram grovriven mandelmassa, 50 gram smält smör och några droppar bittermandelessens.
Rulla ihop degen till en rulle, skär bullbitar och lägg i pappersformar. det blir ett tjugotal.
Låt jäsa i 25 minuter till.
Gör under tiden toscan;
Smält 100 gram smör, blanda ner 1 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 1 dl vispgrädde, 2 msk sirap och ca 2 dl flagad mandel.
Låt det bara sjuda ihop.
Fördela toscasmeten försiktigt på de färdigjästa bullarna.
Grädda i ca 12 minuter i 225 graders ugn, kolla så de inte blir för mörka!
Låt svalna.
Pudra över florsocker.
Ljuvliga bullar!
Stort GRATTIS till min son
som fyller 21 imorgon...
Du är såå bra!
Lisbeth

måndag 12 oktober 2009

Blåbärsmazarinkaka!

foto: Mari / Nordingården

En så smaskig kaka
i blåa bärtider...

Gär en deg av 3 dl vetemjöl, 125 gram rumsvarmt smör, 1 tsk vaniljsocker, 1 äggula och 1 dl strösocker.
Tryck ut i en springform.

Ställ kallt en stund.

Vispa 3 ägg pösigt med 2 dl strösocker, tillsätt 1 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker, 2 dl grovhackad mandel, några droppar bittermandelessens och 1 dl vispgrädde.
Blanda allt ordentligt.
Häll i formen.

Häll över ca 3 dl blåbär.
Grädda i 175 grader i 40 minuter.

Låt kallna.
Gör en florsockerglasyr av 2 dl florsocker och en tsk vatten eller blåbärssaft. Strö över lite fina bär...

Så gott med lättvispad grädde!
Lisbeth

lördag 10 oktober 2009

Vaniljfylld sockerkaka!

Favorit i repris,
Sverigekakan!!!
Alltid uppskattat och passar till kafferepet, barnkalaset eller till en god tårta.
Är dessutom laktosfri om du fyller den med sådana alternativa produkter eller en god sylt eller frysta bär?!
Vispa 3 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker. Tillsätt 1 dl kokande vatten, vispa lite till. Blanda ner 3 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver.
Häll i springform, grädda i 25 minuter i 175 grader.
Låt kallna i formen.
Smält 100 gram smör, tillsätt 1 dl mjölk och låt det koka ihop.
Blanda ner 1 msk vaniljsocker, rör runt ordentligt.
Skär kakan i två bottnar, häll på smörblandningen på skärsidorna av kakan. Lägg ihop.
Kakan blir bara godare och saftigare om den får stå en stund eller till nästa dag.
Lycka till
med godsakerna!
Lisbeth


torsdag 8 oktober 2009

Äppelrutor med kardemummasmul!


En kaka med höstens äppelskörd,
god smak av kardemumma
och liten aning av krisp.

Vispa 4 ägg med 2,5 dl strösocker pösigt, tillsätt 100 gram smält smör, 2 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver och 3,5 dl vetemjöl.
Blanda allt ordentligt.
Häll i mindre långpanna (ca 25x 20cm)
Skär 4 goda svenska äpplen i bitar och skaka runt dom i kanel och socker. Fördela ut över kakan.
Smält 75 gram smör, blanda ner 1 dl vetemjöl, 2 dl havregryn, 1 dl strösocker, 2 tsk malen kardemumma och 2 tsk vaniljsocker.
Strö över kakan.
Grädda i 175 grader i ca 35 minuter.

Låt svalna, skär i rutor.

Så gott med lättvispad grädde
eller en god vaniljsås.

Lisbeth

tisdag 6 oktober 2009

Ohojformar!

Riktigt barnvänliga formar
med mild chokladsmak med hjälp av
Ohoj chokladsmak!
Gör en deg att trycka ut i ca 20 aluminiumformar...
Blanda 125 gram rumsvarmt smör, 4 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, 1 äggula, 1 msk vispgrädde och 1 tsk vaniljsocker.
Ställ formarna svalt en stund.
Vispa 3 ägg pösigt med 2 dl strösocker, tillsätt 1 dl vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker, 2 msk vispgrädde och ca 1 dl ohojsås choklad.
Fördela fyllningen i formarna.
Grädda i 175 grader ca 15 minuter.
Låt kallna i formarna.
Ätes lättast direkt ur formen med sked...
Gott som bara den, kanske en kula glass och lite mer chokladsås att ringla över!
Mmmm,
Lisbeth

söndag 4 oktober 2009

Kanelbullens Dag!


Alla dagar är väl Kanelbullarnas dagar!
Mums!
Baka extra många och frys in till en mörk, kall höstdag!
Smält 100 gram smält smör och tillsätt 5 dl mjölk, låt bli fingervarmt.
Häll över 1 pkt jäst, 1 tsk salt, 1 dl strösocker och 1 tsk kardemumma. Rör runt så jästen löser sig. Tillsätt 11-12 dl vetemjöl.
Gärna så degen är rätt lös, det blir saftigare bullar!

Låt jäsa i 40 minuter.

Ta upp på bakbordet, knåda inte in så mycket mer mjöl.
Platta ut en rektangel, bred på en blandning av 100 gram rumsvarmt smör, 2 msk kanel och 1 dl strösocker.
Vik ihop och skär ca 1,5 cm breda remsor som du tvinnar/snurrar till en knut. Lägg på bakpappersklädd plåt.
Jäs i ytterligare 25 minuter.

Pensla med ett uppvispat ägg, strö över rikligt med pärlsocker.

Grädda i 10-12 minuter i 225 grader.

Låt svalna något...

...men nog är de godast lite ljumma????
Ha en underbar dag,
och imorgon kanske vi firar vaniljbullens dag ;)


Lisbeth

fredag 2 oktober 2009

Valnöts & russinbullar!

Mitt favoritbröd alla kategorier!
Underbara med en bit ädelost eller gorgonzola på... Kanske lite
god marmelad eller en bit päron!
Mums!
Lös upp 1 pkt jäst i 5 dl fingervarmt vatten. Tillsätt 2 tsk salt, 3 msk olivolja, 2 dl russin och 2 dl grovhackade valnötter.
Blanda ner 10-11 dl vetemjöl.
Degen ska vara rätt lös för saftiga bullar.
Låt jäsa i 40 minuter och baka sedan ut ca 15 st matbrödsbullar.

Låt jäsa i ca 25 minuter.

Grädda i ca 13-15 minuter i 225 grader.

Lycka till!

Lisbeth