söndag 29 november 2009

Rågkrossbröd med russin!

Saftiga och goda brödkakor...
Kan varieras i all oändlighet!
Här med russin till alla julens goda ostar!

Koka upp 3 dl vatten och 2 dl rågkross. Låt koka i ca 5 minuter. Tillsätt 3 dl kallt vatten, så får krossen fingertemperatur.
Lös upp 1 pkt jäst i en degbunke tillsammans med degspadet/krossblandningen.
Tillsätt 2 tsk salt, 2 dl russin, 2 msk matolja och blanda även ner 10-11 dl rågsikt.
Blanda väl.

Låt jäsa i 40 minuter.

Baka ut ca 6 st stora brödkakor.
Jäs på plåtar i ytterligare ca 25 minuter.

Grädda i 225 grader i ca 12-15 minuter.

Njut nybakat eller frys in till framtida
behov...

Lisbeth

fredag 27 november 2009

Goda mjuka Pepparkakan!



Så gott med juliga kryddorna med pepparkakssmak
i de mjuka kakorna...
Här i god förening med lingon!

Koka upp 100 gram smör, 3 msk lingonsylt, 2 dl gräddfil och 2 msk sirap i en kastrull.
Vispa ihop 2 ägg, 3 dl strösocker och 1 påse blandade pepparkakskryddor.
Tillsätt smörblandningen, 3 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver.
Blanda väl, och häll i smord springform eller hålform.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Ska gärna vara lite "nästangräddad"...


MMmm!
Vi njuter....

Lisbeth & familjen

onsdag 25 november 2009

Bär & Mandelflarn!

Lätta och framförallt snabba
wienerbröds-
bakverk!
Ta de frysta bär du har, och skippa mandel om du är allergisk!
Tina upp en förpackning med ca 5 plattor smördeg. Dela plattorna i två eller tre delar...det blir då 10-15 st bakverk.
Skåra varje ruta runt kanterna, som en ram...de höjer sig bättre i ugnen då. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Blanda ca 1,5 dl frysta bär med 1 tsk potatismjöl och 1 msk florsocker.
Fördela på vardera ruta.
Riv mandelmassa grovt, ca 100 gram går åt. Strö över, om du vill även lite flagad mandel eller pinjekärnor kanske.
Grädda i 225 graders ugn till fin färg. Det tar ca 12-15 minuter.
Låt svalna.
Florsocker siktas över...
...kondisfina bakverk är klara!!!
Lisbeth

måndag 23 november 2009

Solros och Äppelbröd!

Saftiga bröd med goda rostade solroskärnor.
Och litet rivet äpple smakar bra i...
Lös upp 1 pkt jäst i 5 dl ljummet vatten. Tillsätt 1 msk honung, 2 tsk salt, 2 msk matolja och 2 st fina äpplen, grovt rivet.
Blanda ner 1 dl rostade solroskärnor, 2 dl havregryn och ca 9-11 dl rågsikt.
Gärna så lös deg du klarar, blir saftigare då.
Låt jäsa i ca 40 minuter.
Ta upp och knåda på bakbordet. Tillsätt dock inte så mycket mer mjöl.
Rulla degbitarna i lite solrosfrön och lägg på plåtar, det blir ca 10-15 st bröd.
Jäs i ytterligare 25 minuter.
Grädda i ca 12 minuter i 225 grader.
Gott till kvällsfikat
med en god ost och lite källarrökt skinka kanske...
Lisbeth

lördag 21 november 2009

Saffrans & Apelsinkaka med Äpple


Saffran ska man unna sig,
åtminstonde den mörka årstiden...
Den smaksättningen gör mig lycklig
iallafall!
Härliga smaker med apelsin & äpple
i den här kakan!

Vispa 3 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker. Tillsätt 200 gram smält smör blandat med 1 pkt saffran och 1 dl mjölk.
Vispa lite till. Blanda ner 3,5 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker, saften och skalet från 1 stor apelsin och 2 tsk bakpulver.
Blanda allt väl.
Häll smeten i en springform.
Skär 1 stort äpple i klyftor som du strör över lite farnsocker och placerar ut över kaksmeten.
Grädda i 175 grader i 35 minuter.

Låt svalna lite innan du stjälper upp den.

Gott precis rakt upp och ner...

Lisbeth

torsdag 19 november 2009

Choklad & Apelsinskorpor!


Börjar baka inför den kommande juletid nu...
Här blir det goda skorpor,
de är så hållbara så de klarar sig fint!
Blanda 4 dl vetemjöl, 2 dl havregryn, 1 dl kakao, 1 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 1 dl strösocker och rivet skal av en apelsin.
Smält 50 gram smör och blanda i samma kastrull 1 dl filmjölk, 2 msk apelsinmarmelad och 1 ägg. Vispa runt och häll över de torra ingredienserna.
Blanda till en deg.

Rulla ut två längder och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
Tryck till något.

Grädda i 225 grader i 15 minuter.

Låt svalna lite, skär i sneda små skorpor. Lägg med snittytorna upp.
Ställ in i ugnen på 100 grader i en timme och låt eftertorka.

Goda till kaffe, te eller glögg!
Lisbeth

tisdag 17 november 2009

Mjuk pepparkaka m Äpple & Nötkola!

Mjuk pepparkaka passar alltid bra, inte bara i
juletid...
Här med äpplen i och en smaskig nötkola på!
Vispa 3 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker.
Tillsätt 1 tsk vaniljsocker, 3,5 dl vetemjöl, 125 gram smält smör, 2 tsk bakpulver, 1 påse med blandade pepparkakskryddor och 1 dl gräddfil.
Blanda väl.
Bred ut på bakplåtspapper i en liten långpanna.
Skär två fina svenska äpplen i smala klyftor, fördela över kakan.

Grädda i 20 minuter i 175 grader.

Koka under tiden upp 3 msk sirap, 1 dl strösocker, 2 dl vispgrädde i en kastrull.
Koka i ca 15 minuter.
Tillsätt sedan 2 dl grovhackade hasselnötter.
Häll kolan över den nästan färdiga kakan, grädda i ytterligare 5 minuter i 200 grader.

Låt svalna, skär i rutor!

Lite vispad creme fraiche till...
Gott.

Lisbeth

söndag 15 november 2009

Vanilj & kolasnittar!

Kolakakor!
Mmmm alltid lika gott.
Och enkelt är det att baka dessa godisbitar.
Blanda ihop 200 gram rumsvarmt smör med 2 dl strösocker, 2 msk sirap och 2 msk vaniljsocker. Tillsätt 5 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver och blanda bara precis ihop.
Rulla ut i 4 långa längder på 2 st plåtar med bakplåtspapper.
Tryck till med en gaffel.
Grädda i ca 12 minuter i 175 graders ugn.
Skär kakorna när de fortfarande är något varma.
Kakburken göms...
...de är försvinnande goda!
Lisbeth

fredag 13 november 2009

Saffranskaka med flagad mandel!

Så smaskig kaka så familjen
tjuvåt innan jag hann fota!
Dags för saffran...
Vispa 4 ägg pösigt med 3 dl strösocker. Smält 100 gram smör och tillsätt 1 dl vispgrädde och 1 pkt saffran (0,5 g) Och vispa lite till. Blanda ner 4 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker och 2 tsk bakpulver. Blanda allt ordentligt.
Smöra en form som du strör rikligt med flagad mandel i botten och längs kanten på.
Häll i smeten.
Grädda i 35-40 minuter i 175 grader, den får gärna vara lite "blöt" i mitten.
Låt kallna i formen innan du stjälper upp den.
Grädde till är gott, eller bara en bit
rakt upp och ner!
Lisbeth

onsdag 11 november 2009

Mumsig cheesecake efterrätt!

Godaste desserten...
Blir så bra glutenfri med sådana kex!
Variera med de bär du har!
Smält 100 gram smör och smula ner en 1/2 förpackning digestivekex (1 hel förpackning glutenfria...) Fördela 3/4 i 4-6 st portionsglas.
Vispa 2 dl vispgrädde löst, tillsätt 1 förpackning (250 g) Mascarpone ost, 1 dl florsocker och 1 tsk vaniljsocker. Blanda allt. Smält 100 gram vit choklad i mikro eller vattenbad. Tillsätt under vispning.
Fördela smeten i dina portionsglas.
Häll på resten av smulorna.
Klicka på en msk blåbärssylt och kläm ur 1 st passionsfrukt på varje. Garnera med ett halvt fikon eller lite färska jordgubbar?!
Bara att mumsa in, sååå gott
och sååå snabbt!
Må gott!
Lisbeth

måndag 9 november 2009

Limemarängpaj!



En marängpaj
är alltid gott!
Här med lime istället för citroncurd...

Gör en god pajbotten!
Blanda 125 gram rumsvarmt smör med 3 dl vetemjöl, 1 äggula, 1 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker.

Tryck ut degen i en springform. Förgrädda i 15 minuter i 200 grader.
Blanda 3 dl vatten, 6 msk maizenamjöl, saft av 4 limefrukter och 1,5 dl strösocker i en kastrull. Koka upp under omvispning.

Dra från värmen och blanda ner 3 äggulor, skalet av limefrukterna och 100 gram smör.
Dra tillbaks på eftervärmen och blanda runt. Rör sedan till smöret smält.
Låt svalna något.

Vispa de 4 äggvitorna till hårt skum, tillsätt 1,5 dl strösocker och vispa lite till.
Häll limecurden i det avsvalnade pajskalet. Bred ut marängsmeten ovanpå.

Grädda i 150 grader i 15 minuter.

Låt kallna.

Funkar jättebra att göra dagen innan den ska avnjutas. Låt då stå i rumstemperatur under natten. I kyla vattnar den ur för mycket och blir blöt i botten.

Syrligt och alldeles
UNDERBART!

Lisbeth





söndag 8 november 2009

Världens Goaste Wille blir 1 år!



Grattis till mitt lilla barnbarn
Wille,
han fyller 1 år idag 091108...
Och en stor kram till alla pappor
därute!!!




lördag 7 november 2009

Farin & nötbröd!

Goda matbrödsbullar
med farinsocker för smaken och färgens skull!
Lös upp 50 gram jäst i 2,5 dl fingervarm mjölk och dito 2,5 dl vatten. Blanda ner 50 gram rumsvarmt smör tillsammans med 2 tsk salt, 3 msk farinsocker, 2 dl hasselnötter eller valnötter. Rör ner 6 dl rågsikt och 5-6 dl dinkelmjöl. degen får gärna vara lite lös för saftigare bröd.
Låt jäsa i 40 minuter.
Baka ut ca 20 bullar.
Jäs på plåt i ytterligare 30 minuter.
Grädda i 12-14 minuter i 225 grader.
Gott med keso och gurka i en stor hög;)
Lisbeth


torsdag 5 november 2009

Drömrulle med arraksfyllning!


Rulltårta idag igen!!!
För att det kan varieras i all oändlighet och passar de flesta...
Hoppa över arraken om du vill, eller ta pepparmintsessens istället kanske!

Vispa 3 ägg och 1 äggvita (spara äggulan) pösigt med 2,5 dl strösocker. Tillsätt 1 dl potatismjöl, 2 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker och 3 msk kakao, blanda ordentligt.
Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna, bred ut den över hela.
Grädda i 10-12 minuter i 200 grader.

Stjälp upp på sockrat bakpapper.
Låt kallna.
Vispa under tiden 100 gram rumsvarmt smör med 3 dl florsocker, 1 äggula, 2 tsk vaniljsocker, 1 msk ovispad vispgrädde och några droppar av valfri smak, arrak kanske.
Vispa en god stund, det blir bara fluffigare och mer drömlikt!

Bred fyllningen på den kalla botten, rulla ihop från långsidan med hjälp av pappret.
Låt ligga svalt en stund.

Bara som den är med lite god saft!
MMmm,

Lisbeth

tisdag 3 november 2009

Valnötsmarängrulle med bär!


En rulltårta är alltid lika gott, uppskattat,
enkelt och så snabbt!
Ta de bär du har i frysen...
Gott med hallon/blåbär/hjortron/jordgubbar osv...
Är det frysta bär som vattnar sig mycket
kan du blanda de med lite potatismjöl, så det inte blöter upp rulltårtan.

Vispa 3 äggvitor (spara gulorna) till marängpös, tillsätt 1,5 dl strösocker. Blanda ner 2 dl finhackade valnötter. Blanda ordentligt. Ställ åt sidan en stund.
Vispa de 3 äggulorna och 1 helt ägg pösigt tillsammans med 2,5 dl strösocker. Tillsätt 1 dl potatismjöl, 2 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker. Blanda allt.

Bred ut på ett bakplåtspapper i en stor långpanna, bred ut marängsmeten ovanpå.
Grädda i 200 grader 11-12 minuter.
Ta ur formen och vänd upp på ett sockrat bakplåtspapper. Låt svalna lite.
Blanda tex 3 dl frysta hallon och blåbär med 1 tsk potatismjöl.

Strö ut över rulltårtsbotten.

Rulla ihop från långsidan med hjälp av bakplåtspappret.

Lägg att vila en stund.

Gott förstås med en klick vispgrädde till.
Går ju också bra att lägga med ett par dl vispad grädde med bären inuti
för en tårtskapelse!

Ha det gott!
Lisbeth

söndag 1 november 2009

Chokladruta med vit choklad på!

...mina bilder har försvunnit...;(
Smaskigt med chokladrutor...
...är det ju alltid.
Här med hackad vit choklad på...
Vispa 3 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker. Tillsätt 100 gram smält smör som kokat upp med 2 dl vatten. Blanda även ner 3 msk kakao, 2 tsk vaniljsocker, 3 dl vetemjöl och 1 msk bakpulver.
Häll i en bakpappersklädd liten form ( för en rätt hög kaka) ca 20x25 cm.
Grädda i 15-18 minuter i 175 grader.
Blanda under tiden 100 gram smält smör med 3 dl florsocker, 2 msk kakao, 2 tsk vaniljsocker och 1 msk kallt kaffe.
Bred på den avsvalnande kakan. Innan det stelnar strör du över 100 gram grovhackad vit choklad.
Godis.........
Lisbeth