onsdag 31 mars 2010

Lite annorlunda & smaskig banankaka!

Den här smaksättningen till Banankaka
gör något extra med de övermogna bananerna...
Nu är också det en favorit.
Vispa 150 gram smör poröst med 2,5 dl strösocker, tillsätt 3 ägg. Blanda ner 2 st mosiga bananer, 1 dl kallt kaffe, 1 msk vaniljsocker, 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 1 dl finhackade hasselnötter. Strössla också den väl smorda formen med finhackade nötter.
Grädda skapelsen i ca 45 minuter i 175 grader. Den ska ha stannat nästan helt, den vinner på att ha lite tyngd kvar i mitten.
Låt kallna och stjälp upp den.
Njut av vårsol, kaka och
en god kopp te...
Min favoritsort nu är Friggs Kanelte!
Lisbeth

måndag 29 mars 2010

Smaskiga smördegsbakelser!

Supersnabbt & enkelt!
OCH dessutom så gott.
Smaksatt grädden precis som du vill... eller låt den
vara naturell...
En förpackning smördegsplattor delas i två; då blir det 10 st bakelser.
Grädda de i ugnen enl förpackningen, ca 12-15 minuter i 225 grader. De ska ha färg men inte bli brända förstås...
Låt svalna och dela de på botten/överdel.
Vispa grädde mediumhårt, tillsätt den likör du vill ha om det är en vuxendessert. Jag har här använt 3 msk punsch. Hacka en god choklad fint och rör ner i grädden.
Fördela gräddblandningen på bottnarna, lägg på goda fräscha bär. De du har i frysen innan de färska kommer...Jag tog röda vinbär den här gången.
Lägg på locket och pudra över rejält med florsocker smaksatt med lite vaniljsocker.
Klart!
Så gott och faktiskt enkelt,
gör görna smördeg själv om du har tid och lust.
Då blir det ännu godare...
Men ibland är genvägarna helt ok!
Lisbeth

lördag 27 mars 2010

Choklad & Valnötskakor!


Här kommer några smaskiga kakor
med havregryn, choklad och valnötter.
Mmmm!
Vispa 150 gram rumsvarmt smör lätt poröst med 2 dl strösocker.
Tillsätt 4 dl havregryn, 2 dl vetemjöl, 3 msk kakao, 1 tsk bikarbonat, 1 tsk vaniljsocker och 150 gram grovhackade valnötter. Blanda allt.
Rulla bollar (skulle det vara för kladdigt tillsätt liite mer mjöl) Det blir ett tjugotal kakor...
Grädda i ca 15 minuter i 175 grader.
Låt kallna på plåten.
En latte och en go' kaka tack!
Lisbeth

torsdag 25 mars 2010

Godaste tårtan!


Här kommer receptet på godaste tårtan!
Stora ord, men så kan den varieras i all oändlighet med alla bär,
smaksatt grädde eller vaniljvisp.
Du behöver två springformar. Gärna lite olika storlek.
Vispa först 5 äggvitor tll marängskum, tillsätt 2 dl strösocker.
Ställ åt sidan.

Vispa 200 gram rumsvarmt smör (går bra med laktosfri ersättning också) poröst med 2 dl strösocker, tillsätt de 5 äggulorna. Vispa även ner 1 msk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver och 3 dl vetemjöl med 0,5 dl mjölk. ( Glutenallergiker kan ersätta mjölet med 1 dl potatismjöl och 1,5 dl mix för kakor)

Blanda.
Fördela och bred ut i bakplåtspappersklädda springformar. (Du vet väl att du kan blöta med vatten och vrida ur bakplåtspapper för att lättare klä formar.)

Fördela marängsmeten över.
Om du vill strö flagad mandel/ hackade nötter överst blir det jättegott!

Grädda i 175 grader i 30 minuter.

Låt kallna i formarna, lyft sedan ur bottnarna med hjälp av pappret.
Dra av pappret och placera den största (om du valde olika stora formar) på ett tårtfat.
Bred på grädde smaksatt med tex punch och hackad mork choklad. Fördela hallon eller jorgubbar på, lägg på närsta botten och gör likadant.

Florsocker!

Den är supergod att fylla med lemon curd och grädde också...

...mmmm...
Så gott.

Lisbeth

tisdag 23 mars 2010

Svartvinbärsglass!


Såg ett recept i en tidning i somras;
hittar inte den igen men så här gjorde jag nu...

En god semifreddo med svarta vinbär från frysen
i väntan på de nya!

Vispa 2 dl grädde medelhårt, tillsätt 1 dl florsocker och 200 gram mascarponeost. Rör försiktigt ihop tillsammans med 2 dl svartvinbärssylt. ( Den gör du snabbt med samma mängd syltsocker som de bär du hittar i din frys...Kokas upp i 3 minuter- klart!!)

Häll i tex plastmuggar, eller en bakfom kanske...ställ i frysen minst 2-4 timmar. Ta fram, spola varmt vatten på och stjälp upp en bra stund innan den ska ätas, den är godast tinat.

Servera lite sylt och vispad grädde
brevid, en underbart god dessert!

Mandelbiskvier är godis som tillbehör.

Lisbeth

söndag 21 mars 2010

Lite grovt Lantbröd!


Ett mycket gott bröd till maten, att rosta,
att göra bruschetta på...
Går så bra att frysa!

Blir två bröd av den här satsen.

Blanda 1 liter fingervarmt vatten med 1/2 pkt jäst och 15 dl vetemjöl. Låt stå i degbunken och jäsa i ca 1 timme.
Tillsätt 1 msk salt, 1/2 dl olivolja och 1 äggvita. Rör runt och tillsätt sedan ca 6 dl vetemjöl och 6 dl grahamsmjöl. Blanda väl.

Ta upp och låt jäsa på bakbordet i ytterligare 20 minuter.
Knåda degen i lite mjöl...

Dela i två delar, jag brukar grädda 1 bröd i en avlång brödform och den andra samtidigt bredvid på bakplåtspappersklädd plåt. Eller så gör du baugetter.....
Låt jäsa i ca 20 minuter på plåten.

Grädda i 250 grader i 20 minuter, stäng av ugnen och "grädda" ytterligare i 20 minuter.

Jag brukar då lyfta ur brödet om jag bakat i bakform försiktigt och låta det stå utan formen de sista 20 minutrarna.

Låt svalna........

En sådan brödbit att bara doppa i
en god olivolja, en smaskig
balsamico och lite gott
kallt vitt vin...

...Njutning!

Lisbeth


lördag 20 mars 2010

Nu blir det Sötebröd!



Nu kommer en ny blogg
...SÖTEBRÖD!


den finns på Dalarnas Tidningars
Pralinsite
from idag...






Där hittar Du mer recept och gamla godingar och lite andra
baktankar...




Välkommen!


Lisbeth


...som fortsätter som vanligt här också...


Kolla också in




...med inredning & vacker guldkant på livet...













fredag 19 mars 2010

Makalös Kanelkaka!


Mycket god kaka
med rejäl kanelsmak...
Bakas med gräddfil och blir mycket saftig och hållbar!
Vispa 150 gram rumsvarmt smör poröst med 2,5 dl strösocker. Tillsätt 2 ägg och vispa lite till.
Blanda ner 2 tsk vaniljsocker, 2 tsk bikarbonat, 2 dl gräddfil och 3,5 dl vetemjöl.
Rör om väl.
Häll hälften av smeten i en springform.
Blanda 1 dl strösocker och 3 msk kanel, strössla hälften över kaksmeten.
Bred ut resten av smeten över kanelblandningen och avsluta med resten av blandningen!

Grädda i ca 40-45 minuter i 175 grader.

Låt kallna...
Bara rakt upp och ner,
eller en klick grädde ;)

Lisbeth

onsdag 17 mars 2010

Vanilj & Honungsbullar!

Härliga och underbara
bullar att frestas med i vår...
Prova med en annorlunda honung om Du vill ha
ännu mer tvist på det...
Lavendelhonung, Citronhonung eller kanske Rosenhonung!
Gör ett degspad av 100 gram smält smör och 5 dl mjölk. Låt bli fingervarmt.
Blanda ut 1 pkt jäst i spadet i en bunke. Tillsätt 1 dl strösocker och 2 tsk salt. Blanda i 11-12 dl vetemjöl. Blanda väl.
Låt jäsa i bunken i 40 minuter.
Ta upp och knåda en stund, utan att baka i mer mjöl om möjligt.
Tryck ut till en avlång kaka, bred på en fyllning bestående av 100 gram rumsvarmt smör, 1 smk vaniljsocker, 1 msk strösocker och 5 msk honung.
Det kan bli lite smetigt med det blir godis sedan...
Vik ihop degen och snurra dina bullar till den form du vill, lägg på bakplåtspappersklädda plåtar eller i bullformar på plåt. Vill du ha höga och extra vackra bullar lägger du bullformarna i muffinsplåt!
Låt jäsa i 25 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 10-12 minuter i 225 grader.
Låt svalna på plåten.
Kaffet är klart och bullarna
doftar ljuvligt!
Lisbeth

måndag 15 mars 2010

Mira's Chokladmuffins!

Mira 9 år älskar choklad...
Så här blev hennes muffins idag!
Lite kladdiga och väldigt goda!!
Smält 100 gram smör och blanda allt i en skål;
2 dl strösocker, 0,75 dl kakao, 1,5 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker och 2 ägg.
Klicka ut i ca 10 st muffinsformar, gärna i en muffinsplåt så välter de inte.
Grädda i 7-8 minuter i 200 grader.
De ska va rätt kladdiga.
Grädde om man vill, men det behövs inte
hälsar Mira!
Lisbeth

lördag 13 mars 2010

Daimrulle!

Rulltårtafavorit!
Alla, inte bara barnen, gllar den här varianten på rulltårta...
Vispa 4 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker. Tillsätt 1 msk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver, 3 msk kakao och 1 dl potatismjöl.
Blanda ordentligt.
Bred ut på bakplåtsppersklädd långpanna.
Grädda i 200 grader i ca 10-12 minuter.
Stjälp upp på sockrat papper.
Låt kallna.
Vispa 150 gram rumsvarmt smör med 1 äggula, 2 msk vispgrädde, 3 dl flosocker, 1 tsk vaniljsocker och ca 100 gram hackad daim.
Bred fyllningen över den kalla botten. Doppa slickepooten i hett vatten då och då så går det lätt...
Rulla ihop från långsidan.
Låt ligga kallt en stund.
FIKADAGS!
Lisbeth

torsdag 11 mars 2010

Lime Key paj!

Blev en så god limesmakande
digestivepaj idag!
Smält 50 gram smör och krossa ca ett halvt paket digestivekex i det.
Tryck ut smulorna på en bakpappersklädd springform, du kan klämma fast pappret i botten.
Grädda botten i 10 minuter i 175 grader.
Låt svalna något.
Riv skalet av 4 st lime, spara en stund.
Vispa 4 äggulor en liten stund, tillsätt saften av de 4 st lime. Vispa även i en burk kondenserad mjölk, ca 300 gram.
Vispa en stund och ha skalet.
Häll på digestivebotten, grädda i ca 25 minuter men nu i 150 grader.
Låt kallna.
Lika god dag två...
Lime är sååå gott med vispad grädde och färska bär.
Hallon eller blåbär passar perfekt!
Lycka till!
Lisbeth


tisdag 9 mars 2010

Rågkrosskakor m äpple!

Goda, saftiga favoriter i repris...
Koka upp 2 dl rågkross med 2 dl vatten. Låt koka ca 4-6 minuter. Dra åt sidan, låt svalna något. Tillsätt sedan 5 dl ljummet/kallt vatten så krosset blir fingervarmt.
Lös upp 1 pkt jäst i degspadet och tillsätt 2 tsk salt, 2 rivna äpplen, 2 msk matolja och 3 dl grahamsmjöl. Sedan bakar du i rågsikt tills det blir en bra deg, inte för fast...det brukar bli ca 7-9 dl sikt. (Funkar bra med siktat dinkel med...)
Lät jäsa i bunken i 40 minuter.
Ta upp och knåda på bordet en stund, ha inte i speciellt mycket mer mjöl...
Forma ca 6-8 stora brödkakor på två plåtar. Jäs i 25 minuter.
Grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter. Låt svalna...
Så goda med messmör!
Packa en matsäck och ut & njut av
kombinationen
sol & snö
medan Du kan!
Lisbeth

söndag 7 mars 2010

Kolapinnar!

Kolapinnar är så gott. Alltid...
Så här blev det idag!
Vispa 200 gram rumsvarmt smör med 1,75 dl strösocker. Blanda i 2 msk sirap och 2 msk vaniljsocker, vispa lite till.
Rör sedan i 2 tsk bakpulver och 5 dl vetemjöl.
Blanda ihop till en deg.
Rulla ut 4 längder och lägg två och två på bakpappersklädda plåtar.
Tryck till de litegranna. Grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter.
Låt svalna något, skär i sneda pinnar och låt kallna på plåten.
Smaska lugnt!
Lisbeth

fredag 5 mars 2010

Äppelpaj med Kanel!

En smaskig Äppelpaj går väl alltid ner, eller hur???
Här med kanel i både äppelkompott och havresmul!
Gör en pajdeg!
Blanda 3 dl vetemjöl med 0,5 dl strösocker, 125 gram rumsvarmt smör och en äggula.
Tryck ut i en paj/springform.
Förgrädda i 175 grader i ca 10-12 minuter.
Klyfta upp 3 st fina äpplen med mycket smak, lägg i en stekpanna med 2 msk honung, 2 msk farinsocker, 2 msk smör och 1 msk kanel. Fräs det tills äpplena blir lite mjuka...
Häll i det förgräddade pajskalet.
Blanda 100 rumsvarmt smör med 1 dl havregryn, 1 dl vetemjöl, 1 dl strösocker och 2 msk kanel. Tryck ihop smulor och strössla över pajen.
Grädda till fin färg; ca 10 minuter i 200 grader.
Ätes med fördel ljummen.
Glass, vaniljsås, vaniljvisp
eller vispad grädde?
Bara att välja...
Lisbeth

onsdag 3 mars 2010

Lemon Curd Semmeltårta!

Jag vet att Fettisdagen har varit!
MEN detta är lite annorlunda och sååå
gott, kan göras en vacker vårvinterdag med!
Gör en vetedeg...(jag gör en vanlig sats bulldeg, baka ut dina favoritbullar av resten eller gör tre tårtor att bjuda på...)
Smält 100 gram smör och tillsätt 5 dl mjölk, låt bli fingervarmt.
Lös upp 1 pkt jäst i degspadet.
Blanda ner 1 dl strösocker, 1 tsk malen kardemumma och 11-12 vetmjöl.
Blanda väl. Låt jäsa ca 40 minuter.
Rulla 7 släta bullar och lägg lite glest i en springform.
(Baka som sagt lite "vanliga" goda bullar av resterande deg!)
Låt jäsa i 20 minuter. Pensla med ägg och grädda i ca 20 minuter i 200 grader.
Låt kallna.
Ta ur formen.
Skär av ett lock av hela bulltårtan. Och gröp ur den lite för att få plats med mycket god fyllning!
Gör en lemon curd.
Blanda 3 dl vatten med 1,5 dl strösocker, saften av 3 citroner och 6 msk maizenamjöl.
Vispa och koka upp under omrörning.
När det tjocknat och första bubblan kommer ta av värmen.
Tillsätt det rivna skalet av citronerna och 3 äggulor. Blanda och ställ tillbaks på eftervärmen, låt det koka till bara.
Dra åt sidan, tllsätt 125 gram smör, rör tills det smält.
Låt kallna.
Blanda den kalla lemon curden med 3 dl mellanhårt vispad grädde, och bred ut över botten i semmeltårtan. Lägg på locket och pudra över florsocker.
Smaskens!
STORA Grattiskramar till
min fina stora tjej som
fyller 20 år idag,
krama mamma hårt, Wille
hälsar mormor!
Lisbeth

måndag 1 mars 2010

Passionsfruktskaka!


En smaskig tårta/kaka
till veckans fika....
Passionsfrukt är så gott!
En stor favorit bland exotiska frukterna........
Blanda 3 dl vetemjöl med 125 gram rumsvarmt smör, 1 äggula och 0,5 dl strösocker.
Gör en pajdeg av det och tryck ut i en springform.
Ställ kallt en stund.
Vispa 3 ägg med 2 dl strösocker pösigt.
Tillsätt 1,5 dl vispgrädde, 4 passionsfrukter, 1 tsk vaniljsocker, 3 msk vetemjöl och saft och skal av 1 lime.
Blanda allt och häll sedan i skalet.
Grädda i 175 grader i 35-45 minuter. Den får gärna vara lite svajig i mitten, stelnar efter något.
Är också jättegod om den får vila under natten.
Jag säger bara;
Grädde!
Njutningen är total!
Lycka till & ha ett skönt
sportlov alla lediga!
Lisbeth