söndag 31 oktober 2010

Morotsrutor med Chokladkräm!


Saftiga och smaskiga rutor.
Lite annorlunda morotskaketopping,
men så god ihop!
Vispa 4 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker, smält 100 gram smör tillsammans med 1 dl vispgrädde och blanda i. Finriv 3 morötter och blanda i tillsammans med 3 dl vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker.
Häll i mindre ugnsform täckt med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Låt den inte gå för länge, då kan den bli torr...
Lät kallna. Skär i rutor. (Om du ska bre på krämen vänta med att dela i rutor!)
Vispa 3 dl florsocker, 0,5 dl kakao, 1 tsk vaniljsocker, 125 gram rumsvarmt smör och 1 dl vispgrädde en bra stund till en fluffig smörkräm.
Klicka, spritsa eller forma till toppingen på rutorna.
Lycka till!
Lisbeth

torsdag 28 oktober 2010

Smörgåstårta!


God, lätt och mager smörgåstårta!
Om du som jag inte är så förtjust i majonnäs, prova denna smörgåstårta!
Gjord med enbart mjukost och cremefraiche...
Du behöver en förpackning med Polarkaka eller Hönökaka.
Lägg ihop en rundel på ett stort fat.
Bred på en blandning av 1 tub mjukost med renkött eller skinka, 1 liten burk cremefraiche,
1 tsk pepparrot från tub samt 150 gram finhackat rökt renkött, smörgåskorv eller skinka.
Lägg på en rundel till...
Blanda 1 liten burk creme fraiche med en förpackning cream cheese med din favoritsmak, tex gräslök eller tomat och chevre. Blanda även i 150 gram hackad rejält rökt skinka och finhackad persilja.
Bred på tårtan.
Lägg på sista rundeln.
Blanda naturell cream cheese med 1 liten burk creme fraiche och bred på över hela tårtan.
Täck med plast och låt stå kallt i minst en natt.
Garnera med ost, skinka och grönsaker.
Går förstås att variera med lax, räkor, kräftstjärtar osv.
Må gott!
Lisbeth

måndag 25 oktober 2010

Två sorters Muffins!




Jag och småtjejerna blev
sugna på muffins.
Jag röstade på
Pepparkaksmuffins och de var sugna på en
godisvariant med Toblerone...

...så vi delade en liten sats smet på två!

Blir ca 10 mindre muffinsar totalt.
Vispa 2 ägg pösigt med 2 dl strösocker, tillsätt 100 gram smält smör, 1 tsk vanlijsocker, 1 tsk bakpulver och 3 dl vetemjöl.
Fördela hälften av smeten i 5-6 muffinsformar, hacka fint 50 gram mörk Toblerone (eller annan choklad) och strössla över.
I resterande kaksmet tillsätter du 2 tsk pepparkakskryddor och 1 msk apelsinmarmelad.
(det går naturlgtvis lika bra med saft och skal av apelsin med...)
Fördela även denna smet i 5-6 muffinsformar.
Grädda i ca 18 minuter i 175 grader.

Fikat klart för flera smakinriktningar!

Lisbeth,
Mira & Tindra

fredag 22 oktober 2010

Brysselkakor!


Dessa har vi gjort förr jag och tjejerna...
Nu blev vi sugna på det igen,
ta den färg du har till sockret.
Grönt är skönt!

Rör 200 gram rumsvarmt smör med 1 dl strösocker och 1,5 tsk vaniljsocker. Tillsätt 5 dl vetemjöl. Blanda allt.
Rulla ut degen till en eller två rullar...Vi gjorde två för att få docksöta små kakor!
Rulla sedan degen i några msk strösocker färgat med karamellfärg,
Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ca 8-10 minuter i 175 graders ugn.

Låt de svalna på plåten.

Saften är blandad och kakfesten startar!
Trevlig helg!

Lisbeth

tisdag 19 oktober 2010

Pistage & Mandellängd!


Gott vetebröd
kan man aldrig få för mycket av!
Jag älskar smaken av lite bittermandel i
bullarna, vill man inte ha det går det att utesluta!

Gör en bulldeg.
Räcker till 1 liten sats vanliga bullar och 1 längd eller 2 st större längder.
Smält 100 gram smör, tillsätt 5 dl mjölk, låt bli fingervarmt.
Lös upp 1 pkt jäst i en degbunke i degspadet. Tillsätt 1 tsk salt, 1 dl strösocker och 11-12 dl vetemjöl.
Blanda ordentligt.
Jäs i ca 40 minuter.
Ta upp och dela degen i två delar. Knåda de en stund.
Som fyllning i två längder blandar du 100 gram rumsvarmt smör med 200 gram riven mandelmassa, 2 dl grovhackade pistagemandlar och några droppar bittermandelessens.
Bred på fyllningen på en avlång degplatta, rulla ihop.
Lägg på plåt och klipp flikar. Eller gör som jag gjorde...Skär bullar av den ihoprullade längden och ställ i bakplåtsklädd limpform.
Ställ de rätt tätt.
Jäs i ca 25 minuter.
Pensla med ägg och strö över rikligt med pärlsocker.
Grädda i ca 25 minuter i 200 grader.
Låt svalna innan du skär i den för bästa resultat.

Mums!
Ha en bra vecka...
Lisbeth


...grattis till kompisen Marie

i Oskarshamn som fyller år imorgon!

lördag 16 oktober 2010

Filmjölkslimpa m Lingon!


En favorit som jag glömt bort litegrann...
...eller förträngt, när jag hade cafe bakade jag denna x 10 nästan varje dag!
God är den iallafall.

Till en limpa gör vi så här...
Blanda 5 dl filmjölk (jag tog långfil, men vilken som går bra!) med 2 tsk salt, 2 tsk bikarbonat, 6 dl grahamsmjöl, 2,5 dl vetemjöl, 2 dl lingon och 2 msk sirap. Allt blandas till en gröt som hälls i bakplåtspappersklädd limpform.
Grädda i 175 grader i 50 minuter, ta ur formen och låt stå i eftervärmen i 15-20 minuter.

Brödet är godast när det kallnat.

Och jättehållbart...Annars skivar du det och fryser ner!


En god ost och en cappuccino!
Klart för kvällsfikat...

Lisbeth


fredag 15 oktober 2010

Grattiskram till sonen!

Grattis till Linus
som fyller
22 år idag.
Och grattis till lägenheten...
Imorgon blir det smörgåstårta och fika!
Kram!
Mamma
& syrrorna

onsdag 13 oktober 2010

Chokladruta med chokladkräm!


En chokladruta blev det igen...
Nu med en lite krämigare glasyr och rätt kletig kaka!
Vispa 3 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker, tillsätt 200 gram smält smör som kokat ihop med 1 dl vatten.
Blanda ner 1 dl kakao, 3 dl vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker.
Häll i mindre långpanna som klätts med ett bakplåtspapper.
Grädda i ca 18 minuter i 175 grader.
Smält 100 gram smör, tillsätt 3 dl florsocker, 3 msk kakao, 1 msk vaniljsocker och 1 dl vispgrädde, blanda allt.
Bred på den svalnade kakan.
Strö över rikligt med strössel eller kokos.
Skär i rutor.

Godisbit till jobbfikat!

Lisbeth

söndag 10 oktober 2010

Björnbärspaj med Honungstosca!



God och enkel paj,
funkar även så bra med höstens äpplen!
Gör en pajdeg.
Blanda 125 gram rumsvarmt smör med 0,5 dl strösocker, 3 dl vetemjöl, 1 ägg och 1 tsk vaniljsocker.
Tryck ut degen i en pajform eller en springform.
Grädda skalet i ca 15 minuter i 200 grader.

Tryck gärna till kanten lite när den är klar.
Blanda ca 250 gram bär med 2 msk potatismjöl, häll i den förgräddade pajbotten.
Smält 100 gram smör i en kastrull, tillsätt 2 msk mjölk, 2 msk vetemjöl, 1 dl strösocker, 3 msk honung och 200 gram flagad mandel. Koka ihop, det ska inte stå och koka mer.
Bred på toscan på bären.
Grädda i ca 15-20 minuter i 200 grader.
Låt svalna något.

En klick creme fraiche till är
supergott!

Må bra!
Lisbeth

torsdag 7 oktober 2010

Chokladskorpor med Apelsin!


Baka mer skorpor!
Lätt och hållbart, dessutom
mycket goda...
Här med apelsin och choklad i god förening!
Rör 100 gram rumsvarmt smör med 2,25 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker. Tillsätt 2 ägg och 2 msk apelsinmarmelad.
Blanda ner 5 dl vetemjöl, 1 dl kakao och 1 tsk bakpulver.
Blanda allt.
Forma tre längder och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 10-12 minuter i 225 grader.
Skär i skorpor medans de är något varma.
Ställ in i eftervärmen i ca 30 minuter och låt torka. Behövs det mer sätt ugnen på 50 grader och låt de stå någon timme...(beror på väderleken, fuktigt kräver mer tid...)
Packa en fin burk med skorpor och ge bort!
Uppskattat!
Lisbeth

måndag 4 oktober 2010

Kanelbullarnas dag...

...Är väl alla dagar????!
Idag blir det en laddning iallafall.
Smält 100 gram smör, tillsätt 5 dl mjölk och låt bli fingervarmt.
Smula ner 1 pkt (50g) jäst i en degbunke och rör ut i degspadet. Blanda ner 1 dl strösocker, 1 tsk salt, 1 krm kardemumma och 11-12 dl vetemjöl.
Degen får gärna vara så kladdig som möjligt, bara du tycker du kan hantera den. Det blir saftigare bullar då.
Låt jäsa i ca 40 minuter.
Baka ut till en rektangel efter att du knådat degen litegrann, undvik att tillsätta så mycket mera mjöl.
Bred på en fyllning bestående av 100 gram rumsvarmt smör, 1 dl strösocker och 2 msk kanel.
Vik ihop, snurra bullknutor eller skär bitar och lägg i formar...Blir ett tjugotal bullar.
Jäs i ytterligare 25 minuter. Om du vill ha pärlsocker på bullarna pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsockret.
Idag hoppade jag över pärlorna!
Grädda i 10-12 minuter i 225 grader, låt svalna och pudra florsocker över de färska bullarna.
Ha en skön höstvecka och
ät nu en eller ett par bullar
för det är DU värd!
Lisbeth