torsdag 30 december 2010

God fortsättning med Nougatrulle!


Hoppas Ni alla haft en bra jul!
Nu går vi mot årets slut och
ett Nytt Spännande år kommer...
En rulltårta till nyårsdesserten kanske?
Snabbt, lätt och gott!

Vispa 4 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker.
Tillsätt 1 dl potatismjöl, 1 tsk vaniljsocker och 2 tsk bakpulver. Blanda allt.
Häll i bakplåtspappersklädd långpanna.
Grädda i ca 10 minuter i 200 grader.
Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper.
Smält 150 nougat i micro eller vattenbad.
Vispa 75 gram smör med 3 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker och 1 äggula. Blanda ner den avsvalnade nougaten. Blanda allt. Bred ut på rulltårtsbotten.
Rulla ihop från långsidan. Lägg i kylen några timmar.

Servera gärna med hallon eller jordgubbar för extra lyx!

Ha en skön Nyårsafton och dag!
Vi ses snart igen 2011!

Lisbeth

torsdag 23 december 2010

God Jul!

fotot är lånat av Calimero
Tack för fatet, Kerstin!
Ha den skönaste, härligaste JUL ni kan!
Vintervitt och kallt...
...men varmt och gott inne i gemenskapen.
Sänd en tanke till alla de som inte har någon nära hos sig i juletid,
sätt gärna in en slant på ett hjälpkonto tex hos Rädda Barnen!
STÖRSTA julkramen!
Lisbeth


tisdag 21 december 2010

Saffransbröd med Mandel!

Passa på att baka lite mer goda saffransbullar innan jul!
Så gott till fikat i mellandagarna...
Här med mandelmassa inuti och mandel i degen!
Mums!
Smält 100 gram smör och tillsätt 5 dl mjölk, låt bli fingervarmt. Blanda även ner en påse saffran (0,5g) i degspadet och rör en liten stund.
Smula ner 1 pkt jäst i en degbunke och tillsätt degspadet.
Blanda ner 1 tsk salt, 0,5 dl strösocker och 1 liten påse flagad mandel, ca 1 dl.
Tillsätt ca 11-12 dl vetemjöl, blanda ordentligt.
Jäs i ca 40 minuter, och ta sedan upp på bakbordet.
Knåda kort, och platta sedan ut en rektangel av degen. Bred på en fyllning av 100 gram rumsvarmt smör, blandat med 100 gram riven mandelmassa och 2 msk strösocker.
Vik ihop/eller rulla ihop och gör snittar eller knutar. Lägg i fina pappersformar eller på bakplåtspappersklädda plåtar, det blir ca 25 mellanstora bullar.
Jäs i ca 30 minuter till.
Pensla med ägg el mjölk och strö över rikligt med pärlsocker.
Grädda i ca 10-12 minuter i 225 grader.
Låt svalna under bakduk.
Ha en skön och kall tisdag,
stressa INTE.
Njut av att vår vackra jul snart är här och
imorgon, goda vänner vänder det!
Kram.
Lisbeth

måndag 20 december 2010

Hallonsmulpaj!


Hallon är så gott i och till kakor och pajer.
Att bara värma lite hallon från frysen till
lite god vaniljglass är ett av de enklaste tipsen för en god dessert!
Nu blev det en paj!

Blanda för hand eller matberedare; 125 gram rumsvarmt smör, 3 dl vetemjöl, 1 äggula och 0,5 dl strösocker. Tryck ut degen i en springform, förgrädda i ca 10 minuter i 200 grader.
Sänk värmen till 175 grader.
Häll ca 3 dl hallon från frysen blandat med 2 msk potatismjöl och 0,5 dl strösocker.
Blanda 75 gram rumsvarmt smör med 1 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 1 dl vetemjöl och 1 dl havregryn till en smulig massa.
Smula ut toppingen över hallonen.
Ställ in i ugnen igen, nu i 175 graders ugn i ca 15-20 minuter.
Låt svalna lite, men går utmärkt att äta något varm...

Grädde, glass eller helt enkelt creme fraiche till?
Ha en skön julvecka!
Lisbeth

lördag 18 december 2010

Vörtbrödet!


Det är så gott med vörtbröd, lite konstigt är det att det äts mest
i juletid...Lite synd faktiskt!
Det blir två härliga bröd av den här satsen, kanske du tillsätter
russin i den ena limpan och har den andra naturell!
Smula 1 pkt jäst i en degbunke, tillsätt 3 dl fingervarmt vatten /alternativt hälften ljummen must eller porter/ hälften vatten.
Blanda ner 2 tsk salt, 1 stor påse vörtmix, lite extra mald nejlika är gott. Blanda ner ca 1 msk rumsvarmt smör, 0,5 dl mörk sirap, ca 5,5 dl rågsikt och ca 6 dl vetemjöl. Blanda allt väl.
Låt jäsa i ca 40 minuter. Knåda på bakbordet och tillsätt ca 1 dl russin i halva degen.
Rulla limpor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Skåra bröden med vass kniv, och jäs i ca 30 minuter ytterligare.
Grädda bröden i ca 30 minuter i 220 graders ugn.
Låt stå en stund i eftervärmen.
Kallna på galler under bakugn.
Fram med en god cheddar eller lagrad prästost...
Njut!
6 dagar kvar till dagen D ;)
Lisbeth

onsdag 15 december 2010

Chokladsnittar!

Mumsiga chokladsnittar slnker ner även
i juletid!
Så här gjorde vi dag!
Blanda 5 dl vetemjöl, 2 dl strösocker, 0,5 tsk salt, 0,5 dl kakao, 1 tsk bakpulver, 1 msk vaniljsocker och 200 gram rumsvarmt smör, tillsätt 1 ägg och blanda till en kakdeg.
Dela i fyra längder och lägg på bakpåtspappersklädd plåt.
Vill du ha rktigt platta kakor, platta till de rejält och då behövs 2 plåtar.
Jag tycker om en lite fuktigare kärna i kakorna, och plattar inte till de fullt så mycket, och då får alla fyra längderna plats på en plåt.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i ca 17 minuter i 175 graders ugn.
Låt svalna lite innan du skär de i snittar.
Så god chokladsmak!
Må gott!
Lisbeth

tisdag 14 december 2010

Gott godis m Vit choklad & Pistage!


Prova det enklaste julgodiset!
Smält din favoritchoklad, nu blev det vit för mig...
Tillsätt torkad frukt, kokos eller nötter,
Klart!

Smält 200 gram choklad i vattenbad, blanda med 2 msk matolja. Häll upp på ett bakplåtspapper på en flat tallrik tex, tillsätt det du vill ha på dina godisar!
Hackade valnötter, pistagenötter, mandel, pecannötter, torkad frukt, kokos i flagor eller rostad riven...Eller lite av varje!
Stäl i kylen i någon timme.
Bryt i bitar, och servera alla gottegrisar!

För gottegrisar har vi väl alla en tendens att bli i juletider!
Kram!
Lisbeth

söndag 12 december 2010

Havrebullar!


Matbrödsdags igen...
Sugen på ett gott bröd att lägga julskinkan och senapen på!

Lös upp 1 pkt jäst i 5 dl fingervarmt vatten. Tillsätt 2 tsk salt, 2 msk matolja, 3 dl havregryn och ca 8 dl mjöl. (Jag blandade siktat dinkel och vanligt vetemjöl)
Degen ska vara rätt lös. Blanda ordentligt.
Låt jäsa i 45 minuter.
Ta upp och knåda bara så pass att det blir en jämn deg, skär av degkluttar med en degskrapa och lägg de ca 10 st bitarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Jäs i 20 minuter. Grädda i ca 15 minuter i 225 grader varm ugn!
Klart!
...fram med senapen och skinkan...
Ha en mysig Lucia!
Lisbeth

lördag 11 december 2010

Daim & Valnötskaka!

En supersmaskig kaka som passar till dessert
i smala bitar...
Vispa 4 ägg pösigt med 3 dl strösocker. Tillsätt 2 dl finmalda valnötter, 2 msk maizena, 200 gram smält smör som smälts med 200 gram mörk god choklad. Vill du ha mer julsmak tillsätt 2 tsk kanel, blir kanongott!
Blanda allt. Häll i springform klädd med bakplåtspapper, hacka två dubbeldaim och strö över.
Grädda i 150 grader i ca 45 minuter.
Låt kallna innan den tas ur formen.
Grädde är givet förstås...
Lisbeth

torsdag 9 december 2010

Saffransskorpor!


Passar så bra till julklapp också!
Dessa fina påsar finns på
butiken
Gruvgatan 13 Falun
Det närmar sig Lucia och extra gott är det då med
något att tugga på som komplement till
alla pepparkakor.
Varför inte en saffransskorpa?

Blanda 100 gram finhackad sötmandel, 2 ägg, 2 dl strösocker, 1 tsk salt, 1 kuvert saffran, 1 tsk bakpulver och ca 5-6 dl vetemjöl.
Knåda ihop till en deg för hand eller i en degblandare med degkrokarna.
Gör två avlånga limpor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Låt svalna något, skär sedan i skorpbitar. Lägg med snittytan uppåt och ställ in i svalare ugn, ca 100 grader i ca 1 timme.

Blir ca 30-40 skorpor...


Sköt om er!
Lisbeth

onsdag 8 december 2010

Mjuk Pepparkaka med Lingon!


Finns det måhända juligare kaka än en
Mjuk Pepparkaka med Lingon????
Underbara smaker tillsammans och känslan av julen finns där!
Vispa 3 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker, tillsätt 50 gram smält smör och 1 dl gräddfil eller filmjölk. Blanda försiktigt ner 3,5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 påse pepparkakskryddor och ca 1 dl frysta lingon eller rårörd sylt.
Häll i smord hålform, om du vill kan du bröa formen med hackade nötter eller mandel.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Låt svalna innan du stjälper upp den.
Mmmmm,
att njuta av en skön men kall onsdag!
Lisbeth

måndag 6 december 2010

Vinbärsmazariner!


De godaste Mazarinerna är de hembakta!
Här med en fyllning av röda och svarta vinbär...
Ta det du har i frysen, det går inte åt så mycket.
Och det blir ljuvlig smak av sommar mitt i smällkalla vintern!
Gör en mördeg, 2 dl vetemjöl, 100 gram rumsvarmt smör, 1 äggula och 2 msk strösocker.
Tryck ut degen i ca 14-15 folieformar. Lägg ca 1 msk bär i botten på alla formar!
Vispa 1 äggpösigt med 0,5 dl strösocker, tillsätt 50 gram smält smör, 5 droppar bittermandelessens, 1,5 dl finhackade sötmandlar och 1 dl vetemjöl.
Blanda allt.
Fördela fyllningen i formarna. Ca 1 msk i alla...
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter, ev någon minut till.
Låt kallna.
Sikta florsocker över eller gör en glasyr av 2 dl florsocker och 1 tsk vatten.
En ljuvlig smak av bittermandel och syrliga bär...
Må gott!
Lisbeth

fredag 3 december 2010

Focaccia!


Ett underbart bröd till alla goda middagar...
Eller till att grilla på till en Italieninspirerad
förrätt, tex bruschetta med en god tomatsallad.
Till en långpanna behövs...
Smula 25 gram jäst i en degbunke, tillsätt 1 liter ljummet vatten, 0,5 dl strösocker och 1 dl olivolja. Blanda tills jästen löst sig, tillsätt 1 msk salt och ca 22 dl vetemjöl. Degen ska vara mycket lös.
Häll upp degen på en bakplåtspappersklädd långpanna, låt den ligga som den hamnar, rör inte degen.
Låt jäsa i 1 h minst. Dra ut degen med mjölade händer över hela lånpannan. Gör fingerstora hål över hela, jäs i ytterligare 25 minuter.
Strö över ca 2-3 msk flingsalt samt 1 dl olivolja och valfria kryddor, såsom rose'peppar, torkade örter eller fetaost och oliver?!
Grädda i 225 grader i exakt 25 minuter. Inte mer.
Låt svalna.
Skär i skivor eller rutor efter behov.
Ev fyll och grilla till lunch?
Passar bra till buffen...
Ha en skööön helg alla bloggande
vänner!
Lisbeth