måndag 31 januari 2011

Semmeltider!

Semmeltider är lite vårligt, eller hur?
Det finns hopp om ljusare tider och
det är en god start på februari...
Här är ett litet recept på ca 10 små goda semlor!
Smält 50 gram smör och tillsätt 2,5 dl mjölk. Värm till fingervarmt.
Lös upp 1/2 pkt jäst i degspadet, tillsätt 1 krm malen kardemumma, 0,5 dl strösocker, 0,5 tsk salt och ca 6 dl vetemjöl.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Baka ut 10 bullar, lägg på bakplåtspapper, jäs ytterlgare ca 25 minuter.
Pensla med ägg om du vill, går bra att hoppa över tycker jag.
Grädda i 225 grader ca 10-12 minuter.
Låt kallna.
Jag rostade ca 1 dl skållad mandel (bra att ta reda på mandlarna från glöggblandningarna...)
och körde till i mixern tills det är riktigt finhackat, tillsätt 0,5 dl strösocker och ca 3 droppar bittermandelessens.
Blanda i ovispad grädde tills du får den konsistens du önskar på fyllningen till semlorna.
Klipp/skär av locket på bullarna, gör en grop, så mycket god fyllning ryms...
Vispa grädde, klicka på en stor klick och lägg på locket. Sikta florsocker över!
Njut av denna fina måndag!
Lisbeth

torsdag 27 januari 2011

Små Tekakor m valnötter!


Slut på matbröd i skafferiet!
Idag blir det mindre tekakor med valnötter, gott med russin i också...
...men det tackade barnen nej till!
Smula sönder 1 pkt jäst, 50 gram, i en bunke, tillsätt 5 dl fingervarmt vatten, 1 msk matolja, 1 msk mörk sirap och 4 dl grahamsmjöl. Blanda ner ca 7-8 dl vetemjöl (eller ca 7 dl dinkel)
Blanda ordentligt. Tillsätt 2 dl grovhackade valnötter o ev 1 dl russin.
Låt jäsa i ca 40 minuter.
Baka ut efter att ha knådat ihop degen något.
Gör ca 15 mindre tekakor eller bullar.
Jäs på plåtar ca 20 minuter.
Grädda i 11-12 minuter i 225 grader.
Låt svalna.
Ha en bra dag!
Lisbeth


måndag 24 januari 2011

Kardemummakakan!


En stor, god favorit är
Kardemummakaka!
Och denna är så lättbakad, och
blir alltid saftig och smaskig!

Blanda 4 dl vetemjöl, 100 gram halvsmält smör, 2 dl filmjölk, 1 tsk vaniljsocker, 1 msk malen kardemumma, 2 tsk bakpulver, 1 ägg och 1,5 dl strösocker i en skål. Rör bara så att det blandar sig.
Häll i springform, strö över rikligt med pärlsocker.
Grädda i ca 25 minuter i 175 grader. Inte längre, en torr kardemummakaka är inte lika rolig...;)

Ha en skön vintervecka!

Lisbeth

fredag 21 januari 2011

Hallon & Pistagegrottor!


Idag blir det en favoritsmåkaka;
Hallongrotta!
Här extrautrustad med finhackade pistagenötter!
Inte dumt...

Rör 200 gram rumsvarmt smör med 1 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker en stund, blanda ner 5 dl vetemjöl och 0,5 tsk bakpulver.
Blanda allt ordentligt.
Ställ ut ca 30 småkaksformar på en plåt.
Rulla bollar av degen och lägg en i varje form. Gör en grop och tryck ner ett hallon, strö sedan över lite hackade pistagenötter. (det går inte åt mycket, ca 0,5 dl)
Grädda i 175 grader ca 12 minuter.

Låt svalna.
Koka lite kaffe och blanda saften!
Trevlig helg
alla bloggare & andra läsare...
Lisbeth


måndag 17 januari 2011

Drömmar m Valnöt & Choklad!


Nu ska jag baka drömmar och vad har jag hemma...?
Det blir med valnötter och hackad mörk choklad!
Blev så goda småkakor,
hoppa över nötterna om du inte tål det!
Vispa 100 gram rumsvarmt smör med 3 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker pösigt. Tillsätt 1 dl matolja och vispa lite till. Blanda ner 100 gram finhackade valnötskärnor, 100 gram finhackad mörk choklad, 3,5 dl vetemjöl (ta 4 dl mjöl om du inte har i nötter) och 1 tsk hjorthornssalt.
Rulla ut ca 25 större bollar på två plåtar klädda med bakplåtspapper. (Vill du ha fler kakor så kan du göra ca 50 st små)
Grädda i 150 grader i ca 20 minuter.
Låt svalna på plåten, de blir rätt spröda...
Ha en skön vecka goa
vänner!
Lisbeth

fredag 14 januari 2011

Godaste Citron & Marängpajen!


Det finns inte mycket som slår en
sån här god paj!
Med den spröda botten, den lena lemon curden och det fluffiga marängtäcket
är den en fulländad dessert eller fikastund!
Som en gäst på mitt tidigare cafe sa;
- "En dröm bestående av luft och c-vitamin, så jag tar en stor bit!!!!!"
Gör en god pajbotten.
Blanda 3 dl vetemjöl med 125 gram rumsvarmt smör, 0,5 dl strösocker och 1 äggula. Ev en msk vispgrädde...
Blanda ihop en deg som du trycker ut i en pajform, eller i en sprinform om du vill lägga pajen på kakfat utan form.
Grädda botten i ca 12-15 minuter i 200 grader. Tryck till kanterna på pajbotten så de blir stadiga. Låt svalna.
Sänk ugnen till 150 grader.
Blanda 3 dl vatten, 1,5 dl strösocker, saft av 3 citroner (skalet ska rivas och sparas först!) och 6 msk maizenamjöl i en kastrull. Koka upp under omvispning. När den första bubblan kommer och det tjocknat rejält tar du av värmen och tillsätter 3 äggulor (spara äggvitorna) och citronskalet från citronerna.
Vispa på eftervärmen tills det bubblar till igen, ta av från värmen och tillsätt 100 gram smör som blandas ner för att få en extra len och krämig curd. (Om du gör den med laktosfritt smör i botten och ej vill ha smör i curden går det bra, den kan bli lite vattnigare bara, men lika god!)
Vispa äggvitorna till maräng, tllsätt 1,5 dl strösocker och vispa lite till.
Montera ihop allt, lägg lemon curd i den frögräddade pajbottnen, bred på marängen ovanpå (om du vill är det fint att spritsa på marängen!) och ställ in i 150 graders ugn.
Grädda tills marängen fått fin färg, det tar ca 15-20 minuter.
Låt svalna innan du tar bort springformen.
Njuuut,
både av en god fika och en skön januarihelg!
Lisbeth

tisdag 11 januari 2011

Kladdkakemuffins!

Smaskiga saker!
Med en klick grädde och lite goda hallon eller jordgubbar
blir det en riktig bakelse!
Vispa 2 ägg med 2 dl strösocker pösigt. Tillsätt 50 gram smör som smält med 0,5 dl matolja, 1 dl ljus sirap och 100 gram mörk choklad (tex Marabou)
Blanda även ner 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver, 1 krm salt och 2 dl vetemjöl.
Rör försiktigt ihop allt.
Klicka ut i 12 st muffinsformar som står i en muffinsplåt.
Grädda i ca 13 minuter i 175 grader. De sjunker när de svalnar.
MUMS!
Ha en skön tisdag...
Lisbeth

lördag 8 januari 2011

Snickerskakan!

Godis är gott...
Till helgen blir det lite gott att mysa med!
Roligt att ta med som gå-bort-present till
en gottegris ;)!
Blanda i en kastrull 1 burk jordnötssmör, 1 dl strösocker, 2 dl ljus sirap och 2 tsk vaniljsocker.
Värmes, koka inte.
Ta av från värmen och blanda i ca 1 liter rice Krispies-flingor.
Häll i smeten i en liten form (ca 15x20 cm) Tryck ut och ställ kallt.
Smält ca 200 gram mjölkchoklad i micro eller vattenbad, bred på den kalla kakan.
Ställ kallt tills det stelnat, skär små mumsbitar.
Ha en skööön helg!
Lisbeth

onsdag 5 januari 2011

Valnöts & Kolaformar!


Här är det en godiskaka i form...
Valnötsälskare som jag är så är det mitt val, men ta de nötterna
du vill...Kan också fyllas med hackat äpple...
Jättegott viket som!
Gör en deg av 125 gram rumsvarmt smör, 0,5 dl strösocker, 1 äggula, 1 tsk vaniljsocker och 3 dl vetemjöl.
Tryck ut i ca 20 st aluminiumformar.
Smält 75 gram smör, tillsätt 1 dl vispgrädde, 1 dl sirap och 1 dl strösocker. Låt koka upp, ta av från värmen. Tillsätt 1 tsk vaniljsocker, rör om.
Fördela ca 1,5 dl valnötter i formarna, häll över kolasmeten.
Grädda i 12 minuter i 200 grader.
Låt kallna.

God med en klick grädde som dessert!

L

söndag 2 januari 2011

Mjuksega NötChokladkakor!

... tänk att familjen nästan smaskade upp kakorna innan fotot var taget! ;)
År 2011 får börja med
en småkaka att njuta till latten!
Ta de nötter du tycker bäst om...
Vispa 200 gram rumsvarmt smör med 3 dl strösocker, tillsätt 2 ägg och blanda lite till.
Blanda ner 2,5 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 3 msk kakao och 2 tsk vaniljsocker.
Bred ut på bakplåtspappersklädd plåt.
Hacka 100 gram hasselnötter grovt. Strö över kakan, tryck till något.
Grädda i ca 12-14 minuter i 200 grader.
Låt svalna lite, skär i rutor.

Låt kallna innan de läggs i burk eller på kakfat!

Gott Nytt!
Lisbeth