måndag 28 februari 2011

Kanelkaka!



Grattis på namnsdagen till alla
oss Marior!
En god Kanelkaka kanske passar till fikat?
Saftig och bara så ljuvlig till alla...

Vispa 150 gram rumsvarmt smör med 2,25 dl strösocker poröst. Blanda ner 2 ägg, vispa en stund till.
Tillsätt 1 msk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 2 dl creme fraiche eller gräddfil och 3,5 dl vetemjöl.
Häll hälfen av smeten i en springform, strö över 0,5 dl strösocker blandat med 1 msk kanel. Fördela över resterande smet och strö som ett tak på kakan på ytterligare 0,5 dl strösocker blandat med 1 msk kanel.
Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.

Låt svalna lite innan den skärs upp.

Mums!
Ha en alldeles underbar
dag alla som har namnsdag!

Kram.
Lisbeth


fredag 25 februari 2011

Chokladrutorna (igen!)

Alla gillar väl en choklaruta,
mockaruta eller vad vi väljer att kalla den...
Praktiskt att baka i långpanna till
tex barnkalas...
Smält 150 gram smör i en kastrull, tillsätt 1 dl vatten och låt det koka upp.
Vispa 3 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker, tillsätt smörblandningen och vispa en liten stund till.
Tillsätt 3,5 dl vetemjöl, 1 msk vaniljsocker, 0,5 dl kakao och 2 tsk bakpulver.
Häll smeten i balplåtspappersklädd mindre långpanna, ca 20x 15 cm.
Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.
Smält 50 gram smör, blanda i 3 dl florsocker, 1 msk vaniljsocker och 2 msk kaffe (eller vatten) och låt smälta ihop.
Bred på glasyren på den avsvalnade kakan, strö över rikligt med kokos eller strössel...
Låt kallna innan du skär i rutor!
Ha en skön helg
alla bloggläsare!
Lisbeth

tisdag 22 februari 2011

De godaste Kanelbullarna!

Vad slår en nybakad Kanelbulle???
Inte mycket.
Här är mitt recept!
Smält 100 gram smör i en kastrull, tillsätt 5 dl mjölk, låt bli fingervarmt.
Lös upp 1 pkt jäst i en degbunke tilsammans med degspadet.
Tillsätt 1 tsksalt, 1 dl strösocker, 1 tsk malen kardemumma och ca 11-12 dl vetemjöl.
Degen ska vara rätt lös för saftiga bullar.
Låt jäsa i ca 40 minuter.
Ta upp på mjölat bakbord, knåda inte in mer mjöl, tryck ut till en rektangel.
Bred på en fyllning bestående av 100 gram rumsvarmt smör, 1 dl strösocker och 2 msk kanel.
Vik ihop dubbelt, skär drygt centimeterbreda remsor som du snurrar till en bullknut och lägger på ett bakplåtspapper eller lägger i bullformar.
Jäs ytterligare i 25 minuter.
Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.
Grädda i ca 10 minuter i 225 graders varm ugn.
Låt svalna på plåten.
Ätes alldeles nybakta helst!
Men funkar bra att frysa förstås,
hälsar Lisbeth.

lördag 19 februari 2011

Makalösa Citrontårtan!


Den här "tårtan" är alltid lika
uppskattad!
Så syrlig, frisk och underbart, makalös god!
Gör en bottendeg av 125 gram rumsvarmt smör, 2,5 dl vetemjöl, 0,5 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker. Tryck ut degen i en springform. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Vispa under tiden 3 ägg och 2 dl strösocker pösigt.
Tillsätt rivet skal och saft av tre citroner och 0,5 dl vetemjöl. blanda allt.
Häll i det förgräddade skalet.
Grädda i 200 grader i ytterligare ca 10-12 minuter. Degen ska vara lös, den stelnar efter något. Men ska vara krämig.
Sikta över rätt mycket florsocker, ca 1 dl och låt kallna.
Den står sig flera dagar.

Färska jordgubbar eller hallon!
Mmmmm...

Lisbeth


torsdag 17 februari 2011

Enkla & Goda småkakorna!


Så goda och enkla kakor att
vem som helst kan baka
till fikat!
Rör ihop 125 gram rumsvarmt smör med 1 dl strösocker, 2 äggulor och 1 tsk vaniljsocker.
Blanda ner 1 dl havregryn och 2 dl vetemjöl.
Rulla ca 20 st bollaroch lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i ca 8 minuter i 200 grader.
Låt kallna på plåten.
Njut av vårsolen!
NU kan vi fika på trappen igen,
hurra!
Lisbeth

måndag 14 februari 2011

Lime & Toscakaka!


En god Toscakaka är
aldrig fel!
Här med smak av fräsch lime...

Vispa 3 ägg pösigt med 2,25 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker. Tillsätt 100 gram smält smör, samt saft och skal av 4 stora limefrukter. Blanda ner 2 tsk bakpulver och 3,5 dl vetemjöl.
Häll i en springform, grädda i 175 grader i 20 minuter.
Sjud under tiden ihop 50 gram smör, 100 gram flagad mandel, 0,5 dl vetemjöl, 0,5 dl mjölk,
2 msk sirap och 1 dl strösocker.
Bred på den nästan klara kakan.
Grädda ytterligare ca 10 minuter.
Låt svalna innan den tas ur formen.

Ha en bra
Alla Hjärtans dag och
Var rädd om varandra,
Kram!
Lisbeth


fredag 11 februari 2011

Saftiga Chokladmuffins!


Goda chokladmuffins blir
det när Mira bakar idag!
Vispa 200 gram rumsvarmt smör med 3 dl strösocker, tillsätt 1,5 dl kesella vanilj (eller vanlig kesella och 1 msk vaniljsocker) och 3 ägg, blanda ordentligt. Tillsätt 0,5 dl kakao, 4 dl vetemjöl och 1,5 tsk bakpulver.
Fördela smeten i 10 st stora muffinsformar, gärna ställda i muffinsplåt.
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter, de kan vara lite kladdiga för att bli extra saftiga när de svalnat.
Ha en skön helg...
Lisbeth

tisdag 8 februari 2011

Goda Grahamsbullar!

Dags för ett gott matbröd!
Rör ut 1 pkt jäst, 50 gram, i en degbunke med 5 dl fingervarmt vatten, tillsätt 2 msk matolja, 2 tsk salt, 2 msk sirap och 4 dl grahamsmjöl. Blanda sedan i ca 7-8 dl dinkelmjöl eller rågsikt.
Låt degen köras någon minut i degblandaren.
Jäs i en halvtimme.
Ta upp och knåda lätt, gör ca 20 bullar av degen.
Jäs på plåt ca 20 minuter till.
Grädda i 225 grader i ca 12-15 minuter.
Bra matsäcksbröd till
skidutflykten!
Lisbeth

lördag 5 februari 2011

Choklad & Marängpaj!


En så god paj blir bra till helgfikat!
Med smak av kladdkaka, len maräng och en god pajbotten...
Mmmm!

Gör en pajdeg bestående av 125 gram rumsvarmt smör, 1 tsk vanlijsocker, 3 dl vetemjöl, 0,5 dl strösocker och 1 äggula.
Tryck ut i en springform.
Förgrädda i ca 12 minuter i 200 grader.
Smält 100 gram smör, lägg i 200 gram god mörk choklad och låt smälta ihop.
Vispa 1 helt ägg och 3 äggulor (spar vitorna) tillsammans med 1,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt 1 tsk vaniljsocker, 1 msk sirap och 0,5 dl vetemjöl. Blanda sedan i smör och chokladblandningen, rör runt.

Häll smeten i det förgräddade pajskalet.
Grädda i ugnen på 175 grader i 15 minuter.
Vispa 3 äggvitor till marängsmet, tillsätt 2 dl strösocker och vispa det riktigt fast.
Klicka eller bred försiktigt på marängen på chokladen. Grädda ytterligare ca 20 minuter i lite svalare ugn, ca 150 grader.

Låt kallna innan du tar ur pajen ur formen.

Behövs ingen grädde eller glass...
Bara så underbart god som den är!

Ha en skön helg!
Lisbeth

onsdag 2 februari 2011

Jordgubbspinnar!




Jag är så lyckligt lottad
att jag fick en sån fin present av min vän Mari,
med bloggen
En påse med frystorkade jordgubbar som har inhandlats i Köpenhamn!
Vi har tidigare bakat drömmar av en del, nu blev det
små mördegspinnar...
Gott!

Vispa 200 gram rumsvarmt smör med 1 tsk vaniljsocker och 1 dl strösocker poröst.
Tillsätt ca 20 gram frystorkade bär, här jordgubbar.
Rör sedan ner ca 4,5 dl vetemjöl.
Rulla fyra långa rullar och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper, skär i ca 4 cm långa kakor. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 175 grader i ca 8-10 minuter. Låt kallna på plåten.

Mums!
Lisbeth