tisdag 9 mars 2010

Rågkrosskakor m äpple!

Goda, saftiga favoriter i repris...
Koka upp 2 dl rågkross med 2 dl vatten. Låt koka ca 4-6 minuter. Dra åt sidan, låt svalna något. Tillsätt sedan 5 dl ljummet/kallt vatten så krosset blir fingervarmt.
Lös upp 1 pkt jäst i degspadet och tillsätt 2 tsk salt, 2 rivna äpplen, 2 msk matolja och 3 dl grahamsmjöl. Sedan bakar du i rågsikt tills det blir en bra deg, inte för fast...det brukar bli ca 7-9 dl sikt. (Funkar bra med siktat dinkel med...)
Lät jäsa i bunken i 40 minuter.
Ta upp och knåda på bordet en stund, ha inte i speciellt mycket mer mjöl...
Forma ca 6-8 stora brödkakor på två plåtar. Jäs i 25 minuter.
Grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter. Låt svalna...
Så goda med messmör!
Packa en matsäck och ut & njut av
kombinationen
sol & snö
medan Du kan!
Lisbeth

5 kommentarer:

  1. Tack för receptet, det passar mig alldeles utmärkt,i morgon blir det baka av

    SvaraRadera
  2. Vilket gott bröd...måste provas trots att snön här snart gett upp.
    Anna-Lena

    SvaraRadera
  3. åh vilket otroligt gott bröd detta verkar vara, det måste jag nog ta och prova en dag!

    SvaraRadera
  4. Messmör e gott;)
    Allt ser så fantastiskt ut!
    Kram irene

    SvaraRadera
  5. Lät jättegott, och enkelt!

    SvaraRadera