torsdag 29 juli 2010

Choklad & Marängpaj!

Den suddiga bilden till trots så är det här en riktig
goding!
En god pajbotten med en smakrik chokladfyllning
och ett ljuvligt marängtäcke!
Mmmm...
En pajbotten behövs.
Blanda 3 dl vetemjöl med 3 msk strösocker, 125 gram mjukt smör och 1 tsk vaniljsocker.
Tryck ut i en rätt stor pajform eller en springform.
Grädda botten i 15 minuter i 175 grader.
Smält 100 gram smör, låt 100 gram mörk fin choklad smälta ner i smöret.
Vispa 3 äggulor (spar vitorna till marängsmet) tillsammans med 1,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt 1 tsk vaniljsocker, 2 msk mjöl och 1 msk sirap. Blanda i smör och chokladblandningen. Rör ihop.
Häll i den förgräddade pajbotten.
Grädda i 175 grader i 10 minuter.
Vispa under tiden vitorna till maränsmet och tilsätt 1,5 dl strösocker.
Bred över marängen och grädda ytterligare 15 minuter i lite lägre temperatur; ca 150 grader.
Låt svalna.
Servera gärna med
färska hallon eller jordgubbar!
Som att komma till himmeln...
Lisbeth

måndag 26 juli 2010

Kokos & Vit chokladbullar!

Somriga bullar med smak av
saftig kokos och smarrig vit choklad!
Gör en bulldeg av 100 gram smält smör som blivit fingervarmt tillsammans med 5 dl mjölk.
Blanda med 1 pkt jäst, 1 tsk salt, 1 krm kardemumma, 1 dl strösocker och 11-12 dl vetemjöl.
Blanda allt ordentligt, degen ska va rätt lös.
Låt jäsa ca 40 minuter.
Ta upp på mjölat bakbord och tryck ut en rektangel. Bred på 100 gram mjukt smör blandat med 1 dl strösocker, 1 dl kokos och 150 gram finhackad vit choklad.
Rulla ihop till en rulle och skär bullsnittar.
Lägg snittarna i bullformar, blir ett tjugotal. Lät jäsa i ca 20 minuter och grädda sedan du penslat och strött på pärlsocker. De gräddas ca 10-12 minuter i 225 graders ugn.
Låt svalna.
Lycka till
kära vänner
& ha en skön avslutning på juli!
Lisbeth

fredag 23 juli 2010

Jordgubbsmazariner!


Jordgubbstider!

Hur underbart är det väl inte att åka tll en självplock
av jordgubbar och äta sig mätt samt plocka en stor korg????
Mmmm.
Det blev sylt, frusna hela bär och några smaskiga
jordgubbsfrestelser den här gången!

Mazariner är delikata med lite jordgubbar i botten...

Gör en deg av 100 gram rumsvarmt smör och 3 dl vetemjöl samt 0,5 dl strösocker. Blanda med 1 äggula.
Tryck ut i 18 st mazarinformar i aluminium.
Fördela egen jordgubbssylt eller ca 2 dl mosade jorgubbar blandat med lite potatismjöl och strösocker i botten på formarna.

Vispa 1 äggvita samt 1 helt ägg pösigt med 1,5 dl strösocker. Tillsätt 50 gram smält smör, 2 msk vispgrädde, 1 tsk vaniljsocker, 100 gram finhackade sötmandlar och 0,75 dl vetemjöl.
Blanda även i några droppar bittermandelessens om du vill ha den riktiga mazarinsmaken. Funkar utan också.

Fördela mandelsmeten ovanpå sylten.

Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Pudra mycket florsocker över när de svalnat.

Om du vill gör du en florsockerglasyr!


Sommar i en form är dessa godbitar!

Lisbeth

tisdag 20 juli 2010

God Sommar & Marängdessert!

Jordgubbar till efterrätt i all ära,
men ibland vill man ha nåt mer.
Prova dessa godingar!
Med laktosfria alternativ på grädde / glass
så passar den de flesta!
Vispa 4 äggvitor till hårt skum tillsammans med 1 tsk ättikssprit och 2 dl strösocker.
Klicka sedan ut ca 8-10 maränghögar på ett bakplåtspapper. Gör en fördjupning i samtliga med en matsked.
Grädda i 125 grader i ca 1 timme, kolla om det behövs mer tid; de ska stelna till...
Ta ur ugnen och låt kallna.
Hit kan du förbereda, ska de förvaras så ha gärna en tät burk att lägga marängerna i. De kan annars förändras av vädret!
Vispa 3 dl grädde med 1 tsk vaniljsocker.
Montera;
Klicka på en god vaniljglass kula på varje du ska servera. Lägg på jordgubbar som du skivat tunt, så en klick grädde och mer gubbar överst... Eller andra bär. En blandning fungerar också lika bra. Vill du ha mer marängsviss över det så fungerar bananer och chokladsås med...
Klart för den läckraste och smarrigaste desserten den här sommaren!!!
Lisbeth

lördag 17 juli 2010

Blåbärsrulle m Vit Choklad!

En goding till Rulltårta!
Korsningen blåbär och vit choklad är så lyckad!
I muffins, pajer, bullar eller som här i en rulle...
Rulltårtan:
Vispa 4 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker och tillsätt 1 dl potatismjöl, 2 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker. Blanda.
Fördela på en bakplåtspappersklädd långpanna.
Grädda i 200 grader i ca 10-12 minuter.
Stjälp upp på sockrat papper, låt kallna.
Bred på en god blåbärssylt. Rulla hop.
Lägg svalt en stund.
Smält 150 gram vit choklad i vattenbad eller mikro. Ta ut rullen och ringla chokladen över på ett vackert fat!
Förvara kallt tills ni hugger in...
Iskall saft och
alla jublar!
Lisbeth

tisdag 13 juli 2010

Apelsin & Kokoskaka!

Hittade ett ljuvligt recept på en
SÅ god mjuk kaka!
Apelsin och kokos som tillsammans
med Ricottaost blir en saftig och
underbar kaka...
Vispa 4 ägg och 3 dl strösocker pösigt. Tillsätt 100 gram smält smör tillsammans med 1 ask ricotta (250g) och skal samt saft av 1 stor fin apelsin.
Blanda även ner 3,5 dl vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver, 1 msk vaniljsocker och 4 dl kokos.
Häll i smörad hålform som du strött med kokos.
Grädda i 175 grader i ca 45 minuter. Den ska ha stannat.
Låt kallna i formen innan du stjälper upp den!
Njut av sommar, sol & god fika!
Lisbeth

lördag 10 juli 2010

Brownies!

En Brownie är alltid rätt!
Smält 200 gram smör och lägg i 200 gram mörk choklad att smälta på svag värme.
Blanda i en bunke; 4 ägg, 2 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker och 3,5 dl vetemjöl. Tillsätt smörblandningen. Blanda ordentligt.
Häll i långpanna på bakplåtspapper. Tryck ner nötter av något slag om du vill...
Grädda i 20 minuter i 175 grader.
Låt kallna, den stelnar efter något.
Grädde och det är klart att fika...
Jippie!
Lisbeth


onsdag 7 juli 2010

Choklad & Jordnötsgrottor!

Provade en ny variant på småkaksformar...
Blev en godisbit med smak av söt kaka som
möter salt fyllning.
Inte dumt...
Rör 1 dl jordnötssmör en stund med 3 msk florsocker. Ställ kallt.
Blanda 200 gram rumsvarmt smör med 1 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 3 msk kakao, 0,5 tsk bakpulver och 4,5 dl vetemjöl.
Forma kulor av degen och lägg i småbrödsformar, det blir ett trettiotal. Tryck till ett litet hål i alla.
Ta ur fyllningen ur kylen.
Ta små kluttar av den och tryck ner i hålen på formarna.
Grädda i ca 10 minuter i 175 grader.
Låt kallna.
Till eftermiddagskaffet i bersån idag!
Lisbeth

söndag 4 juli 2010

Vaniljbollar ÄR poppis!


Jag erkänner;
det är INTE bara barnens favorit!
Det slinker ner en eller två eller...
Jaja det är bara att äta; är så gott med godsaker!
Blanda 100 gram rumsvarmt smör med 1 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker, 3 dl havregryn och blanda allt ordentligt.
Rulla bollar i den storlek du vill ha, jag brukar göra de rätt små så man kan ta två...
Rullas med fördel i kokosflingor.
Ställ kallt!
Mums!
Sköt om er....
Njut av Sommaren!
Lisbeth

torsdag 1 juli 2010

Knaprig, god och söt Kolapaj!

Här blev det en paj!
På glutenfri fiberrik brödmix.
Vill du INTE göra den glutenfri,
se efter ett recept på vanlig pajbotten, funkar så bra det med...
Blanda 100 gram rumsvarmt smör med 2 dl mjölmix (Semper med fibrer), 1 äggula och 1 msk strösocker.
Fördela degen i en mindre pajform.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt kallna.
Koka upp 2 dl vispgrädde, 2 dl strösocker och 2 msk sirap i en tjockbottnad större kastrull.
Koka sedan i medelstark värme i ca 30 minuter. Tillsätt 50 gram smör och blanda tills det smält ner.
Rosta 150 gram hasselnötter i ugnen ( ca 58 minuter 225 grader...)och gnugga av skalet på kärnorna.
Fördela kolasåsen i det kalla pajskalet, fördela sedan nötterna över allt.
Kallna i kylen, står sig sedan flera dagar!
Njut!
Alla...
Lisbeth