måndag 2 februari 2009

Semla!



Det kan vara gott att göra lite semmelbullar...
Jag är en sån som gärna gör semlor mitt i sommaren, kanske med en annorlunda fyllning.
Kommer recept så småningom på Blåbärs & mandelsemla!

Går ju att frysa bullarna tills fettisdagen verkligen infinner sig den 24e februari.

Smält 100 gram smör och tillsätt 5 dl mjölk, låt bli fingervarmt.
Lös upp 1 pkt jäst i den ljumma vätskan. Tillsätt 1 tsk salt, 2 tsk kardemumma, 1 dl strösocker och ca 12 dl vetemjöl. Blanda väl, degen ska inte vara för satt...

Låt jäsa 30 minuter.

Baka ut till 10-15 släta bullar, beroende på hur stora semlor du vill ha. Undvik att knåda degen i mer mjöl, baka bara ut i lite mjöl på bordet. Lägg på bakpappersklädd plåt.

Jäs i ytterligare 20 minuter.

Grädda i ca 12 minuter i 225 grader.

Låt kallna.


Mixa 100 gram sötmandel med 0,5 dl florsocker och 0,5 dl strösocker, tillsätt 1 dl vispgrädde och 3 droppar bittermandelessens. Mixa till en slät smet.

Skär av ett lock på bullarna, gröp ur något och lägg inkrämet i fyllningen du nyss gjort.

Blir fyllningen för tjock så fyll på med lite vispgrädde till önskad konsistens.

Fyll i bullarna. Lägg på en rejäl klick lättvispad grädde och locket. Sikta florsocker över skapelsen.

Ät nygjorda!!!

Vet du inte hur många som går åt så gör fler allteftersom istället...


Mmmm


Lisbeth

4 kommentarer:

rosenskära sa...

Nej, nu blir jag så himla semmelsugen! Har ätit en och det brukar stanna vid det, men det var en köpesemla.

Palolem i Goa, tittade på det på nätet, vi var i Calangute/Baga. Syrran har varit i södra en gång, inte jag. Köpte ni flygstolar och en hotellnatt eller var det ospec med hotell? Jag är så fruktansvärt sugen, syrran mailar varje dag och lämnar rapport!

Kram/Lena

Johanna sa...

Åååå så gott! I år kommer jag att prova ditt semmelrecept. Mums! :-)

n o r d i n g å r d e n sa...

Gud, tänk att finns ngt som jag kan leva utan, det är just semlor, sjukt va?! Även om jag vet att DINA är de godaste som finns i semelvärlden, och med blåbär, tja, då kan man kanske omvändas... det är nog just grädden och mandelmassan som jag kan leva utan, och det är nog en jäkla tur, för jag är ju som galen i allt annat du visar!! Bakproffset!!!

Vi hörs, Mari.

Anonym sa...

Håller precis på att testa detta recept :-) Tänkte bjuda engelsmännen på semlor, nog måste det slå deras fettisdagstradition - pannkakor med strösocker och citronsaft. Tack!