tisdag 20 april 2010

Lingon & Solroslimpa!

En saftig och god limpa som kom till
när jag frostade av frysen och hittade lite
bortglömda lingon!
Kokade lingondricka...
...bara koka upp 1 liter lingon med 2 dl vatten och så lite socker du vill. Jag brukar ta ca 1,5 dl på 1 liter lingon. Låt det koka en kort stund och sila bort bären...
Drickan är klar. Späd med vatten och ha som måltidsdryck. Bra för hela kroppen!!!
Och i limpa då...
Lös upp 1 pkt jäst i 5 dl fingervarmt vatten. Tillsätt 2 tsk salt, 3 msk matolja, 1 dl konc lingondricka, 2 dl solroskärnor och 2 dl havregryn. Rör runt, blanda i 4 dl grahamsmjöl och 6-7 dl rågsikt eller siktat dinkelmjöl.
Degen får gärna vara lite lös för saftigare bröd.
Låt jäsa i ca 30 minuter. Ta upp på bakbordet och knåda en stund. Dela i två delar och lägg varje del i en bakform, eller forma limpor på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med vatten och strö över rejält med solroskärnor.
Jäs i 25 minuter.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Ta ev ur formarna och stäng av ugnen...låt stå i 10-15 minuter i eftervärmen.
Ät ljummet med
lite cheddar på!
Lisbeth

3 kommentarer:

Cajsas Faster sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cajsas Faster sa...

Åh, vad många smarriga recept du har på din blogg jämt. Man blir så himla frestad av att läsa den!
Jag har inte prövat många än, men ska det när orken och tiden kommer ikapp!
Kram Marie

Daniella - BakeCake sa...

åh så gott det där såg ut! Ha det bra! Kram Daniella - BakeCake