tisdag 31 augusti 2010

Vinbärsgömmar!

Smaskiga och enkla
smördegsknyten...
Med de bär du har tllhands,
här blev det återigen grannarnas röda vinbär!
Tina ett pkt med smördegsplattor, 5 st. Dela dessa på mitten.
Fördela en blandning av 2 dl bär, 2 msk florsocker, 1 tsk vaniljsocker och 1 msk potatismjöl på alla tio bitarna.
Vik ihop till små trekanter, tryck med en gaffel efter kanterna så de stängs ordentligt.
Grädda på bakpappersklädd plåt ca 10-15 minuter i 225 grader. Kolla så de inte bränns...
Pudra över rikligt med florsocker.
Så gott bara rakt upp och ner,
en klick vaniljvisp eller vispad grädde går också bra ihop med
de lättbakade godsakerna.
Lisbeth

lördag 28 augusti 2010

Goda rågbitar!


Gott frukostbröd.
Och passar bra till utflykten,
om det är dags för svampplockningen!
Smält 50 gram smör och tillsätt 5 dl vatten. Låt bli fingervarmt, lös upp 1 pkt jäst i degspadet.
Tillsätt 2 tsk salt, 2 tsk brödkryddor (tex pomerans eller anis) 1 msk sirap och ca 11 dl rågsikt.
Blanda väl.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Ta upp och knåda en stund. Forma ca 20 bitar eller bullar.
Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Jäs i ytterligare ca 25 minuter.
Grädda i 225 grader i ca 12-15 minuter.
En god ost och lite gurka från
växthuset...
Klart för skogen!
Lisbeth

onsdag 25 augusti 2010

Kladdkakedags!


En alldeles kladdigt vanlig
Kladdkaka blev det idag!
Enkelt och gott.
Smält 100 gram smör, blanda ner 2 ägg, 2 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker, 0,5 tsk salt, 1 dl kakao, 1 tsk bakpulver och 1,5 dl vetemjöl.
Blanda runt allt, häll i springform.
Grädda i ca 12-14 minuter i 175 grader. Passa noga om du vill ha den kladdiga varianten...
Låt svalna något.
Vispa grädden och blanda saften!
Klart på ca 20 minuter...
Lisbeth

söndag 22 augusti 2010

Ljuvliga Passionbullar!

Testade en ide' idag!
Och det blev sååå gott..
Men allt blir väl gott med vit choklad & passionsfrukt!
Kan ju inte bli fel, och som fyllning i bullar
blev det ljuvligt!
Gör en bulldeg.
Smält 100 gram smör, tillsätt 5 dl mjölk, låt bli fingervarmt.
Lös 1 pkt jäst i degvätskan, tillsätt även 1 dl strösocker, 1 tsk salt och ca 12 dl vetemjöl. Försök att ha rätt lös deg för saftigare bullar.
Jäs i ca 40 minuter.
Ta upp och knåda, baka ut en rektangel.
Bred på en fyllning bestående av 75 gram rumsvarmt smör, fruktköttet av 3 små passionsfrukter, 50 gram finhackad vit choklad, 5 msk strösocker och 1 tsk vaniljsocker.
Rulla ihop och skär bullbitar, lägg i pappersformar på plåt. Det bir ett tjugotal.
Jäs i 25 minuter.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i ca 10-12 minuter i 225 grader.
Låt svalna på plåten.
Njut av sommaren som vi fortfarande har...
Lisbeth
Ps. Grattis till min vän Anette i Orsa
som idag fyller år!

torsdag 19 augusti 2010

Sesambaugette!


Gott bröd till frukost eller maten...
Passar utmärkt till att rosta när det blivit lite torrt,
eller gör krutonger till soppan eller salladen!

Rör ut 1 pkt jäst i 5 dl ljummet vatten. Blanda i 2 tsk salt, 2 msk matolja och ca 11-12 dl vetemjöl.
Låt degen vara rätt lös, det ger saftigare bröd.

Jäs i 40 minuter.

Ta upp och baka ut 3 st baugetter lika långa som en bakplåt. Vrid de flera varv och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs utan bakduk i ca 20 minuter.
Värm under tiden ugnen till 250 grader, ställ även in en ugnsfast form med lite vatten i.

Pensla med vatten eller äggvita och strö över svarta el vita sesamfrön.

Ställ in baugetterna och grädda i 250 grader i 10 minuter. Sänk sedan till 200 grader i ytterligare 10 minuter.

Ta ut och låt svalna utan bakduk!

Njut av en nybakt macka!

Lisbeth

måndag 16 augusti 2010

Havrekakor m Vit Choklad!

Kunde inte motstå att baka en storfavorit
hos oss idag!
Havrekakor som är så goda att
smaksätta med nästan alllt!
Nu med vit choklad...
Rör 200 gram rumsvarmt smör med 2,5 dl strösocker. Blanda i 2,5 dl vetemjöl, 4,5 dl havregryn, 1,5 tsk bikarbonat, 1 tsk vaniljsocker och 100 gram grovt hackad vit choklad.
Rulla ca 20-30 små bollar och lägg glest på två bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda i ca 10-12 minuter i 175 grader.
Låt kallna på plåten.
Ät!
Går alldeles utmärkt att frysa om det bli några kvar!
Lisbeth

fredag 13 augusti 2010

Goda kardemummakakan!

Har haft med denna
goda, saftiga och enkla
kaka förut...
Idag blev det den igen!
Blanda 4 dl vetemjöl, 1,5 dl strösocker, 2 tsk bakpulver och 1 msk malen kardemumma med 150 gram smält smör, 2 dl filmjölk och 1 ägg.
Blanda allt.
Bred ut i en smord form. (Dagens form blev en vacker låg pajform från Blomsterstugan i Hedemora...Tack Mari för den fina gåvan!)
Grädda i 175 grader i ca 25-30 minuter. Får gärna vara lite, lite lös. Blir saftigare då!
Låt svalna.
Servera gärna med färska hallon & blåbär
och en klick grädde.
Må gott.
Lisbeth

tisdag 10 augusti 2010

Brödkakorna!

Att baka sitt egna matbröd
är underbart och så gott.
Vi bakar ofta brödet hemma...Jag hinner bara inte fota innan det är uppätet!
Men det är väl ett gott betyg!
Smält 100 gram smör och tillsätt 2 dl mjölk, låt bli fingervarmt.
Lös upp 1 pkt jäst i en degbunke med 4 dl fingervarmt vatten. Tillsätt mjölket/smöret och även 1 msk honung, 2 tsk salt och 3 dl rågsikt.
Sedan blandas det ner 8-9 dl siktat dinkelmjöl. Degen ska vara rätt lös. Jäs i 40 minuter.
Ta upp och foema stora fina brödkakor, lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Nagga med en gaffel. Jäs i ytterligare 25 minuter.
Grädda i 225 grader först i 10 minuter, sänk till 200 grader och låt stå ytterligare i ca 10 minuter.
Ta ut och pensla lite smält smör blandat med vatten ovanpå...
Låt kallna under dukar.
En god lagrad Prästost
med Whiskey från Mackmyra...
Njutning!
Lisbeth

lördag 7 augusti 2010

Mira & Tindras Cookies!


Cookies brukar älskas av liten som stor...
De här blev smaskiga!
Och barnen kan göra dom själv...Lite hjälp med ugnen/spisen bara!
Smält 100 gram smör sakta, ta från plattan när det mjuknat helt. Låt svalan lite.
Blanda sedan i kastrulle 1,5 dl strösocker, 0,5 tsk bikarbonat, 1 ägg, 2 dl vetemjöl, 0,5 tsk vaniljsocker och 0,5 tsk salt. Hacka 100 gram mörk choklad och rör i sist.
Klicka ut ca 20 st klickar på två plåtar. de rinner ut under gräddningen.
Grädda i 10 minuter i 200 graders ugn.
Låt kallna på plåtarna innan de flyttas till kakfatet!
Till badet, till kalaset, till bersåfikat, till jobbet eller
bara därför!
Må gott!
Lisbeth

onsdag 4 augusti 2010

Chokladmums!

Chokladmumsiga rutor
kan man väl aldrig tröttna på!
Här är recept jag hade i huvudet senast,
håll till godo...
Vispa 3 ägg pösigt med 2 dl strösocker, tillsätt 125 gram smält smör som kokat upp tillsammans med 1 dl vatten.
Vispa lite och blanda sedan i 2,5 dl vetemjöl, 0,5 dl kakao, 1 tsk vanilsjocker och 1,5 tsk bakpulver. Blanda allt.
Häll i en bakpappersklädd lite mindre långpanna.
Grädda i 18-20 minuter i 175 grader. Den får gärna vara lite kladdig. Låt svalna.
Smält 100 gram smör, blanda ner 1 msk mjölk eller bryggt kaffe, 3 dl florsocker och 1 tsk vaniljsocker. Bred på kakan, strö över en blandning av 1 dl kokos och 1 dl kulört strössel.
Låt stå och stelna något.
Mumsa på bara...
Lisbeth

söndag 1 augusti 2010

Bär & Kokosmarängtårta!


En tårta värd en födelsedag!
Ta de bär du har tillhands; jag hade blåbär i frysen och
sprang över till grannen och
plockade lite röda vinbär!
(Jag har fått lov till det...Tack Jörgen & Marie!)
Vispa 1 helt ägg och 3 äggulor (spar vitorna till marängsmeten!) pösigt med 2 dl strösocker.
Blanda ner 1 dl potatismjöl, 1 tsk vaniljsocker och 2 tsk bakpulver. Blanda bara allt, häll i bakplåtspappersklädd springform/rund kakform.
Vispa äggvitorna till maräng tillsammans med 1,5 dl strösocker och 1,5 dl kokos.
Bred försiktigt marängsmeten över kaksmeten.
Grädda i 15 minuter i 200 grader, stäng av ugnen och låt den stå kvar i 15 minuter till.
Låt svalna, lyft ur och lossa bakplåtspappret. Lägg på ett tårtfat.
Häll på bären som du ev blandat med 0,5 dl florsocker, 1 tsk vanilsjocker och 1 tsk potatismjöl (om de är väldigt blöta...)
Gär jättebra att ha på grädde och/eller glass innan bären också...
Eller ha det till!
Grattis till alla som fyller år idag!
Ha en skön start på augusti!!!
Lisbeth