måndag 15 december 2008

Valnöts & fröbröd


Valnötsbröd med frön...
Gott matbröd som är bakat på vete, men blanda i mer grovt om du vill... Kanske lite kesella om du vill ha mkt grovt, annars kan det bli lite smuligt...

Smula sönder ett pkt jäst i en degbunke, slå över 5 dl fingervarmt vatten (byt ut en liten mångd av vätskan till tex kesella om du öskar ha i grovt mjöl) . Blanda tills jästen löst sig. Tillsätt 1 tsk salt, 1 msk olivolja, 2 dl hackade valnötter och ca 7,5 dl vetemjöl ( eller blandade sorter...)
Arbeta ihop och låt jäsa ca 40 minuter.

Rulla till en rulle och läggs i avlång form, jag brukar ha ett bakplåtspapper i. Strö rikligt med en blandning av rostade solrosfrön, svarta och vita sesamfrön, rostade pumpakärnor och lite flingsalt över.

Jäs i ytterligare 15 minuter i formen.

Grädda i 225 grader ca 35 minuter, du kan grädda efter lite utan formen...

Gott som det är eller rostat med en god ost och marmelad på!
Har ni provat saffrans & brännvinsosten från Falbygden???

Livsfarligt ljuvligt...

Lisbeth


4 kommentarer:

Smått å Gott sa...

Oh ja mera matbrödsrecept tack! Nått med messör kanske? =) Är ju en liten favvis då. Må så gott. Kram Maria

Lilla huset på prärien sa...

Åh Lisbeth - det vattnas i munnen på mig! Ska man bara strö över fröna på degen? Inte pensla med någonting först så de "fastnar"?

Kram Jenny

Lisbeth sa...

Hej!
Nej jag strör bara och trycker försiktigt till m handen...

Kommer med mer bröd när jag bakat!!!

Blir lite mer sällan nu...

Må gott!
Lisbeth

Kristina sa...

Vad smart med kesella i degen när man har grovt mjöl i, brukar ha det problemet med smulor ibland, men där har vi kanske en lösning..! Måste testa!

Ha det fint!