torsdag 7 maj 2009

Blåbärs & vaniljbutterkaka!



En vetelängd bakad med vaniljkräm
i en rund springform...
Så kan man väl förklara butterkaka???
Tillsatte blåa bär och så här blev det!

Gör en halv bulldeg! ( Om du inte gör två butterkakor förstås, eller vanliga bullar av andra halvan...)
Smält 50 gram smör och tillsätt 2,5 dl mjölk, låt bli fingervarmt. Häll i degbunken och ha i 25 gram jäst, 1 tsk salt, 1 krm kardemumma, 0,5 dl strösocker och blanda sist i mjölet.
Det går åt ca 5,5-6 dl vetemjöl.
Blanda ordentligt.

Låt jäsa i ca 30 minuter.
Gör två fyllningar...

Blanda 50 gram smör med 0,5 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker.
Gör 1 dl marsansås, jag tog pulver och rörde ut i kall mjölk. Det ska vara rätt tjock sås...
Baka ut en avlång platta, bred ut vaniljsmöret över hela. Fördela marsankrämen ovanpå, och strö över ca 1 dl frysta blåbär.
Rulla ihop från långsidan, skär ca 7-8 stora bitar av degrullen och placera med en snittyta uppåt i en smord springform.
Det kanske rinner ut lite fyllning, skrapa ihop med degskrapan och häll över bullarna i springformen.

Låt jäsa ca 20 minuter.

Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.
Låt svalna innan du tar bort formen.

Pudra med florsocker...

Lycka till!

Lisbeth

9 kommentarer:

rosenskära sa...

Efter några dagars dåligt humör ställde jag mig och bakade vetebröd igår eftermiddag, några timmar senare och 54 bullar gladare, var jag på bra humör - bakning är medicin för själen!

Lena

Jillsan sa...

Måste ju bara baka i kväll, låter fantstiskt gott!

Tina i Falun sa...

Detta var första gången jag bakade butterkaka, men absolut inte den sista, det blev supergott. Jag skippade blåbären, tog vit choklad i stället, inte samma sak, men det gick väldigt bra kan jag säga.(mm)
Nu är det knökfullt i frysen efter allt bakande, så nu får jag tåla mig lite.
Tack återigen Lisbeth för allt detta jobb du lägger ned på att baka, skriva, fota & inspirera oss andra, och att du dessutom delar med dig så generöst till oss hemmabagare.
Kramar......Tina

Hem och Harmoni Marie sa...

Bara namnet gör att det vattnas i munnen på mig.... tack för receptet!
Kram Marie

n o r d i n g å r d e n sa...

...det finns ingen ände på allt gott du gör!!! Gud så fiaksugen jag är nu känner jag! Tack för mms, skriver mer sedan... Mari.

Bibban sa...

mmmm jag vet inte när jag ska hinna med att baka allt...OCH det ska ju ätas upp åxå haha ja ja jag lägger recepten i min samling i alla fall.
Kram Bibban

SKOGSHUSET sa...

Oj, va vacker!!! Så hög och fin - hur gör du?!

Jeanette sa...

Mums den måste jag prova.......
Blåbär är ju så vansinnigt gott.
Fick lite "panik", tog prover mot laktos och gluten...men Yes!! Jag har inte anlag för det...kan fortsätta äta ditt goda, goda fikabröd!
Underbart!
//Jeanette

Mikela sa...

ser väldigt gott ut ;D