onsdag 16 juni 2010

Marängrulltårta med Lemon Curd!

Rulltårta är en höjdare för de flesta!
Och här blir den både gluten och laktosfri...
(OM du hoppar över smöret i curden, det funkar nämligen det med!)
Gör Lemon curd först, den ska svalna innan den rullas in...
Blanda 3 dl vatten, 6 msk maizena, saft av 3 citroner (riv skalet först och spar...) och 1,5 dl strösocker.
Låt koka upp under omvispning, när det har tjocknat och börjar bubbla, ta av från värmen.
Tillsätt citronskalet och 3 st äggulor (spar vitorna). Blanda och ställ tillbaks på värmen tills det bubblar till.
Ta ifrån värmen och tillsätt (om du vill) 100 gram smör, rör tills det blandas.
Satsen Lemon curd räcker till två rulltårtor...Prova annars att blanda den med vispad grädde och ät till jordgubbarna. Eller ha den till midsommartårtan. Krämen är hållbar i kylskåpet!
Vispa 4 st ägg tillsammans med 2,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt 1 dl potatismjöl, 2 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker, blanda allt.
Bred ut på bakpappersklädd långpanna.
Vispa 3 äggvitor till marängskum, tillsätt 1,5 dl strösocker och vispa lite till.
Bred på marängsmeten ovanpå den andra ogräddade smeten.
Grädda i ca 15 minuter i 200 grader. Ställ den i mitten av ugnen, kolla så inte marängen blir för mörk.
Stjälp upp på välsockrat papper. Låt kallna.
Bred på curden, rulla ihop från långsidan och lägg gärna kallt en stund.
För fest så skär du portionsbitar och garnerar med en klick vispad grädde och färska jordgubbar!
Mums!!!
Njut av solen....
Lisbeth

8 kommentarer:

Nordingården sa...

Dra men baklänges: ) en rulltårta med lemon curd, gud så sjukt gott!!!!

Mari.

Designe sa...

Oj, va gott! Lemon curd är så fräscht! Jag är så sugen på somriga bakverk och jordgubbar och sånt nu! Måste göra nåt gott i helgen! :)
Ha det bra! Kram

Stort fan sa...

Herregud så gott det låter! Bröllopsfirandetårta på lördag kanske :)

Tiol sa...

Jösses vad du frestar oss Lisbeth. Snålvattnet bara rinner ned för hakan, slurp:o)

Måste ju bara baka dessa godsaker snarast.Älskar Lemon curd, och älskar maräng, vilken ljuvlig komnination.
Ha en skön helg.
kram//Tina i Falun

Emőke / alias Muffin / ...♥ sa...

Jag hittade dig ... vackra kakor, ... Jag bakar kakorna sedan
vacker dag.

Lerblomster sa...

Hej! Oj vad gott det ser ut! Måste prova ditt recept! Tack för dina inspirerande bilder! Mvh. Annika i Västerås

anne sa...

För första gången någonsin känner jag att det är rulltårta jag vill ha!!!

Tack för ett (till synes måste testa först) underbart recept! :)

anne sa...

Nu har jag gjort rulltårtan, den ligger på kylning. Jag provsmakade de bortskurna kanterna och den smakar underbart gott.

Jag blev ganska fundersam när jag kom till momentet att stjälpa upp kakan, marängen-den ska alltså vara på utsidan? Jag tittade på fotot men blev inte klokare (jag är ingen rulltårtsbagare som du hör). Marängen är på utsidan nu, jag kom fram till att det inte gärna kunde vara på annat vis.

Storleken på långpannan då? Jag tog ugnslångpannan, tyckte den var för stor, men när smeten och marängsmeten var färdigvispad konstaterade jag att den lilla (lasagneformen) var alldeles för liten. Det blev ugnslångpannan i alla fall.

Hursom, resultatet ser mycket lovande ut och lemon curden... Mmmmm...