lördag 22 maj 2010

Havrelimpa!


Ibland är det
gott med "vanlig" Limpa.
Här med lite havregryn i för liiite struktur.
Barnens favoritbröd just nu!

Smält 50 gram smör och slå på 5 dl mjölk, låt bli fingervarmt.
Häll över 1 pkt jäst i en degbunke och tillsätt 2 tsk salt, 2 msk sirap och 2 tsk malda pomeransskal eller brödkryddor. Lös upp jästen och blanda sedan ner 2,5 dl havregryn, ca 9-10 dl rågsikt eller siktat dinkel.
Blanda väl.
Låt jäsa i ca 35 minuter, ta upp på bakbordet och forma 2 st limpor. Jag lägger en i en bakpappersklädd form och den andra bredvid på plåten. Jäs i ca 20 minuter ytterligare.
Grädda i ca 30 minuter i 200 grader.

Låt svalna innan du tar ur formen.

Gott med en skiva
rökt bog och en tjock skiva Västerbottenost!

Må gott!
Lisbeth

6 kommentarer:

n o r d i n g å r d e n sa...

Jamen tack, den med ost på och en kopp kaffe!!!!

Kanske vi skulle dra till Hedemora också, det är en helmysig butik, där mé: ) kolla min blogg i dag! Mari.

Fröken Råsmart sa...

Åh, vad gott det låter!

Théa & Linnéa sa...

Hej!
Får jag ge dig en utmärkelse?!För din inspiration och supergoda recept!
Den finns på min blogg.
Ha en härlig dag
/Karin

Juuli sa...

Åååh den här bloggen va precis vad jag behövde nu!!! Min son fyller 3 år om två veckor och jag har redan ont i magen p.g.a. alla planer. Har speciellt tänkt mycket på allt som ska bakas vilket har oroat mig eftersom jag inte har så mycket erfarenhet av att baka o så är man ju rädd att gästerna ska tycka illa om det man bjuder :-) Hittade en massa goda recept som jag garanterat ska testa på men eftersom jag måste baka några dagar innan kalaset skulle jag behöva veta vad som håller sig fräscht upp till ca 4 dar så jag kan dela upp bakningen. Kolapinnar, dajmrulle, nougatfras, vanilj & kolasnittar, havrekakor m vit choklad är det jag tänkt mig.. och det får räcka. Vågar inte kolla efter äldre recept än så för annars kommer jag inte göra annat än att baka :-) TACKSAM för svar!!!

Camillha sa...

Hej!
Låter jättegott och jag tänkte baka den... men hur varm ska ugnen vara??
TACK för en underbar och inspirerande blogg!!

Karin sa...

Har provbakat det här receptet idag och det blev mycket gott.

Länkar från min blogg till dig, hoppas det är ok.

//Karin