tisdag 19 oktober 2010

Pistage & Mandellängd!


Gott vetebröd
kan man aldrig få för mycket av!
Jag älskar smaken av lite bittermandel i
bullarna, vill man inte ha det går det att utesluta!

Gör en bulldeg.
Räcker till 1 liten sats vanliga bullar och 1 längd eller 2 st större längder.
Smält 100 gram smör, tillsätt 5 dl mjölk, låt bli fingervarmt.
Lös upp 1 pkt jäst i en degbunke i degspadet. Tillsätt 1 tsk salt, 1 dl strösocker och 11-12 dl vetemjöl.
Blanda ordentligt.
Jäs i ca 40 minuter.
Ta upp och dela degen i två delar. Knåda de en stund.
Som fyllning i två längder blandar du 100 gram rumsvarmt smör med 200 gram riven mandelmassa, 2 dl grovhackade pistagemandlar och några droppar bittermandelessens.
Bred på fyllningen på en avlång degplatta, rulla ihop.
Lägg på plåt och klipp flikar. Eller gör som jag gjorde...Skär bullar av den ihoprullade längden och ställ i bakplåtsklädd limpform.
Ställ de rätt tätt.
Jäs i ca 25 minuter.
Pensla med ägg och strö över rikligt med pärlsocker.
Grädda i ca 25 minuter i 200 grader.
Låt svalna innan du skär i den för bästa resultat.

Mums!
Ha en bra vecka...
Lisbeth


...grattis till kompisen Marie

i Oskarshamn som fyller år imorgon!