Dags att baka vörtbrödet...
Jag gjorde ett med och ett utan russin,
så det passar hela familjen!
Smält 50 gram smör och tillsätt 1 dl vatten, koka ihop. Tillsätt ytterligare 4 dl vatten till fingervarmt.
Lös upp 50 gram jäst i degvätskan, blanda i 1 stor påse vörtkryddor, 2 tsk salt, 3 msk sirap och 10-12 dl rågsikt. Vill du ha russin i allt bröd, tillsätt nu 2 dl.
Degen får gärna vara rätt lös så det blir saftiga matbröd.
Jäs i 40 minuter.
Baka ut två runda limpor, eller en rund och en i avlång form...Variera som du vill, du kan ju göra brödbullar med.
Det blir två limpor eller 15-20 brödbullar.
Vill du russin i bara ett bröd, baka in de vid utbakningen.
Jäs i ytterligare 25 minuter.
Grädda limpor i 200 grader i 35-40 minuter, ta ur limpformen och låta stå i 10 minuter till i 175 grader.
Småbröd bakas i 225 grader i 12-15 minuter.
Låt svalna...
Med en god cheddar på!
Prova ChampagneCheddar...
Ljuvligt!
Lisbeth
4 kommentarer:
Hej
Välkommen in till mig. Lottar ut ett fint julsmycke.
Kram Agneta
Åh va gott, ingen jul utan vörtbröd!! Och champagnecheddar, hur gott lät inte det! Lite bloggtid snodde jag åt mej idag: ) Mari.
Jag älskar din blogg! Igår bakade jag kakskorporna med kanel fast jag tog kardemumma istället. Enkelt och gott var det!
ser väldigt gott ut! Detta måste jag testa! Hälsningar Caroline
Skicka en kommentar