tisdag 24 februari 2009

Fettisdagen!





Fettisdagen är här!
Repris på de godaste semlorna, utnämnda till
Centralen semlan i Radio Dalarna!!!


Smält 100 gram smör och tillsätt 5 dl mjölk, låt bli fingervarmt.
Lös upp 1 pkt jäst i den ljumma vätskan. Tillsätt 1 tsk salt, 2 tsk kardemumma, 1 dl strösocker och ca 12 dl vetemjöl. Blanda väl, degen ska inte vara för satt...
Låt jäsa 30 minuter.
Baka ut till 10-15 släta bullar, beroende på hur stora semlor du vill ha. Undvik att knåda degen i mer mjöl, baka bara ut i lite mjöl på bordet. Lägg på bakpappersklädd plåt.
Jäs i ytterligare 20 minuter.
Grädda i ca 12 minuter i 225 grader.
Låt kallna.
Mixa 100 gram sötmandel med 0,5 dl florsocker och 0,5 dl strösocker, tillsätt 1 dl vispgrädde och 3 droppar bittermandelessens. Mixa till en slät smet.
Skär av ett lock på bullarna, gröp ur något och lägg inkrämet i fyllningen du nyss gjort.
Blir fyllningen för tjock så fyll på med lite vispgrädde till önskad konsistens.
Fyll i bullarna. Lägg på en rejäl klick lättvispad grädde och locket. Sikta florsocker över skapelsen.

Prova att blanda vispgrädden med tinade lingon, 1 tsk vaniljsocker och 3 msk florsocker... Blanda lätt till lite randig grädde...Syrligt och gott.

Ät nygjorda!!!
Gör du de minismå kan du kanske prova 3 fyllningar på samma fika?
Ha en trevlig tisdag!
Lisbeth

5 kommentarer:

ToVe sa...

jag bakar dem inte själv utan vi åker till svärföräldrarna och gästar oss lite gofika idag :)

Hemmalycka sa...

Mmmmmm, jag älskar semlor.
Kram Åsa

Guldkant På Livet sa...

Jag ska införa en "chokladkakor med havre och vit choklad-dag" !!!
Gud så gott det lät!

..även om Centralensemlan säkert är god den med: ) Ha en bra semeldag!! Mari.

ophelias lantliga dröm sa...

Älskar semlor, men när jag gjorde från ett recept blev dom så små och kompakta. Sedan valde jag att göra så där stora som på konditoriet då vägde dom typ 1kg. Så nu på sistonet har jag faktiskt köpt mina. Jätte trevlig sida mvh Jessica

Bruce sa...

Eftersom vi har en nötallergiker hemma bakar vi egna semlor och ersätter mandel baserad fyllning med en god blåbärs- eller drottningssylt. Man måste göra en fas sylt så att det inte rinner ut överallt. Men de blir goda! Receptet jag använder görs på 3 dl vätska och jag blandar en tsk hjorthornssalt i mjölet som hjälper jäsningen.