tisdag 21 december 2010

Saffransbröd med Mandel!

Passa på att baka lite mer goda saffransbullar innan jul!
Så gott till fikat i mellandagarna...
Här med mandelmassa inuti och mandel i degen!
Mums!
Smält 100 gram smör och tillsätt 5 dl mjölk, låt bli fingervarmt. Blanda även ner en påse saffran (0,5g) i degspadet och rör en liten stund.
Smula ner 1 pkt jäst i en degbunke och tillsätt degspadet.
Blanda ner 1 tsk salt, 0,5 dl strösocker och 1 liten påse flagad mandel, ca 1 dl.
Tillsätt ca 11-12 dl vetemjöl, blanda ordentligt.
Jäs i ca 40 minuter, och ta sedan upp på bakbordet.
Knåda kort, och platta sedan ut en rektangel av degen. Bred på en fyllning av 100 gram rumsvarmt smör, blandat med 100 gram riven mandelmassa och 2 msk strösocker.
Vik ihop/eller rulla ihop och gör snittar eller knutar. Lägg i fina pappersformar eller på bakplåtspappersklädda plåtar, det blir ca 25 mellanstora bullar.
Jäs i ca 30 minuter till.
Pensla med ägg el mjölk och strö över rikligt med pärlsocker.
Grädda i ca 10-12 minuter i 225 grader.
Låt svalna under bakduk.
Ha en skön och kall tisdag,
stressa INTE.
Njut av att vår vackra jul snart är här och
imorgon, goda vänner vänder det!
Kram.
Lisbeth

3 kommentarer:

Villa Björkenäs Backen sa...

Hej!
Vad härliga bilder!
Vad gott det ser ut!
Ha en bra
kväll!
Kram Sirpa

Lilla Blanka sa...

Hej goa Lisbeth!

Det ser lika underbart ut som alltid här hos dig ♥

Är på jakt efter ett gott vörtbröd med en riktigt knaprig yta, funderar fram och tillbaks om det funkar med surdeg. Hmm surdegsvört, ja kanske =)

Annars ser jag att du har ett recept på vört också.

Kraaam
Mia

Gunilla Dahl sa...

Tack för receptet. Tänker pröva det eftersom det är lite annorlunda än mitt. Ha det riktigt bra /Kram