måndag 22 december 2008

Julens vörtbröd



Juligt gott är det med vört, nästan synd vi inte äter det oftare...

Smält 50 gram smör, slå över 1 st julmust ( 33 cl) och låt det bli fingervarmt.
Häll degspadet över 1 pkt jäst ( 50 gram), en halv stor påse med vörtmix, 1 tsk malen nejlika, 1,5 tsk salt. Rör så jästen löser sig. Tillsätt 4 dl vardera av vetemjöl och rågsikt, och om du gillar det ca 2 dl russin.
Blanda en stund.
Låt jäsa ca 30 minuter. Stjälp upp på bakbordet och platta lätt ut till en rektangel, rulla ihop från långsidan och lägg "rullen" med skarven neråt i en bakpappersklädd avlång bakform. Eller direkt på bakpappersklädd plåt. Blir då lite plattare bröd.

Går också bra att göra ca 12 st småbröd av.
Jäs ca 20 minuter på varm plats.

Grädda i 200 grader limpa/ 40 minuter och i 225 grader småbröd / ca 15 minuter.

Mmmm med en tjock skiva whiskeycheddar!

Stressa ner och njut av JUL!
Lisbeth


2 kommentarer:

Jeanette sa...

Och som vanligt helt underbara recept, jag bara älskar din härliga "bagarblogg"
Hoppas ni hade mysigt på er resa till Filipstad och hittade ett mysigt fikaställe.
God Jul och Gott Nytt År till dig och dina nära.
Kram
Jeanette

n o r d i n g å r d e n sa...

Nej men där är ju min vörtlimpa: )Gissa om den kommer pryda sin plats för både öga och gom i dag! Såååå glad!! Önskar dig min vän en skön jul med familj, en mer ledig jul för första gången på länge...

GOD JUL, vi hörs snart! Mari.