Valnötsbröd med frön...
Gott matbröd som är bakat på vete, men blanda i mer grovt om du vill... Kanske lite kesella om du vill ha mkt grovt, annars kan det bli lite smuligt...
Smula sönder ett pkt jäst i en degbunke, slå över 5 dl fingervarmt vatten (byt ut en liten mångd av vätskan till tex kesella om du öskar ha i grovt mjöl) . Blanda tills jästen löst sig. Tillsätt 1 tsk salt, 1 msk olivolja, 2 dl hackade valnötter och ca 7,5 dl vetemjöl ( eller blandade sorter...)
Arbeta ihop och låt jäsa ca 40 minuter.
Rulla till en rulle och läggs i avlång form, jag brukar ha ett bakplåtspapper i. Strö rikligt med en blandning av rostade solrosfrön, svarta och vita sesamfrön, rostade pumpakärnor och lite flingsalt över.
Jäs i ytterligare 15 minuter i formen.
Grädda i 225 grader ca 35 minuter, du kan grädda efter lite utan formen...
Gott som det är eller rostat med en god ost och marmelad på!
Har ni provat saffrans & brännvinsosten från Falbygden???
Livsfarligt ljuvligt...
Lisbeth
4 kommentarer:
Oh ja mera matbrödsrecept tack! Nått med messör kanske? =) Är ju en liten favvis då. Må så gott. Kram Maria
Åh Lisbeth - det vattnas i munnen på mig! Ska man bara strö över fröna på degen? Inte pensla med någonting först så de "fastnar"?
Kram Jenny
Hej!
Nej jag strör bara och trycker försiktigt till m handen...
Kommer med mer bröd när jag bakat!!!
Blir lite mer sällan nu...
Må gott!
Lisbeth
Vad smart med kesella i degen när man har grovt mjöl i, brukar ha det problemet med smulor ibland, men där har vi kanske en lösning..! Måste testa!
Ha det fint!
Skicka en kommentar