lördag 6 december 2008

Äppelpepparkaka m valnöts & honungskolasås

En ny liten kombo, som faktiskt blev riktigt smaskig!!!
Mjuk pepparkaka med äpplen och över det en riktigt söt valnötskolasås,
visst låter det rätt ok???
Vispa 3 ägg med 2,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt 100 gram smält smör, 3,5 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat, 1 påse pepparkakskrydda och 1 dl filmjölk eller gräddfil.
Häll i smord springform. Skiva ett äpple fint (jag behåller alltid skalet på...) och bred ut över kakan. Grädde i ca 45 minuter i 175 grader.
Gör en kolasås under tiden.
Koka upp 0,5 dl sirap, 1,5 dl strösocker, 0,5 dl flytande honung och 2 dl vispgrädde. När det kokar upp sänk värmen till låg, och låt det stå och sjuda ca 40 minuter. Rör då och då, det ska börja bli seg kola. Sedan så tillsätts 75 gram smör och 3 dl valnötter. Rör samman ordentligt.
Bred över den avsvalnade kakan. Ställ svalt för att kolan ska stelna till något, gör ju inte så mycket om den rinner lite heller... Ta ur formen.
God som den är eller med vispgrädde till!
Lisbeth

5 kommentarer:

Målargården sa...

Åh, va jag skulle vilja vara i Falun denna helgen men har som sagt gjort annant superkul idag. Drejningen gick jättebra och tok roligt var det. Håller tummarna för en succé helg som avslutning, så får du sova hela måndagen sen./ Kram Eva-Mari

Anonym sa...

Vakna av radion de pratades on bakning å Wille,koppla de till din blogg.Tack för alla goa recept du bjuder på.God Jul....

Tulipa sa...

Helt underbart att bara kunna komma in här och ta del av det ena receptet smarrigare än det andra!
Hoppas dagen varit jättebra och julig härlig!
Kram Tulipa

Anonym sa...

Hoppas allt har gått bra i helgen och att ni hann med att servera alla fikasugna, och att det känns bra att ta en break nu, du har gjort det toppenbra, men dina godsaker finns ju kvar som tur är... ha en skön vecka så hörs vi snart! Mari.

Spets och snor sa...

Hej! Bakade dina goda saffransbullar med vanilj! Helt suveräna. Delar du degen i 2 delar innan du gör rektangel? Fick typ 33bullar på 8 dl. De blev läckra och stora! Ska de penslas med ägg innan gräddning? Tack så mycket för att du delar med dig av din kunskap och kreativitet. Kram Helena