fredag 14 november 2008

Citronkaka med pinjeknäck

En syrlig, god och saftig citronkaka
med en ljuvlig len knäckkolasmet med honung o pinjekärnor...
Vispa 175 gram mjukt smör med 2 dl strösocker och rivet skal av 2 citroner. Tillsätt saften av citronerna, 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 1 dl mjölk.
Häll i smord springform. Grädda i 175 grader ca 30 minuter.
Gör under tiden en pinjeknäck.
Smält 100 gram smör och tillsätt 3 msk honung, 2 dl vispgrädde och 1 dl strösocker. Blanda ihop under omrörning och tillsätt ca 100 gram pinjekärnor. Stäng av plattan och låt tjockna något på eftervärmen.
Fördela smeten över den nästan färdiggräddade kakan och ställ in igen en stund. Ca 10-12 minuter kan det ta, det ska få fin färg. Pinjekärnor får inte bli för mörka, då smakar de mycket beskt.
Lycka till med fredagskakan!
Lisbeth


7 kommentarer:

rosenskära sa...

Hur kan man vara så liten och nätt när man bakar så ljuvligt goda kakor?! Smakar du aldrig på dem eller är du en av de dr avundsvärda som kan stoppa i dig hur mycket som helst?

Helgkramen / Lena

Lisbeth sa...

Näää, en bild ljuger så bra!!!
Men blir faktiskt liite mätt av att se o lukta. Älskar förstås fikabröd. Bakar bara sånt jag själv skulle vilja äta!
Kraam.
Lisbeth

Hulda sa...

Vilken fantastisk blogg du har. Väldigt inspirerande, vill börja baka NU, men klockan är nästan 23 så jag får väl vänta tills imorgon. Titta gärna in på min blogg, handlar inte alls om bakning men ändå: http://mellanhultet.blogspot.com

Fredrik och Micael sa...

Hej Lisbeth,

Tack för att du vill länka till oss.

Supergoda recept som vanligt, tyvärr hinner man inte med och baka så mycket som man önskar. Ska se vad det blir idag. Måste ju ha nåt att bjuda våra kunder på. I värsta fall så får det bli kanelbullar som jag redan har i frysen.. ;)

Kram, Fredrik

Anonym sa...

Hej Lisbeth!

Galet stort tack för att vi fick adressen till din blogg, den är ljuuuuuuuuvlig!! Vilka härliga bilder, vilka lockande recept! Kommer på torsdag med Veronica och tröstfikar över att ni snart stänger igen, vet inte hur vi ska komma över det beskedet så det är ju tur att vi får kika in här och njuta, hihi.

Kram från Lottis, Dag och lilla Alice i Avesta som inte tycker det är ett dugg konstigt att åka 7 mil enkel resa bara för att fika i Bagarstugan =)

Lisbeth sa...

Hej Lottis!
Ni är så välkomna till stugan!
Kul att se hur lilltjejen växer också...
Tack för berömmet!
Må gott!
Lisbeth

Lilla huset på prärien sa...

Åh vilka fantastiska kakor... denna är jag hemskt sugen på. Älskar ju citronkaka... och kolasås... och pinjenötter. Denna måste vara perfekt för mig :)

Kram Jenny