söndag 30 november 2008

Trevlig första advent!


Nu blir det jul i alla hus, julens klockor ringa.


Nu så tändas juleljus, glada sånger klinga...


Trevlig Advent tillönskas Er!


Lisbeth



lördag 29 november 2008

Enkla Chokladrutorna!

Smarriga enkla chokladrutor i långpanna!

Nästan alla barns favorit, nåja de vuxna hänger nog på...

Vispa 5 ägg med 2,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt 200 gram smält smör och 1 dl mjölk som kokat upp. Vispa ner 1 dl kakao, 3,5 dl vetemjöl och 1 msk bakpulver. Blanda väl.

Häll i långpanna klädd med bakplåtspapper, för lite högre kaka ta en lite mindre panna... Ca 20x30 kanske. Grädda strax under 200 grader mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Den ska inte få färg, ta den hellre lite tidigare... En provsticka ska inte vara helt torr...Då blir den saftig och god. Låt kallna.

Gör glasyr.

Smält 100 gram smör, tillsätt 3 dl florsocker, 1 msk vaniljsocker, 4 msk kakao och 2 msk vatten. ( vill du ha Moccarutor tar du lite kallt kaffe istället...) Blanda och bred på den kalla kakan.

Dekorera med kokos, strössel eller inte alls...

En storfavorit i bagarstugan...

Sommar som vinter.


Smaska på!

Lisbeth

fredag 28 november 2008

Saffransbullar med vanilj






Supergoda saftiga saffransbullar med vanilj!
Så gott med variation från de traditionella lussekatterna med russin,
och lite lättare att få barnen att äta...
Mina tjejer på 6 & 8 år har precis upptäckt det goda med saffran...

Smält 150 gram smör, tillsätt 8 dl mjölk och 2 pkt saffran. Låt bli fungervarmt.

Smula ner 2 pkt jäst i degbunken, häll över degspadet samt 2 dl strösocker, 2 tsk salt och ca 22 dl vetemjöl. Degen ska hålla samman, men ändå vara så lös som möjligt.

Låt jäsa i ca 40 minuter.

Häll upp på mjölat bakbord. bearbeta in bara så mycket mjöl att degen blir hanterbar. Kavla till en rektangel.

Bred på en blandning av 100 gram rumsvarmt smör, 1,5 dl strösocker och 1 msk vaniljsocker.
Vik dubbelt. Skär breda remsor av degen och snurra till en knut.
Lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter.

Grädda i 225 grader varm ugn ca 12 minuter.

Pudra över florsocker innan servering!


Sååå goda alldeles nybakta!

Och nytinade från frysen med...

Good luck!
Lisbeth






torsdag 27 november 2008

Makalösa chokladtårtan!

foto: mari / guldkantpalivet.blogspot.com


Goda chokladtårtan med chokladkräm..några kcal är det,

men ska det va chokladtårta så ska det!

Vispa 150 gram rumsvarmt smör med 2,5 dl strösocker poröst. Tillsätt 4 ägg och vispa en stund till. Häll på 1,5 dl kokande vatten, blanda väl.

Tillsätt 1 dl kakao, 1 msk vaniljsocker och 3,5 dl vetemjöl. Blanda. Det blir en rätt tjock smet.

Bred ut i smord springform.

Grädda i 175 grader ca 50 minuter. Den ska inte vara kladdig, men inte övergräddad heller... Lite stuns ska det vara om du trycker lätt på ytan.

Gör chokladkrämen medan kakan kallnar.

Koka upp 3 dl vispgrädde. Tillsätt sedan 100 gram smör och 200 grams mörk chokladkaka ( tex Marabou)

Rör tills det smält och blandats ordentligt. Ställ svalt en stund. Vispa sedan med elvisp krämen tills den kallnar, den blir pösigare och ljusare då. Ska bli lite som en smörkräm i konsistensen.

Dela den kalla kakan i två bottnar och fördela hälften av krämen som fyllning. På med en botten till och sedan resten av krämen som topping!

Garnera tex med noblesse chokladplattor eller hackad choklad.

God dessert efter tex en lätt middag,

det är en mäktig sak så den räcker tll många (nåja till några...) chokladälskare!

Grädde är gott till!

Och kanske lite Baileys likör...

Lisbeth





tisdag 25 november 2008

Saffranspaj med äpple & apelsin

Saffranstiden är här...
Lite oväntad kombo men så god, friskt och med mycket smak!
Gör en pajdeg.
125 gram rumsvarmt smör blandas med 3 msk strösocker, 3 dl vetemjöl och 2 msk grädde eller 1 ägg, till en deg.
Tryck ut i pajform och grädda skalet i ca 10 minuter, till lite färg, i 200 graders värme.
Gör under tiden fyllningen...
Vispa 2 ägg med 1,5 dl strösocker och 1 pkt saffran lite pösigt. Tillsätt 1 dl vispgrädde och 1 msk vetemjöl. Blanda i rivet skal av 2 apelsiner. Häll smeten i det förgräddade skalet. Skär 1 stort äpple i tärningar och strö över pajen. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Den ska precis stanna till.
Lite god vaniljglass till!
Perfekt!
Lisbeth

måndag 24 november 2008

Limetårta

Saftig, syrlig fyllning i sprött skal... Gott!
Gör en vaniljmördeg...
Blanda 125 gram rumsvarmt smör med 3 dl mjöl, 3 msk strösocker, 1 msk vaniljsocker och 1 ägg till en pajdeg.
Tryck ut i mjölad springform.
Grädda skalet i ca 10 minuter i 200 grader.
Vispa 3 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker, blanda i 1 dl vispgrädde, 2 msk vetemjöl, skal och saft av 4 limefrukter. Blanda allt väl.
Häll i skalet. Grädda ca 12-15 minuter till, den ska vara lite lös... Stannar när den svalnar!
Pudra över rikligt med florsocker över den varma kakan och garnera gärna m limeskivor eler rivet skal.
En av mina största favoriter...
Lycka till!
Lisbeth


söndag 23 november 2008

Kladdkakemuffins






Godaste smaskigaste muffinsarna;

KLADDKAKA

i muffins variant.


Vispa 4 ägg med 2,5 dl strösocker pösigt, tillsätt 200 gram smält smör blandat med 200 gram smält mörk Marabou choklad. Rör ner 2,5 dl vetemjöl och 2 tsk vaniljsocker.

Fördela i 8-10 stora stadiga muffinsformar.

Grädda ca 10-15 minuter i 200 grader ... De stannar efter något, så håll koll om du vill ha de riktigt kladdiga!

Släng på en slev vispad grädde och hugg in, vetja!


Du kan innan gräddning slänga på en dumlekola, lite hackade nötter eller daim, eller kanske en bit riktigt mörk bitter choklad... Då blir det som en överraskning inuti det smaskiga!


Lisbeth


lördag 22 november 2008

Äpple & kokosströsselkaka

En saftig mycket god äppelkaka!

Vispa 250 gram rumsvarmt smör med 2,5 dl strösocker pösigt, tillsätt 4 ägg. Blanda väl. Vänd ner 6,5 dl vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker och 1 tsk bakpulver.

Bred ut hälften av smeten i en stor smord springform.

Riv 4 äpplen grovt och blanda med 1 tsk kanel. Bred ut äppelfyllningen över smeten och ha på resterande kaksmet.

Strö över en blandning av 2 dl råströsocker, 2 dl vetemjöl, 1 tsk kanel, 1,5 dl kokos och 125 gram smält smör.

Grädda i ca 60 minuter 175 grader.
Ätes med ett lass vaniljvisp!!!

Trevlig helg,

Lisbeth





fredag 21 november 2008

Hälsning från Wille!

Söt som socker!
Trevlig helg till ER alla!

torsdag 20 november 2008

Vit chokladfudge m pistagenötter

Lite godis till helgen!


Vännen Maria kommer på middag och får en pepparkaksstjärna

till sin chokladfudge!


Smält 40 gram smör i en tjockbottnad kastrull, rör ner 1 burk kondenserad mjölk (297 gram), 4 dl strösocker. Koka upp under ständig omrörning. Sjud under omrörning ca 5 minuter. Lägg i 200 gram vit blockchoklad, 1 tsk vaniljsocker och 100 gram skalade pistagenötter.

Rör tills det smält.

Häll i tex en avlång bakform klädd med bakplåtspapper. Bred ut ett jämnt lager. Ställ i kyl eller frys några timmar.

Skär i munsbitar.

Fina att slå in i cellofan och ge till adventspresent

eller julklapp!


Mums!

Lisbeth







onsdag 19 november 2008

Saffransrulle m honungsmascarpone

Dags för en god rulltårta igen!
Saffran och honung passar bra ihop, så gott i en rulltårta med mascarponekräm.


Vispa 4 ägg med 2,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt 2 tsk bakpulver, 2 pkt saffran och 1 dl potatismjöl. Vispa precis ihop.
Bred ut på bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 200 grader ca 12 minuter mitt i ugnen.

Stjälp upp på sockrat papper.

Gör fyllningen medan rullen kallnar.
Blanda 1 förp mascarponeost (ca 200 gram) med 2 msk flytande honung, 1 tsk vaniljsocker och 1 dl florsocker.

Bred ut över rulltårtan och rulla ihop från långsidan.
Lägg i kylen en stund tills den ska ätas.

Servera gärna med lite hallon eller färska jordgubbar och en gräddklick.
Smaklig spis!

Lisbeth






måndag 17 november 2008

Äppelkaka med svarta vinbär


En snabbt bakad god kaka!

Äppelkaka
med svarta vinbär...
Naturligtvis kan du ta blåbär, hallon eller det du har hemma.


Vispa 3 ägg med 2,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt 75 gram smält smör och 1 dl gräddfil eller filmjölk. Blanda ner 3,5 dl vetemjöl och 1,5 tsk bakpulver. Vispa inte för länge, det ska bara blandas. Häll i smord springform. lägg på ett skivat äpple och strö över ca 1 dl vinbär. Strö över några matskedar farinsocker.


Grädda i ca 45 minuter i 175 grader.


Ätes med fördel lite ljummen med en god vaniljsås eller en kula vaniljglass kanske.

Lycka till!

Lisbeth






fredag 14 november 2008

Citronkaka med pinjeknäck

En syrlig, god och saftig citronkaka
med en ljuvlig len knäckkolasmet med honung o pinjekärnor...
Vispa 175 gram mjukt smör med 2 dl strösocker och rivet skal av 2 citroner. Tillsätt saften av citronerna, 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 1 dl mjölk.
Häll i smord springform. Grädda i 175 grader ca 30 minuter.
Gör under tiden en pinjeknäck.
Smält 100 gram smör och tillsätt 3 msk honung, 2 dl vispgrädde och 1 dl strösocker. Blanda ihop under omrörning och tillsätt ca 100 gram pinjekärnor. Stäng av plattan och låt tjockna något på eftervärmen.
Fördela smeten över den nästan färdiggräddade kakan och ställ in igen en stund. Ca 10-12 minuter kan det ta, det ska få fin färg. Pinjekärnor får inte bli för mörka, då smakar de mycket beskt.
Lycka till med fredagskakan!
Lisbeth


torsdag 13 november 2008

Världens bästa saftigaste saffranskaka

Gott är det med saffran!
Eller hur?
Jag bakar ofta med saffran och äter det gärna en vacker sommardag, känns mer oväntat och blir ännu godare då...
Och naturligtvis underbart en grå novemberdag med!
Vispa 4 ägg med 2,5 dl strösocker pösigt. Tillsätt 175 gram smält smör, 1 dl vispgrädde och 1 pkt saffran. Tillsätt 3,5 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver. Blanda väl.
Häll i smord form.
Grädda i 175 grader ca 40 minuter. Kolla noga på slutet, den ska precis ha stannat. Då blir den supersaftig...
Låt kallna i formen.
Njut!
Lisbeth


onsdag 12 november 2008

En annan liten godbit!!!

WILLE
född 081108
2920 gram & 49 cm liten
Välkommen hem!
Stor kram från mormor & mostrarna...


Hallontoscakaka

Smaskig saftig Hallontoscakaka!

Så gott med friska hallon mot den knäckiga mandeltoscan.


Vispa 3 ägg med 2,5 dl strösocker pösigt.

Tillsätt 100 gram smält smör. Rör ner 2 tsk bakpulver, 3 dl vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker och 0,5 dl mjölk.

Blanda väl.

Häll i smord springform, strö över ca 2 dl frysta hallon och grädda i ca 35 minuter.

Gör under tiden en mandeltoscasmet...

Smält 100 gram smör, blanda ner 100 gram mandelspån, 1,5 dl grädde, 1 dl strösocker och 2 msk vetemjöl. Rör ihop allt på svag värme.

Bred ut över den nästan färdiggräddade kakan. Ställ in i ca 10 minuter ytterligare, eller tills toscan fått fin färg.

Garnera med hallon!


Mums!


Lycka till!

Lisbeth



tisdag 11 november 2008

Wille's Blåbärsmarängtårta!

Marängöverbakad blåbärskaka!


Vi bakar en tårta med blåbär för att hälsa mitt första lilla barnbarn Wille välkommen!


Tårtan blir laktosfri om du smörjer formen med olja eller klär in i bakplåtspapper...

Vispa 3 ägg pösigt med 2,5 dl strösocker. Vispa ner 1 dl kokande vatten, tillsätt 3 dl vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker och 2 tsk bakpulver. Blanda väl, men inte för länge.
Häll i smord form.
Grädda i ca 35 minuter i 175 grader.
Låt kallna i formen.

Dela botten i två, fördela blåbär och eventuellt lite god blåbärssylt på underbotten. Lägg på den andra delen, lägg på en bakpappersklädd plåt.
Vispa 3 äggvitor till marängskum, vispa ner 2 dl strösocker.
Bred ut över kakan. Även runtom kanterna. Grädda i ca 15 minuter 150 grader.

Garnera med mer blåa bär.

Med grädde till är detta perfekta tårtan, och även den som inte vill eller kan äta grädde får en smaskig tårta!
Jag har bakat den med alla bär man kan tänka sig... Alltid lika uppskattad!

Må gott!
Lisbeth


torsdag 6 november 2008

Morotskaka med valnötter

Morotskaka!

Det är aldrig fel...

Är ju laktosfri om du avstår från toppingen...


Så här gör jag;


Vispa 2 dl farinsocker, 1 dl strösocker och 2,5 dl matolja (ej olivolja) en liten stund. Tillsätt 4 st ägg och vispa det pösigt. Blanda i 1 tsk kanel, 2 tsk kardemumma, 2 tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat, 4 dl vetemjöl och ca 3 dl finrivna morötter. Blanda allt väl och häll i smord (med matolja) stor springform.Strö över rikligt med valnötter. ( Det går alldeles utmärkt att hoppa över nötterna om du vill det!)

Grädda i 175 grader i 50 minuter ca.


Gör en topping medan kakan kallnar.

Vispa 75 gram rumsvarmt smör med 200 gram phildelphia naturell färskost, tillsätt ca 2,5 dl florsocker och 2 tsk vaniljsocker. Klicka, bred eller spritsa ut på kakan och dekorera med valnötter.


Kakan är lika god med grovriven Zucchini eller finriven rå rödbeta.


Rena hälsokosten!


Lycka till!


Lisbeth







onsdag 5 november 2008

Glutenfri Mintkrokantkaka



Här kommer ännu en god, lite kladdig kaka!
Den är glutenfri
(om man klarar Marabou Mintkrokantchoklad, deklareras att kan innehålla spår av vete...)

Kan göras med vanlig blockchoklad också, ta den du har...

Smält 150 gram smör, dra ifrån värmen och lägg i en 200 grams chokladkaka Mintkrokant.
Låt smälta ner. Blanda med 4 äggulor, 2 msk maizenamjöl och 1 dl strösocker. Vispa 4 äggvitor som du vänder ner i kaksmeten.

Smörj en springform, bröa med maizenamjöl. Häll i smeten och grädda i 150 grader ca 30 minuter. Den ska vara lite dallrig, stelnar efter när den svalnar. Den ska vara riktig kall när du tar den ur formen.

Så god med vispgrädde!

Lycka till!

Lisbeth



tisdag 4 november 2008

" KAKBOK! "

NU kära bloggare är det dags...
from Torsdag 6 november säljs

SINNETS GODA's bakhäfte

ett UFprojekt
i samarbete med
Cafe Bagarstugan
vid Gruvan
Falun.

Priset är 80:-
den säljs i Bagarstugan,på Butiken Gruvgatan 13 och på Turistbyrån i Falun.

för övrig information