lördag 21 mars 2009

Solrosbröd


God limpa
med solroskärnor...

Lös 1 pkt jäst i 5 dl fingervarm vatten och 1 tsk salt. Tillsätt 2 dl solroskärnor, 2 dl havregryn och 2 dl grahamsmjöl. Blanda ner 1 msk honung och 2 msk matolja.
Sedan tillsätts ca 8 dl vetemjöl/siktat dinkelmjöl. ( Tar man fullkornsdinkel kan det behövas lite mindre mängd, gå alltid efter hur degen ser ut, inte mjölmängden...)
Blanda väl.
Jäs ca 30 minuter, baka ut genom att rulla ihop en degplatta till en avlång limpa. Blir en rejäl limpa...gör två mindre om du vll det...

Skåra brödet med en vass kniv.
Sätt ugnen på 250 grader, ställ en långpanna med vatten underst i ugnen.

Jäs brödet ytterligare ca 20 minuter.

Grädda i 25o grader först i ca 10 minuter, sänk därefter till 200 grader och grädda ytterligare i 30 minuter. Låt stå kvar i efter värmen ca 20 minuter.

Njut av en nybakad macka till
eftermiddagskaffet kanske???

Lisbeth

7 kommentarer:

rosenskära sa...

Godmorgon Lisbeth!

Hur funkar det med dinkelmjölet - kan man byta ut vetemjölet rakt av? Jag frågar eftersom jag läste någonstans att det suger fukt mer än vetemjölet, occh därför skulle man ta lite mindre av det. VAd säger proffset?

Kram/L

n o r d i n g å r d e n sa...

Tänk en limpa kan va snygg!!!

Vilken fin bild med handduken över, nu måste jag äta frukost känner jag!

Ha en bra helg min vän! Mari.

Anonym sa...

Oj va gott det ser ut!! Men va menar du med rulla ihop en degplatta och hur många limpor blir det av satsen???

Lisbeth sa...

Hej!
Jag gör en degplatta av degen, ca 20x25 cm och rullar ihop från sidan. Lägger rullen/limpan med skarven neråt på plåten. Då jäser det lite mer uppåt än åt sidorna. Brödet får en bra höjd, annars kan det flyta ut lite under jäsning/bakning.
Dinkel kan behöva lite mer vätska, eller ett par msk gräddfil, creme fraiche tillsätts så brukar det jämna ut sig...

Ha en trevlig helg alla bloggare!
Lisbeth

Målargården sa...

Himmel va god den limpan såg ut, den måste jag bara prova. Vilken härligt liten Wille du har. Kan tänka mig att du får låna honom ibland. Mysigt förstår jag!
Ha en skön helg! /Kram Eva-Mari

Anonym sa...

Va trevligt att jag hittade din blogg! Här finns ju massor av fina recept. Sätter du vatten i ugnen för att brödet skall bli saftigare eller?
Helen i Finland

Lisbeth sa...

Hej anonyme Helen!
Jag bakar ibland m vatten i ugnen. Men inte alltid.

Lycka till,
hälsar Lisbeth