söndag 29 mars 2009

Vetelängder med 2 fyllningar!

Vi bakar två rejäla vetelängder idag!
En barnvariant med kanelfyllning
och en ännu godare med nötmassa & kumquatsmarmelad!
Smält 100 gram smör och späd med 5 dl mjölk till ett fingervarmt degspad.
Tillsätt 1 dl strösocker, 1 tsk salt, 1 tsk kardemumma och ca 12-13 dl vetemjöl.
Blanda väl. Låt jäsa ca 30 minuter.
Dela degen på två delar.
Den ena plattas ut till en rektangel och fylls med tex kanelfyllning;
50 gram mjukt smör, 0,5 dl strösocker och 2 tsk kanel.
Den andra fylls med (valfritt...) 0,5 förp färdig hasselnötsmassa (fr bakhyllan i butiken) och ca 1 dl marmelad av god och inte så söt sort. ( Jag hade kumquatsmarmelad hemma, gott och lite syrligt.)
Rulla ihop från långsidorna och lägg med skarven nedåt på bakplåtspappersklädd plåt.
Klipp flikar på längderna och låt jäsa ca 25 minuter.
Grädda långt nere i ugnen i ca 200 grader, det tar ungefär 25 minuter.
Låt svalna innan du skär skivor, de kan bli lite degigt annars...
Mysfika i vårsolen blir det!
Må gott & Lycka till,
Lisbeth

6 kommentarer:

Leila bakar... sa...

spännande med marmeladen =)

Margareta sa...

Åh, va härligt med fika i vårsolen och smarriga vetelängder. Blir nog ett försök till nästa helg. Hoppas hoppas att solen skiner även nästa helg. Ha en trevligt fortsatt dag!

lolla sa...

hejsan
det här receptet måste jag prova så smaskigt det låter med vetelängder och spännande med marmeladen
kram lolla

n o r d i n g å r d e n sa...

En fyllning skulle vara en tuff match för mej men två....;) mycket gott såg det ut i af och jag gillar porslinet, påminner om min kaffekopp ute i solen...

Vui hörs snart! Mari.

melontha sa...

Hej Lisbeth,

tack för alltid super och läckra recept. En kaka smakar bättre än de andra.

Liebe Grüsse Melontha

Lisbeth sa...

Tack alla goa bloggare...
Hoppas all bakning resultaerade i goda smaker och smaskiga bakverk!
Att ha tillverkat något själv är ju halva känslan...
Lisbeth